Νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας

Νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμέλεια φωτογραφίας: Αιμιλία Καλογεράκη

Μια νέα εποχή στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Λατινική Αμερική προοιωνίζεται η ιστορική επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αβάνα, που άρχισε την Κυριακή και ολοκληρώνεται σήμερα. Ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα εδώ και 99 χρόνια συναντήθηκε χθες με τον κομμουνιστή ηγέτη της χώρας, Ραούλ Κάστρο, στο προεδρικό μέγαρο. Προηγουμένως, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε καταθέσει στεφάνι στο εμβληματικό μνημείο του Χοσέ Μαρτί, ποιητή και εθνικού ήρωα της Κούβας, που δεσπόζει στην αχανή Πλατεία της Επανάστασης, απ’ όπου ο ιστορικός ηγέτης και αδελφός του σημερινού προέδρου, Φιντέλ Κάστρο, εκφωνούσε πολύωρες ομιλίες εναντίον της Ουάσιγκτον στον μισό αιώνα της εξουσίας του.

Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μισέλ, τις δύο κόρες του και την πεθερά του, άρχισε το απόγευμα της Κυριακής. Πρώτος σταθμός του ήταν η αμερικανική πρεσβεία, η οποία άνοιξε εκ νέου πρόσφατα, ύστερα από την κοινή απόφαση Ομπάμα και Κάστρο για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, πριν από 15 μήνες. Στη συνέχεια, η οικογένεια Ομπάμα ξεναγήθηκε στη γραφική Παλιά Πόλη της Αβάνας, με τους πλακόστρωτους δρόμους και τα παλιά, αποικιακού ρυθμού κτίρια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου ABC, στην Αβάνα, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι «η αλλαγή θα έρθει σ’αυτή τη χώρα και πιστεύω ότι ο Ραούλ Κάστρο το αντιλαμβάνεται». Αν και αναγνώρισε ότι αυτό δεν θα γίνει «μέσα σε μια νύχτα», δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφορές (μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας) γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες». Διαφορές, τις οποίες υπογραμμίζει η προγραμματισμένη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με Κουβανούς αντικαθεστωτικούς, όπως η ομάδα «Κυρίες στα Λευκά», μια πρωτοβουλία συζύγων πολιτικών κρατουμένων. Λίγες ώρες προτού προσγειωθεί το προεδρικό αεροσκάφος στην Αβάνα, αστυνομικές δυνάμεις και φιλοκυβερνητικοί πολίτες διέλυσαν βίαια την πορεία της εν λόγω αντικαθεστωτικής ομάδας, την οποία η κυβέρνηση της Αβάνας κατηγορεί ότι χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ραούλ Κάστρο αναμενόταν να θέσει ως προϋποθέσεις για την πλήρη ομαλοποίηση των αμερικανοκουβανικών σχέσεων την επιστροφή της βάσης του Γκουαντάναμο στη χώρα του και τον τερματισμό του εμπάργκο που εφαρμόζουν οι Αμερικανοί εναντίον της Κούβας εδώ και 54 χρόνια. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να άρει το εμπάργκο, αναγνωρίζοντας ότι το μόνο που πέτυχε ήταν να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των απλών Κουβανών, χωρίς να βλάψει το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας. Ωστόσο, η προσπάθειά του αυτή προσκρούει για την ώρα στην αντίθεση των Ρεπουμπλικανών, που πλειοψηφούν και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει χρήση των συνταγματικών εξουσιών του για να εξασθενήσει τους περιορισμούς στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και στις τουριστικές ανταλλαγές. Ηδη, αμερικανικές εταιρείες αρχίζουν να δημιουργούν ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στις όμορφες κουβανέζικες παραλίες της Καραϊβικής εν όψει της αναμενόμενης τουριστικής έκρηξης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τουριστικών πρακτόρων, ο αριθμός των πτήσεων που θα συνδέουν τις ΗΠΑ με την Κούβα θα φτάνει σύντομα τις 110 σε ημερήσια βάση. Από την πλευρά της, η Κούβα προσδοκά μεγάλες εξαγωγές στις ΗΠΑ, όχι μόνο στα παραδοσιακά προϊόντα όπως τα πούρα και το ρούμι, αλλά και στα υψηλής τεχνολογίας φαρμακευτικά προϊόντα, έναν τομέα όπου το μικρό έθνος των 11 εκατομμυρίων έχει ειδικευθεί με επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες. Ο Μπαράκ Ομπάμα συνοδεύεται από εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίοι αναμένεται να συναντηθούν με Κουβανούς ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, αναζητώντας πεδία συνεργασίας. Μεταξύ των ωφελημένων της προεδρικής επίσκεψης περιλαμβάνεται και η πολυεθνική Google, η οποία ανέλαβε να εκσυγχρονίσει τις διαδικτυακές επικοινωνίες της Κούβας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή