Σκηνικό χάους στο λιμάνι του Πειραιά

Σκηνικό χάους στο λιμάνι του Πειραιά

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό Ειδομένης στήνεται και στον Πειραιά όπου βρίσκονται 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ υπό βροχή. Στο σύνολο της χώρας επισήμως βρίσκονταν χθες 46.207 μετανάστες και πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 7.271 στα νησιά. Στη Βόρεια Ελλάδα οι πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν τις 23.814, ενώ στις δομές σε όλη την Αττική φιλοξενούνταν 9.500 άνθρωποι.

Χθες το μεσημέρι σημειώθηκαν στο λιμάνι νέα επεισόδια με τρεις τραυματίες, ενώ η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι απελπιστική. Ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, επισκέφθηκε την Ειδομένη και σε δηλώσεις του από τον καταυλισμό, την ίδια ώρα που στις Βρυξέλλες συνεχιζόταν η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, τη χαρακτήρισε «σύγχρονο Νταχάου, αποτέλεσμα της λογικής των κλειστών συνόρων».

Προσέθεσε όμως ότι το κράτος, που έως τώρα δεν εκπροσωπούνταν επισήμως στον καταυλισμό, καθώς δεν «πρόκειται για επίσημη δομή», θα αναλάβει δράση. «Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση. Παρά ταύτα, δεν αγνοούμε την πραγματικότητα και δεν θα μείνουμε στη διαπίστωση» δήλωσε αμέσως μετά, προσθέτοντας ότι θα ενισχυθεί η παρουσία του κράτους στην περιοχή. Ο καταυλισμός στην Ειδομένη απέκτησε 8 νέους οικίσκους στους οποίους θα στεγαστούν υπηρεσίες για την ενημέρωση των προσφύγων όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις μετά το κλείσιμο των συνόρων, όπως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Στο μεταξύ, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, χθες, έστησαν τρεις ακόμα σκηνές χωρητικότητας 160 ατόμων για να στεγαστούν ορισμένοι από όσους εδώ και ημέρες κοιμούνται στις λάσπες.

Η αστυνομία, χθες, μοίρασε φυλλάδια στην Ειδομένη, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία παραμένουν 10.500 πρόσφυγες, όπου αναφέρεται ρητά ότι «τα σύνορα είναι κλειστά. Στους χώρους φιλοξενίας θα βρείτε τροφή και διαμονή. Μην εμπιστεύεστε ανεύθυνους που σας βάζουν σε κίνδυνο. Μην ταλαιπωρήστε χωρίς λόγο». Η Εθνική Επιτροπή Για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) τονίζει ότι «εν όψει των σοβαρών διαστάσεων που έχει λάβει το προσφυγικό /μεταναστευτικό ζήτημα για την Ελλάδα, επανέρχεται η ανάγκη να υπάρξει άμεσος συντονισμός για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, που τείνει να βγει εκτός ελέγχου με άμεσους και σοβαρούς κινδύνους για τους μετανάστες αλλά και για τις χώρες υποδοχής».

Πανό στην Ακρόπολη

Μέλη της Πανευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας safe passage-stop wars ανήρτησαν πανό στην Ακρόπολη, χθες το πρωί, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Διαμαρτυρία σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων ενάντια στα κλειστά σύνορα διοργανώνεται σήμερα με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στις 3.30 μ.μ. Τη Δευτέρα το απόγευμα ανάλογη κινητοποίηση διοργανώνεται και στο λιμάνι του Πειραιά.

Στον Πειραιά η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, καθώς ελάχιστοι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στους επιβατικούς σταθμούς δέχονται να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές, ενώ κάποιοι μεταβαίνουν αλλά επιστρέφουν στον Πειραιά, από όπου πιστεύουν ότι πιο εύκολα θα βρουν λύση. Χθες το πρωί έφθασαν ακόμα 648 άτομα με πλοίο από τα νησιά, ωστόσο, οι 500 περίπου έφυγαν απευθείας για δομή που έχει οργανωθεί στα Ιωάννινα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή