Σαφείς αποστάσεις Παρασκευόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών

Σαφείς αποστάσεις Παρασκευόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου να εκφράσει διαφορετική αντίληψη από τον πολιτικό υφιστάμενό του, αναπλ. υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο, αναφορικά με το πότε και το αν πρέπει να υπάρχουν συζητήσεις με δικαστικούς λειτουργούς επί συγκεκριμένων υποθέσεων τις οποίες χειρίζονται, ξεχώρισε χθες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για την Δικαιοσύνη και εν μέσω του θορύβου από τις επαφές του κ. Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη – μια υπόθεση η οποία έχει πυροδοτήσει ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η ένταση αυτή καταγράφηκε και χθες στην εν λόγω συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχουν αρκετοί βουλευτές που εξέφρασαν την επιθυμία να απευθύνουν ερωτήσεις στους δύο υπουργούς.

«Δεν θα πάρω θέση, διότι σε θέματα που αφορούν τον χειρισμό εξατομικευμένων υποθέσεων από δικαστές ο υπουργός οφείλει να μην παίρνει θέση», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος, για να συνεχίσει – πάντα αναφορικά με τη συνάντηση του αναπλ. υπουργού με την κ. Τσατάνη: «Στο κανονιστικό επίπεδο δεν μπορώ να αντιληφθώ δικαστικό ή εισαγγελέα να έχει μια δικογραφία στα χέρια του και να επισκέπτεται έναν υπουργό. Πιστεύω ότι ούτε καν μια φιλική συζήτηση δεν μπορούσε να γίνει». Αργότερα, και καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης επισήμαναν τη διαφοροποίηση έναντι των χειρισμών του κ. Παπαγγελόπουλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να δώσει έναν διαφορετικό τόνο: «Ισως η συζήτηση αφηρημένων νομικών θεμάτων που δεν σχετίζονται με μια υπόθεση να είναι θεμιτή», σημείωσε.

«Υπό την πίεση των ερωτήσεων, ο κ. Παρασκευόπουλος έλαβε σοβαρές αποστάσεις από τους χειρισμούς του αναπληρωτή υπουργού», σχολιάστηκε από βουλευτή της Ν.Δ., με την επισήμανση –στηριζόμενη κυρίως στις τοποθετήσεις του κ. Παπαγγελόπουλου– ότι ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής «απεδείχθη η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη». «Ο αναπλ. υπουργός δεν απάντησε για το πώς ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος την παρακίνησε να μην βάλει στο αρχείο μια υπόθεση», σημειωνόταν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε παρόμοιο συμπέρασμα καταλήγει, μεταξύ άλλων, και ο κ. Βενιζέλος, όπως φάνηκε τόσο από τις προς τα δύο κυβερνητικά στελέχη ερωτήσεις όσο και από τα σχόλιά του. Για τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν κατέστη δυνατόν να αιτιολογηθεί «η αποκαλυπτική αποστροφή του κ. Τσίπρα στην ολομέλεια, σύμφωνα με την οποία αυτό που ζητήθηκε από την κυρία Τσατάνη ήταν να μην θέσει μια δικογραφία στο αρχείο – επρόκειτο, δηλαδή, για κυβερνητική παρέμβαση επί της ουσίας εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή