Παραμένει κλειστή η γερμανική πρεσβεία στην Τουρκία

Παραμένει κλειστή η γερμανική πρεσβεία στην Τουρκία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη κατά σειρά ημέρα έμειναν χθες κλειστά τα κτίρια των γερμανικών διπλωματικών αποστολών στην Τουρκία λόγω πληροφοριών περί επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης. Οπως ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, η πρεσβεία της χώρας του στην Αγκυρα και το γερμανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη δεν θα λειτουργήσουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων στη Γερμανία εργάζεται εντατικά για την αξιολόγηση της απειλής. Κλειστά παρέμειναν χθες και τα γερμανικά σχολεία στην πρωτεύουσα και στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Der Spiegel, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορήθηκαν από την αμερικανική CIA, την τουρκική ΜΙΤ, αλλά και από κουρδικές αρχές ασφαλείας ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον γερμανικού στόχου στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, οι αστυνομικές αρχές στην κατά κύριο λόγο κουρδική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, εντόπισαν αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά, παρκαρισμένο έξω από κυβερνητικό κτίριο, στην περιοχή Χάνι. Το όχημα μετέφερε 150 κιλά εκρηκτικών, ο μηχανισμός πυροδότησης των οποίων εξουδετερώθηκε με ασφάλεια.

Η περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ αποτελεί πεδίο μεγάλης κλίμακας εκστρατείας των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των ανταρτών της αυτονομιστικής κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ. Την περασμένη Κυριακή, η Αγκυρα συγκλονίστηκε από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 35 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 120.

Την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση – την πέμπτη κατά σειρά στην Τουρκία από τον περασμένο Ιούλιο – ανέλαβε η ένοπλη τουρκική οργάνωση Γεράκια Ελευθερίας του Κουρδιστάν (ΤΑΚ), η οποία προέρχεται από διάσπαση του ΡΚΚ.

Εξάλλου, τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης στην πόλη Νουσαϊμπίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να χάσει τη ζωή του, όπως μετέδωσε χθες το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή