«Σπανιόλικο» χταπόδι με πατάτες και πάπρικα

«Σπανιόλικο» χταπόδι με πατάτες και πάπρικα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τη συνταγή αυτή τη συναντάμε στην περιοχή της Γαλικίας, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ισπανίας, και λέγεται και "χταπόδι της γιορτής", μιας και είναι συνδεδεμένο με τις πιο γνωστές θρησκευτικές γιορτές (ferias) της. Σύμφωνα με την παράδοση, για να μαλακώσει το χταπόδι το χτυπάει ο άντρας 33 φορές, ενώ η γυναίκα 40 φορές, τονίζοντας αυτήν τη λεπτομέρεια ως έναν από τους παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία του πιάτου. Τέτοιου είδους λεπτομέρειες συναντάμε σε συνταγές από όλο τον κόσμο, ειδικά σε αυτές που χαρακτηρίζονται από την απλότητα της τεχνικής, αλλά και το μινιμαλισμό στα υλικά».

Προετοιμασία: 30΄, Αναμονή: περίπου 1 ώρα, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 20΄  Εύκολο

Υλικά για 4 – 6 άτομα

  • 1.500 – 2.000 γρ. χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, πλυμένο και καθαρισμένο
  • 5 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μέτριες ροδέλες, πάχους περίπου 0,5 εκ.
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι (κατά προτίμηση αφρός αλατιού γνωστό και ως αφράλα ή αφρίνα . το βρίσκουμε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και στα μπαχαράδικα)
  • 2 κουτ. γλυκού (ή όσο μας αρέσει) πάπρικα, κατά προτίμηση καπνιστή, σε σκόνη  (βρίσκουμε στα περισσότερα μπαχαράδικα, εναλλακτικά, βάζουμε πάπρικα γλυκιά, που βρίσκουμε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 60 ml ελαιόλαδο

Διαδικασία:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, τη δάφνη, 250 ml νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά.

Ρίχνουμε τις πατάτες, λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει το χταπόδι και να μαλακώσουν οι πατάτες, χωρίς όμως να λιώσουν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζουμε προσεκτικά τις πατάτες με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.

Βγάζουμε το χταπόδι πάνω σε ένα ξύλο κοπής και το κόβουμε σε φέτες περίπου 1½ – 2 εκ. Το βάζουμε πάνω από τις πατάτες, πασπαλίζουμε με τον αφρό αλατιού, την πάπρικα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Αν έχει περισσέψει ζουμί στην κατσαρόλα, το βάζουμε στο ψυγείο για να φτιάξουμε ένα ριζότο ή πιλάφι, μία από τις επόμενες μέρες.

Μυστικό

Για να προστατεύσουμε το δέρμα του χταποδιού και να διατηρηθεί καλύτερα κατά το μαγείρεμα, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: Γεμίζουμε ένα βαθύ μπολ με παγωμένο νερό ενώ παράλληλα σε μια μέτρια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει «ζεματίζουμε» το χταπόδι, βουτώντας το για περίπου 1/2 λεπτό στο καυτό νερό.

Το βγάζουμε και το βάζουμε κατευθείαν στο μπολ με το κρύο νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές, αφήνουμε το χταπόδι σε ένα ξύλο κοπής για περίπου 10 – 15 λεπτά, να «ξεκουραστεί», και χρησιμοποιούμε το χταπόδι κανονικά, σύμφωνα με τη συνταγή μας.

Τι πίνουμε: Ενα Tempranillo, σε κόκκινη ή ροζέ εκδοχή, προς τιμήν της εντοπιότητας.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή