Δεν ζητεί περαιτέρω μειώσεις συντάξεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Δεν ζητεί περαιτέρω μειώσεις συντάξεων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια ευελιξίας έδειξε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, αναφορικά με το μείγμα των μέτρων για το ασφαλιστικό, την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει στη σκληρή θέση του για περικοπές συντάξεων αντί των προτεινόμενων από την κυβέρνηση αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο έχει γενικότερα τηρήσει αυστηρή θέση σε όλα τα «καυτά» θέματα, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε να κλείσει μία συμφωνία με την έγκριση του ΔΝΤ. Αντιθέτως, ο κ. Σόιμπλε έδειξε χθες ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί ένα μείγμα μέτρων στο ασφαλιστικό που θα βοηθούσε την κυβέρνηση να το ψηφίσει.

Περικοπές

Η εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι δύσκολη και για περαιτέρω περικοπές δεν θα υπάρξει μάλλον πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή, ανέφερε ο κ. Σόιμπλε. Και πρόσθεσε πως γι’ αυτό αναζητείται ένας δρόμος ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν όσα είχαν συμφωνηθεί με το Eurogroup στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος το περασμένο καλοκαίρι. «Τους τελευταίους μήνες, η Ελλάδα πέτυχε αξιοσημείωτα πράγματα. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή την εξέλιξη», δήλωσε. Επί της ουσίας, ο κ. Σόιμπλε έδειξε να αποδέχεται την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αντί της επιπρόσθετης περικοπής επικουρικών συντάξεων, από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος, σε αντίθεση με το τι υποστηρίζει το ΔΝΤ.

Πάντως, η ευελιξία αυτή του Γερμανού υπουργού «κρύβει» πιθανότατα την αγωνία για ενδεχόμενες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. O κ. Σόιμπλε είπε ότι χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα. Στελέχη των δανειστών υποστηρίζουν ότι το Ταμείο προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 στο 4,5% του ΑΕΠ, ενώ η Κομισιόν στα επίπεδα του 3 – 3,5% του ΑΕΠ. Και η Αθήνα έχει κληθεί –σε αυτή τη φάση– να προσδιορίσει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη με γνώση των συζητήσεων αναφέρουν στην «Κ» ότι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου το ΔΝΤ αναμένεται να καλέσει την Ευρωζώνη να καλύψει τη διαφορά του 1 – 1,5% του ΑΕΠ με παρεμβάσεις στο χρέος, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λάβει νέα μέτρα. Κάτι το οποίο, όμως, η Ευρωζώνη –και ιδίως η Γερμανία– δεν το θέλει. Ειδικά μία παρέμβαση τέτοιου μεγέθους.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που καλείται να προσδιορίσει η Αθήνα, αυτά είναι:

• 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος. Οι συζητήσεις των προηγούμενων ημερών κατέληξαν σε πρόταση, η οποία φέρνει αυτό το αποτέλεσμα.

• 1% του ΑΕΠ από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου διασφαλίζουν δημοσιονομικό όφελος 1,2% του ΑΕΠ φέτος και 1,6% του ΑΕΠ έως το 2018. Τα προτεινόμενα μέτρα, όμως, περιλαμβάνουν και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, με το ΔΝΤ να μην το αποδέχεται και τον κ. Σόιμπλε να δείχνει χθες ότι το αποδέχεται.

• 1% του ΑΕΠ από άλλα μέτρα, όπως η αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, στην κινητή τηλεφωνία, στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κ.ά. Στο σημείο αυτό, υπάρχει απόσταση μεταξύ Αθήνας και δανειστών, καθώς οι προτάσεις της κυβέρνησης αυτήν τη στιγμή «φθάνουν» έως το 0,5% του ΑΕΠ.

Ολα αυτά θα συνεχίσουν να συζητούνται σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών και εξ αποστάσεως έως τις 2 Απριλίου, οπότε αναμένεται να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι από κοντά συναντήσεις στις 4 Απριλίου. Ιδανικά, οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε μία αρχική συμφωνία για μέτρα 3% του ΑΕΠ έως τις 7 Απριλίου που συνεδριάζει το Euroworking Group, ενόψει του Eurogroup της 22ας Απριλίου, που θα κληθεί να δώσει λύσεις στις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ, Κομισιόν και Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή