Εκδρομή στις Σέρρες

8' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξερευνούμε τη λίμνη Κερκίνη και σας προτείνουμε ακόμη 10 μοναδικές εμπειρίες που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε στο νομό Σερρών.   

Λίμνη Κερκίνη: βαρκάδα και bird-watching

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος την επέλεξε ως σκηνικό για την ταινία του «Το λιβάδι που δακρύζει». Οι ξένοι φυσιολάτρες την επισκέπτονται για τον προστατευόμενο υδροβιότοπο, για τους ροδοπελεκάνους, τους ψαραετούς, τους κορμοράνους και τους ερωδιούς. Η λίμνη Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932 με την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, στο χωριό Λιθότοπος. Αποτέλεσμα ήταν να γίνει αγαπημένο μέρος πουλιών -αποδημητικών και μη- και ειδικά ο υδροβιότοπος, στο βόρειο τμήμα της λίμνης. Χαμηλή βλάστηση, βαλτώδη νερά και το κατάλληλο κλίμα καθιστούν την περιοχή ιδανικό τόπο για τα πουλιά. Πάνω από 300 είδη έχουν καταγραφεί, ανάμεσά τους και τα απειλούμενα με εξαφάνιση αργυροπελεκάνος και λαγγόνα. 

Η καταλληλότερη περίοδος για την παρατήρηση των πουλιών είναι ο Μάιος, καθώς τότε επιστρέφουν τα πτηνά από πιο θερμά κλίματα. Τα χωριά γύρω από τη λίμνη διοργανώνουν γιορτές, ενώ η περιοχή πλημμυρίζει από λάτρεις των πουλιών από όλο τον κόσμο. Εκτός από τα πουλιά, η λίμνη συγκεντρώνει και πολλά ψάρια, με κυριότερα τα γριβάδια και τους γουλιανούς. Λύκοι, τσακάλια, λαγοί και αγριογούρουνα ανήκουν επίσης στην πανίδα της ευρύτερης περιοχής. Η λίμνη Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ (υπογράφηκε το 1971 και αφορά τους υγροβιότοπους διεθνής σημασίας) αλλά και από το ευρωπαϊκό δίκτυο «Natura 2000». Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη λίμνη είναι να κάνετε βαρκάδα με τις παραδοσιακές «πλάβες», όπως ονομάζονται. Η βόλτα διαρκεί συνήθως 90 λεπτά και θα πλησιάσετε (σε κάποια απόσταση και με σεβασμό) τις φωλιές των πουλιών, θα μάθετε την ιστορία της λίμνης ή απλώς θα χαζέψετε την απόλυτη ηρεμία της επιφάνειάς της. Θα βρείτε τις βάρκες στο λιμανάκι στο χωριό Κερκίνη ή μπορείτε να επισκεφθείτε τον Οικοπεριηγητή (Κερκίνη, www.oikoperiigitis.gr, Τ/23270-41.450), ο οποίος διοργανώνει κάθε είδους δραστηριότητα (παρατήρηση πουλιών, πεζοπορία, περιήγηση με ποδήλατο, κ.τ.λ.). Διαθέτει και ξενώνα. Μη χάσετε επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα ψάρια της λίμνης. Στο χωριό Χρυσοχώραφα η οικογένεια Μυρόβαλη σερβίρει στην ομώνυμη ταβέρνα φρέσκα ψάρια που ψαρεύει την ίδια μέρα με την ιδιόκτητη βάρκα. Δοκιμάστε γριβάδι, ψητό ή τηγανητό – είναι πεντανόστιμο. (Τ/23250-51.340)


10 ΑΚΟΜΗ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

1. Ανω Πορόια: Αιωνόβιοι πλάτανοι και υπέροχη θέα 

Σκαρφαλωμένα στους πρόποδες του όρους Μπέλες, λίγο πιο κάτω από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, τα Ανω Πορόια απολαμβάνουν μοναδική θέα στον κάμπο των Σερρών και στη λίμνη Κερκίνη. Στην κεντρική πλατεία με τα θεόρατα πλατάνια, τα νερά από το βουνό τρέχουν όλο το χρόνο, όπως άλλωστε σε όλο το χωριό. Στην κορυφή του χωριού, μέσα στο δάσος λετουργεί ιχθυοτροφείο πέστροφας και ταβέρνα (το χειμώνα ανοιχτά μόνο τα Σαββατοκύριακα, Τ/23270-51.500), ενώ στο δρόμο θα συναντήσετε το κατάστημα του Συνεταιρισμού Γυναικών Ανω Ποροΐων, όπου γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν με παραδοσιακό τρόπο μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ζυμαρικά και πίτες. (Τ/23270-51.550) 

 2. Παντοπωλείο «Αυθεντικό» για Σερραϊκές λιχουδιές  

Ο νομός Σερρών είναι πλούσιος σε παραγωγή προϊόντων και μάλιστα τα περισσότερα προέρχονται από μικρές, οικογενειακές βιοτεχνίες. Στο κομψό και φιλόξενο κρεοπωλείο-παντοπωλείο «Αυθεντικό» (Λ. Παπαπαύλου 24, Σέρρες, Τ/23210-52.220) θα βρείτε τα καλύτερα τοπικά προϊόντα: σάλτσες με βάση τη μελιτζάνα «Εν Αφθονία», «Φιστικοβούτυρο Σερρών», προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας «Μπόρας» και την τοπική μπίρα «Voreia», καθώς επίσης νοστιμιές από άλλα μέρη της Ελλάδας, αλλά και ολόφρεσκα κρέατα και αλλαντικά από την περιοχή της Νιγρίτας. Επισκεφθείτε το παντοπωλείο τη μέρα της αναχώρησής σας από τις Σέρρες για να προμηθευτείτε τα δώρα σας για γνωστούς και φίλους. 

3. Περίπατος στην πόλη των Σερρών

Κάντε μια βόλτα ξεκινώντας από την πλατεία Ελευθερίας, συνεχίστε στον πεζοδρομημένο πια εμπορικό δρόμο Μεραρχίας, που καταλήγει στο Νομαρχιακό Μέγαρο -χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα σε νεοκλασικό ρυθμό-, και ανακαλύψτε τους γύρω πεζόδρομους. Ενας περίπατος στην πόλη των Σερρών είναι ό,τι καλύτερο τις ηλιόλουστες μέρες -ειδικά το Σάββατο- όπου όλοι οι ντόπιοι δίνουν ραντεβού στα καφέ και τα μεζεδοπωλεία του κέντρου. Απαραίτητες στάσεις το Μπεζεστένι (κλειστή τουρκικηή αγορά, χτισμένη πιθανότατα το 1385), που σήμερα στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και το Ρεκόρ, για μπουγάτσα. Αν βρεθείτε στην πόλη Τετάρτη, μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τη λαϊκή αγορά ή παζάρι, όπως το αναφέρουν οι ντόπιοι. 

4. Στην κοιλάδα για ποδηλατάδα

Ολοι οι ντόπιοι αναφέρονται σε αυτήν ως κοιλάδα του Καραμανλή, προς τιμήν του Σερραίου πολιτικού, αν και το πραγματικό της όνομα είναι Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Το πάρκο αναψυχής περιλαμβάνει ρυάκια, γεφυρούλες, μονοπάτια για περπάτημα αλλά και δρομάκια για ποδήλατο, και όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της πόλης. Κάθε απόγευμα θα δείτε μικρούς και μεγάλους να αθλούνται ή απλώς να κάνουν βόλτα. Τα καλοκαίρια μεταφέρεται εδώ και όλη η βραδινή κίνηση λόγω των θερινών μαγαζιών απέναντι από το πάρκο. 

 5. Βυρώνεια: Με προορισμό τον σιδηροδρομικό σταθμό

Η παλιά γέφυρα που περνάει πάνω από τον ποταμό Στρυμόνα και οδηγεί στο χωριό Βυρώνεια είναι από μόνη της αξιοθέατο. Σε αυτό το σημείο συγκεντρώνονται στις όχθες του ποταμού ομάδες βουβαλιών αλλά και αγελάδες και πρόβατα, ενώ το τοπίο είναι σαν το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι», με τις συνήθως χιονισμένες κορυφές του Μπέλες να συμπληρώνουν την εικόνα. Μπαίνοντας στο χωριό, θα δείτε πινακίδες για τον σιδηροδρομικό σταθμό, που έχει σταματήσει να λειτουργεί από το 2000, έχει όμως μεγάλη ιστορική σημασία: εδώ υπογράφηκε τον Ιούλιο του 1913 ανακωχή με τους Βούλγαρους από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον βασιλιά Κωνσταντίνο – κίνηση που οδήγησε στη συνθήκη του Βουκουρεστίου. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι όροι συζητήθηκαν κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που στέκεται μέχρι σήμερα και φιλοξενεί τη σχετική ενημερωτική πινακίδα. Στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού λειτουργεί σήμερα καφέ-μεζεδοπωλείο. 

Ο νομός Σερρών είναι πλούσιος σε προϊόντα και μάλιστα τα περισσότερα προέρχονται από μικρές βιοτεχνίες.

 6. Τα λουκάνικα της Ηράκλειας 

Η κωμόπολη Ηράκλεια φημίζεται για το μαραθώνιο αυγουστιάτικο πανηγύρι της, διάρκειας 7 ημερών, αλλά και για τα λουκάνικα Ηράκλειας ή Τζουμαγιάς (η παλιά ονομασία της κωμόπολης), τα οποία είναι λεπτά και ελαφρώς πικάντικα. Επισκεφθείτε το παζάρι την Παρασκευή, δοκιμάστε τα λουκάνικα και πάρτε και για το σπίτι από τον Βασίλη Κοκόζη (Τ/23250-22.219).

 7. Επίσκεψη στο Σπήλαιο 

Ενα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης βρίσκεται στο νομό Σερρών, 50 χλμ. μετά την πόλη, στο δρόμο προς Δράμα. Το Σπήλαιο Αλιστράτης έχει συνολικό μήκος διαδρομών περίπου 3 χλμ. και οι γεωλογικοί σχηματισμοί που δημιουργούνται σε αυτό είναι εντυπωσιακοί. Εκτός από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, διαθέτει και εκκεντρίτες – σχηματισμούς που ακολουθούν ακανόνιστες κατευθύνσεις. Ανακαλύφθηκε το 1958 και άνοιξε για το κοινό το 1998, μετά από εκτεταμένες μελέτες και εργασίες για να γίνει επισκέψιμο. Ωρες λειτουργίας 09.00-17.00, Τ/23240-82.045.

 8. Ηλιοβασίλεμα στην Ακρόπολη 

Την πιο ωραία θέα της πόλης θα απολαύσετε από την Ακρόπολη των Σερρών, που βρίσκεται στο λόφο Κουλά (υπάρχουν πινακίδες σε όλη την πόλη, θα φτάσετε διασχίζοντας την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων). Στο λόφο βρίσκονται και τα ερείπια της βυζαντινής ακρόπολης, χτισμένης τον 9ο αιώνα μ.Χ. Το σπουδαιότερο σωζόμενο κτίσμα είναι ο λεγόμενος «πύργος του Ορέστη», στη δυτική πλευρά του λόφου. Στην κορυφή θα βρείτε και το καφέ Cityzen, το οποίο σερβίρει και φαγητό αλλά και ποτό έως αργά το βράδυ (ανοιχτά από τις 8 π.μ. έως τις 4 π.μ., Τ/23210-66.188). Η καλύτερη ώρα για να πάτε είναι το σούρουπο, λίγο πριν το σκοτάδι τυλίξει τις Σέρρες. 

9. Παραμυθένια φύση στην κοιλάδα της Λόντζας

Το χωριό Νέο Πετρίτσι βρίσκεται επίσης στους πρόποδες του Μπέλες και είναι καταπράσινο. Τα νερά που κατεβαίνουν από τις κορυφές του βουνού συγκεντρώνονται στο ρέμα Σουλτανίτσα, το οποίο δημιουργεί την κοιλάδα της Λόντζας. Αιωνόβια πλατάνια, καφέ, ταβέρνες και γεφυρούλες δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Ειδικά το καλοκαίρι, η κοιλάδα είναι όαση δροσιάς για να αποφύγετε τη ζέστη του κάμπου. Ο δρόμος που περνάει δίπλα από την κοιλάδα οδηγεί στο βουνό και στο οχυρό Ιστίμπεη, το οποίο όμως δυστυχώς δεν είναι πια επισκέψιμο. 

 10. Πρωινό ξύπνημα με θέα 

Δίπλα ακριβώς στη λίμνη και κοντά στο φράγμα Κερκίνης, το ξενοδοχείο Ερωδιός έχει μοναδική θέα. Γι’ αυτό άλλωστε και όλα τα δωμάτιά του είναι χτισμένα σε πλαγιά και έχουν όλα μεγάλα παράθυρα, ώστε οι επισκέπτες, μόλις ξυπνούν, να αντικρίζουν τη θέα της λίμνης και τον κάμπο των Σερρών που απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Εξίσου υπέροχη θέα έχει και το καφέ-εστιατόριο του ξενοδοχείου, το οποίο είναι χτισμένο στο τελευταίο επίπεδο (όλες οι εγκαταστάσεις είναι χτισμένες κλιμακωτά, ώστε η ορατότητα να είναι απρόσκοπτη και από παντού). Πληροφορίες Τ/23250-28.070


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η επικαιροποιημένη λίστα μας για διαμονή και φαγητό στο νομό Σερρών.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ερωδιός (Λιθότοπος, Τ/23250-28.070,  www.hotel-erodios.gr). 23 μοντέρνα και άνετα δωμάτια με θέα-πιάτο τη λίμνη.

Ιχνηλάτης (Κορυφούδι, Τ/23270-41.000, www.ixnilatis.gr). Παραδοσιακός πέτρινος ξενώνας δίπλα στη λίμνη. Οι ιδιοκτήτες διοργανώνουν και βαρκάδες στη λίμνη και βόλτα με τα δικά τους άλογα. 

Epavlis Hotel (Κάτω Πορόια, Τ/23270-28.180, www.epavlishotel.gr). Σε ψηλό σημείο πάνω από το χωριό, έχει θέα στη λίμνη και διαθέτει δίκλινα, μεζονέτες και σουίτες για κάθε περίσταση. 

Elpida Resort & Spa (Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων, Τ/23210-20.000, www.elpidahotel.eu). Στο δρόμο προς την Ακρόπολη και πάνω από την κοιλάδα, το πολυτελές ξενοδοχείο βρίσκεται σε προνομιακή τοποθεσία, λίγο έξω από την πόλη των Σερρών. 

Βιγλάτορας (Ανω Πορόια, Τ/23270-51.231, www.viglatorashotel.com). Στο κέντρο του χωριού, διαθέτει παραδοσιακά δωμάτια με τζάκι και ρομαντική ατμόσφαιρα. 

ΦΑΓΗΤΟ

Εβόρα (Μακρυνίτσα, Τ/23270-23.395). Σπέσιαλ ποντιακά πιάτα, βουβάλι κοκκινιστό και πεντανόστιμα σουτζουκάκια από βουβάλι είναι μερικές από τις επιλογές. Θα καθίσετε στην πέτρινη αίθουσα με το τζάκι ή -τις πιο ζεστές ημέρες- στον μεγάλο κήπο.

Μπακάλικο (Παύλου Μελά 7, Σέρρες, Τ/23211-11.384). Εκλεκτά μεζεδάκια με ντόπια υλικά και τοπικές συνταγές, όπως αυγά με καβουρμά και τζιγεροσαρμάς. 

Κεντρικόν (Σταυρίδη Νικολάου 5, Σέρρες, Τ/23210-22.783). Από το 1938 αποτελεί σημείο ραντεβού για μεσημεριανά τσίπουρα. Σε κεντρικό σημείο απέναντι από το Μπεζεστένι, στην πλατεία Ελευθερίας, σερβίρει πρώτης τάξεως μεζέδες.

Νέο Κρόνιο (Χατζηιακώβου 15, Σέρρες, Τ/23210-63.324). Ποικιλία σε τσίπουρα και μεζέδες. Ξεχωρίσαμε το καλαμάρι ψητό και το χταποδάκι. Συχνά έχει και ζωντανή μουσική. 

Μαντάμ (Οπλαρχηγού Δούκα 6, Σέρρες, Τ/23214-013.66). Ψαγμένοι μεζέδες που πατάνε όμως σε παλιές παραδόσεις και ντόπια υλικά, όπως καβουρμάς με σπανάκι, βαρένικα (είδος ζυμαρικών με καταγωγή από τον Πόντο) αλλά και πρωτοτυπίες, όπως τηγανιά σε καρβελάκι.

Σώτος (Ερμού 16, Σέρρες, Τ/23210-56.211). Το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε το τρίπτυχο που σερβίρεται παντού σε όλο το νομό: σουβλάκι, σουτζουκάκι, λουκάνικο Τζουμαγιάς (λεπτό και πικάντικο). Εδώ, στην καλύτερη εκδοχή τους, σερβιρισμένα σε λαδόκολλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή