Εκδρομή στο Μαίναλο

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγούμε από την Τρίπολη στη Στεμνίτσα μέσα από άγνωστα ορεινά τοπία και κάνουμε στάσεις σε χωριά έξω από τα τουριστικά δεδομένα.

Σε δύο μόλις ώρες από την Αθήνα φτάνουμε στην Τρίπολη και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στην ορεινή Αρκαδία. Φουλάρουμε βενζίνη (στα μικρά ορεινά χωριά δεν υπάρχει πρατήριο) και ξεκινάμε. Οι μυρωδιές της φύσης εισβάλλουν από τα ανοιχτά παράθυρα του αυτοκινήτου, μαζί και οι εικόνες από το ελατόφυτο Μαίναλο που υψώνεται μέχρι τα 1.900 μ. και καλύπτει με τον όγκο του ολόκληρη σχεδόν την Αρκαδία. Ακολουθούμε τον κεντρικό οδικό άξονα Τρίπολης – Βυτίνας και στρίβουμε στην παράκαμψη προς τα αριστερά στο 18ο χλμ. Μετά τις στροφές της Σιλίμνας εμφανίζεται στον ορίζοντα η Πιάνα. Χτισμένη γύρω από έναν μεγάλο βράχο, στην κορυφή του οποίου υψώνεται η εκκλησία του Αη Γιώργη, προσφέρεται για ξεμούδιασμα στη γραφική πλατεία της με τα καφενεία και τα δύο αιωνόβια πλατάνια. Οποιος αγαπά το περπάτημα αξίζει να ανηφορίσει προς το Σπήλαιο του Πάνα ή να ακολουθήσει τη διαδρομή μέχρι τις όχθες του ποταμού Ελισσώνα.

Εκδρομή στο Μαίναλο-1

Επόμενη στάση στο Λιμποβίσι. Μετά από επτά χιλιόμετρα οδήγησης μέσα στην πυκνή μαύρη ελάτη, φτάνουμε στην «αετοφωλιά των Κολοκοτρωναίων», το χωριό όπου μεγάλωσε ο γέρος του Μοριά. Το αναστηλωμένο σπίτι της οικογένειάς του λειτουργεί ως μουσείο, ανοίγει μόνο τα Σαββατοκύριακα, όπως και ο μικρός παραδοσιακός καφενές που φέρει το όνομα του χωριού. Μπροστά στο τζάκι -που μέχρι το Μάιο μένει πάντα αναμμένο- πίνουμε ελληνικό καφέ με λουκουμάκι (σερβίρει επίσης τσιπουράκι με μεζέ) και αμέσως φεύγουμε για το Χρυσοβίτσι. Επίσκεψη στο Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου και μεσημεριανό στο «Στέκι του Μοριά».

Απόγευμα πια, καταλήγουμε στη Στεμνίτσα. Το «πέτρινο στολίδι της Αρκαδίας» έχει να αποκαλύψει πολλά μυστικά σε όποιον χαθεί στα καλντερίμια του: τις αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το εξαιρετικό οίκημα των Ροϊλών στο Κάστρο, το πανέμορφο Λαογραφικό Μουσείο, τη φημισμένη σχολή αργυροχρυσοχοΐας, τις βρύσες και τα γεφύρια, το Κάστρο που έχει θέα στο φαράγγι του Λούσιου. Εάν αποφασίσετε να διανυκτερεύσετε, έχετε να επιλέξετε μεταξύ εξαιρετικά όμορφων ξενώνων.


Διαμονή – Φαγητό

• Γεωργαντάς | Σπιτικές σπεσιαλιτέ, καλό κρασί. (Ελληνικό, Τ/27910-31.009)

• Παπανικόλα | Πετρόχτιστος ξενώνας, σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μ. (Πιάνα Αρκαδίας, Τ/2710-431.170-1, www.hotelpapanikola.gr)

• Τρικολώνιον Country | Ξενοδοχείο που συνδυάζει τοπική και μοντέρνα αρχιτεκτονική. (Στεμνίτσα, Τ/27950-29.500-1, www.trikolonioncountry.gr)

• Τσαρμπού | Ζεστή φιλοξενία σε αρχοντικό του 1875. (Στεμνίτσα, Τ/27950- 81.406, www.xenonas-tsarbou.gr)

• Το Στέκι του Μοριά | Μαγειρευτά, αρνάκι λαδορίγανη, ψητά, σπιτικά γλυκά. (Χρυσοβίτσι, Τ/2710-431.343)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή