Συμφωνία-στοίχημα για το μεταναστευτικό

Συμφωνία-στοίχημα για το μεταναστευτικό

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική ανάπτυξης επί ελληνικού εδάφους μιας επιχείρησης-μαμούθ, στην οποία η Ευρώπη επενδύει για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης που αντί να υποχωρεί λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, επιβεβαιώθηκε χθες, με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και την ανακοίνωση της συμφωνίας που επετεύχθη με την Τουρκία. Επί ελληνικού εδάφους προβλέπεται να αναπτυχθεί ένας κομβικός μηχανισμός για την επιτυχία της συμφωνίας, καθώς η χώρα μας σαφώς επιλέγεται να λειτουργήσει ως η βάση για την εγκαθίδρυση ενός συστήματος υποδοχής και αξιολόγησης αιτημάτων ασύλου με διαδικασίες fast track, για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για ολόκληρη την Ε.Ε.

Από αύριο, όπως λέει η συμφωνία, οι παράνομοι μετανάστες που θα φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα μπορούν να επιστρέφονται στην Τουρκία, αλλά και σε όσους κάνουν αίτηση για άσυλο στη χώρα θα πρέπει η Ελλάδα να είναι έτοιμη να την επεξεργαστεί. Η εξέταση κάθε αίτησης ξεχωριστά απαιτείται από τον ευρωπαϊκό και διεθνή νόμο.

Για τον λόγο αυτό υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 4.000 άνθρωποι εκ των οποίων 2.300 είναι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τον Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου αλλά και από άλλα κράτη-μέλη, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τους επόμενους έξι μήνες το κόστος της επιχείρησης αυτής αναμένεται να φτάσει τα 280-300 εκατομμύρια ευρώ. Συγχρόνως ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης και να φτάσουν τις 6.000 τον μήνα οι μετακινήσεις προσφύγων από την Ελλάδα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ενώ ανακοίνωσε ότι ο ελληνικός στρατός θα πάρει 30 εκατ. ευρώ για τα έξοδα υποστήριξης των προσφύγων.

Η ανάπτυξη της επιχείρησης αυτής, την οποία η Ε.Ε. επιθυμεί να δει να λειτουργεί τάχιστα στη μέγιστη δυνατότητά της, συνεπάγεται ταυτόχρονη ενεργοποίηση και συντονισμό του ελληνικού κρατικού μηχανισμού που θα εμπλακεί στη διαδικασία. Εκτιμάται ότι η χώρα μας θα απαιτηθεί να συνδράμει στην όλη διαδικασία με προσωπικό ισάριθμο με αυτό που θα στείλουν οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί. Ηδη, λίγα λεπτά μετά τη λήξη της συνόδου, Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν στη Ελλάδα 600 άτομα για ενίσχυση του Frontex και των hotspots.

Από τη συμφωνία προβλέπεται, όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα, πως για κάθε Σύρο πρόσφυγα που θα επιστρέφει στην Τουρκία άλλος ένας θα φεύγει από την Τουρκία για την Ε.Ε. Ετσι 72.000 άνθρωποι θα επανεγκατασταθούν άμεσα από την Τουρκία ενώ, σε περίπτωση που το νούμερο αυτό δεν είναι αρκετό, ο μηχανισμός αναμένεται να επανεξεταστεί.

Ο «λευκός καπνός» που βγήκε χθες από το κτίριο του Συμβουλίου αποτελεί για τις Βρυξέλλες την ελπίδα ότι μπορεί να αναπτυχθεί μια διαδικασία που θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για τους λαθροδιακινητές, σημείο εξαιρετικά κρίσιμο για την ανάσχεση των ροών.

«Είναι μια ιστορική ημέρα καθώς καταφέραμε μια πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.», δήλωνε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στη συνέντευξη Τύπου δίπλα στον κ. Γιούνκερ και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Επειτα από μια σειρά αντιδράσεων από κράτη-μέλη της Ε.Ε. στα αιτήματα της Τουρκίας, η συμφωνία επιτεύχθηκε καθιστώντας ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα, από τις 28 χώρες της Ε.Ε., είναι αυτή που έχει μπροστά της «έναν ηράκλειο άθλο», όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, καθώς θα κληθεί μέσα στις επόμενες μέρες να φέρει εις πέρας ένα τεράστιο διοικητικό, νομοθετικό και επιχειρησιακό εγχείρημα.

Ενα από τα βασικά «αγκάθια» της συμφωνίας, αυτό της επιτάχυνσης της διαδικασίας παροχής βίζας για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, απαλείφθηκε. Η Τουρκία έχει ζητήσει έως τον Ιούνιο να αρθεί η υποχρέωση θεώρησης, αλλά προϋπόθεση από την Κομισιόν και τα κράτη-μέλη, κυρίως τη Γαλλία, είναι να ικανοποιήσει πρώτα τα 72 προαπαιτούμενα που της έχουν επιβληθεί. Από το 2009 έχει ικανοποιήσει μόλις 37 και απομένουν άλλα 35 που θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Απρίλιο, κάτι που βρήκε τον Τούρκο πρωθυπουργό έτοιμο να πραγματοποιήσει. Ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε αυτό το μέρος της συμφωνίας «το πιο σημαντικό».

Οσον αφορά το άνοιγμα των πέντε ενταξιακών κεφαλαίων που είχε παγώσει η Κύπρος και ζητούσε η Αγκυρα να ανοίξουν, βρέθηκε και εκεί συμβιβασμός. Με την υποστήριξη του κ. Τουσκ η νέα πρόταση περιλάμβανε το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 που έχει σχέση με τον προϋπολογισμό και δεν έχει μπλοκάρει η Κύπρος, ενώ συγχρόνως υπάρχει η δέσμευση ότι η προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων θα ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θέση των κρατών-μελών και τους υπάρχοντες κανονισμούς. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που αναφέρθηκε σε διπλωματικό μαραθώνιο Αθήνας και Λευκωσίας για το συγκεκριμένο θέμα, ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, διότι, όπως είπε, το Παρίσι συμφώνησε στο άνοιγμα του κεφαλαίου 33, το οποίο είχε δεσμεύσει η Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή