Nέα επίθεση χθες στην Ιστικλάλ

Nέα επίθεση χθες στην Ιστικλάλ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Τουρκία, συμπεριλαμβανόμενης της χθεσινής στον τουριστικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ στην Πόλη με δύο νεκρούς, έδωσαν την ευκαιρία στον Ταγίπ Ερντογάν να αναζητήσει ενόχους και να βγάλει εκτός μάχης οποιονδήποτε του αντιτίθεται για οποιονδήποτε λόγο. Στην πρώτη γραμμή του πυρός είναι προφανές ότι βρίσκονται κουρδικοί σχηματισμοί και οργανώσεις από το εκτός νόμου ΡΚΚ μέχρι το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) ή ακόμα και τους Κούρδους της Συρίας. Αλλωστε, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι η Τουρκία αποπειράται να διευρύνει τον ορισμό του αδικήματος της «τρομοκρατικής δράσης», προκειμένου να περιλαμβάνει και οποιονδήποτε ασκεί δημοσίως κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Κουρδικό.

Ενδεικτικά, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, πριν από μερικές ημέρες, ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία που βρίσκεται σε ισχύ στην Τουρκία πρόκειται να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, παρότι πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη θεωρούν υπερβολικά παρεμβατική, σημειώνοντας ότι χρησιμοποιείται προκειμένου να φιμωθούν και να τεθούν υπό κράτηση ακαδημαϊκοί που τολμούν να εκφέρουν αντιπολιτευτική άποψη για οποιοδήποτε θέμα. Τουρκικό δικαστήριο, πριν από μερικές ημέρες, έστειλε στη φυλακή τρεις ακαδημαϊκούς που βαρύνονταν με την κατηγορία της «προπαγάνδας υπέρ της τρομοκρατίας», επειδή ανέγνωσαν δημοσίως διακήρυξη με την οποία ζητούν τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των κουρδικών περιοχών στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οπως, μάλιστα, σημείωσε και νομικός σύμβουλος του κυβερνώντος Κόμματος για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη (ΑΚΡ) «δεν είναι αναγκαία η άμεση συμμετοχή στην τρομοκρατική δραστηριότητα, αλλά είναι εξίσου ποινικά κολάσιμη και η ιδεολογική στήριξη αυτών των πράξεων».

Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου πρότεινε την άρση της ασυλίας όλων των βουλευτών, κατά κύριο λόγο εκείνων του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι κατηγορούνται για σχόλια που έκαναν σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία και την αναψηλάφηση 506 εκκρεμών υποθέσεων εναντίον τους, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη νομοθεσία που απαιτείται από την Ε.Ε. για την απελευθέρωση της βίζας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή