Σε Συριακό και Ουκρανικό εστίασαν Λαβρόφ – Σταϊνμάγερ

Σε Συριακό και Ουκρανικό εστίασαν Λαβρόφ – Σταϊνμάγερ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση καλών σχέσεων με τη Γερμανία αποτελεί προτεραιότητα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ύστερα από τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στη Μόσχα.

Ο κ. Σταϊνμάγερ συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Βασικά αντικείμενα των συνομιλιών του με τη ρωσική ηγεσία αποτέλεσαν οι εξελίξεις στο συριακό ζήτημα, ύστερα από τη μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, που δημιούργησε θετική δυναμική στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, και οι τρομοκρατικές επιθέσεις τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες, που έθεσαν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη στενότερης διεθνούς συνεργασίας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι οι Ευρωπαίοι, αντιμέτωποι με τη φρικτή απειλή της τρομοκρατίας που αναδύθηκε χθες στις Βρυξέλλες, θα παραμερίσουν τα γεωπολιτικά παιχνίδια και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους (με τη Ρωσία) εναντίον των τρομοκρατών», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε στο πρακτορείο Interfax ότι δεν μπορεί να φανταστεί επίλυση του Συριακού με τον πρόεδρο Ασαντ να μένει στην εξουσία. Το θέμα της αποχώρησης του Σύρου προέδρου αναμένεται να θέσει στη ρωσική ηγεσία και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος επισκέπτεται τη Μόσχα σήμερα.

Στις συνομιλίες μεταξύ Λαβρόφ και Σταϊνμάγερ τέθηκε επίσης και το ουκρανικό ζήτημα, που αποτελεί μείζον εμπόδιο στην αποκατάσταση ομαλών σχέσεων Ρωσίας και Δύσης. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η χώρα του αντιτίθεται σε οποιαδήποτε τροποποίηση της συμφωνίας του Μινσκ για την εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία. Αποκάλυψε ότι η Γερμανία είχε προτείνει τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ, τις οποίες ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αντάρτες, αυτό το καλοκαίρι, αλλά η πρόταση αυτή ναρκοθετήθηκε από το Κίεβο. Από τον πλευρά του, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ υπογράμμισε την ανάγκη αφοπλισμού των αυτονομιστών ανταρτών και εκκαθάρισης της Ανατολικής Ουκρανίας από τις νάρκες που τοποθετήθηκαν στη διάρκεια των εμφυλίων συγκρούσεων. Ο Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να τηρήσουν και τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα τη συμφωνία εκεχειρίας.

Τέλος, ο διοικητής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ, αποκάλυψε, με συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Rossiyskaya Gazetta, ότι ειδικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού βρίσκονται στη Συρία, όπου κατευθύνουν τα μαχητικά αεροπλάνα της Ρωσίας στους στόχους τους και εκτελούν άλλα «ειδικά καθήκοντα», τα οποία απέφυγε να περιγράψει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή