Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Μια εθνική έκκληση

Kύριε διευθυντά
Η σύγχρονη Ελλάς είναι μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα. Eγινε κράτος ύστερα από 400 χρόνια βάρβαρης και στυγνής σκλαβιάς κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, χάρη στην Επανάσταση του ’21. Κι αυτό οφείλεται στην αδάμαστη ψυχή της ελληνικής φυλής. Στον αδιάκοπο αγώνα από την κλεφτουριά, τους αρματολούς στα δοξασμένα βουνά, στις θάλασσες και στα νησιά, κατά τα χρόνια της σκλαβιάς. Oπως ο Λάμπρος Κατσώνης, η Μαντώ, η Μπουμπουλίνα, ο Μιαούλης, ο Κανάρης, οι απλοί γραικοί, οι ραγιάδες και οι φλογεροί Φιλέλληνες.

Eνας άλλος σημαντικός παράγοντας, ο εν διασπορά ελληνισμός. Μετά την άλωση της Πόλης, οι Eλληνες μετανάστευσαν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου και προόδευσαν. Το αιώνιο ελληνικό δαιμόνιο!
Επίσης, παγκόσμιας σημασίας ιστορικό γεγονός ήταν η Γαλλική Επανάσταση. Με τους σφοδρούς ανέμους για ελευθερία που έπνευσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο, επηρέασαν, ενέπνευσαν και βοήθησαν τον Ρήγα και τη Φιλική Εταιρεία.

Σήμερα η Ελλάς και ο λαός της περνούν μια φοβερή οικονομική κρίση. Αίσχος!

Αυτή η χώρα κι ο λαός της, αυτός ο άγιος λαός, αποκρίθηκε «παρών» σε κάθε σάλπισμα και κάλεσμα της ιστορίας, και οι θυσίες του είναι ανυπολόγιστες στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία. Η Ελλάς είναι μέλος τη Ευρώπης. Πάντοτε ήταν. Πρέπει να την προσέχουν, είναι η μάνα τους.

Εδώ σχετικά με όσα αναφέρω, απευθύνω έκκληση προς την ηγεσία της πατρίδος μου. Εννοώ την πνευματική, τους ταγούς του έθνους. Ακαδημαϊκούς, ανθρώπους των γραμμάτων, δικαστές, στρατηγούς, ναύαρχους, ιεράρχες. Να σχηματίσουν μια δυναμική επιτροπή, έτσι ώστε να κληθεί ο εν διασπορά ελληνισμός να συνδράμει και να βοηθήσει τη γριά μάνα που υποφέρει και ταπεινώνεται τόσο αισχρά και άσχημα, εξαιτίας του βαρύτατου χρέους που βαραίνει το κορμί της. Οι εν διασπορά Eλληνες πιστεύω και ελπίζω πως θα ανταποκριθούν γενναίως. Θα πράξουν ομοίως όπως οι πρόγονοί τους το ’21. Και κάτι ακόμη. Το ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει αυστηρότατο νόμο, ώστε όποιος καταχράται δημόσια περιουσία να οστρακίζεται για 20 χρόνια.

Αυτά από έναν Eλληνα της διασποράς, που ειλικρινά πονάει για την Ελλάδα και πιστεύει πως δεν είναι μόνος του.

Περικλης Γ. Τσακαλος - Βανκούβερ, Καναδάς

Πρόσφυγες - μετανάστες
Ι

Κύριε διευθυντά
Πρώτα απ’ όλα, θα περίμενα προς τιμήν των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας των Βρυξελλών να συμμετείχαν όλες οι χώρες της Ε.Ε. με ένα λεπτό σιγή.

Εξαιτίας του μεταναστευτικού αναδείχθηκαν οι βαθιές τομές που έχει ανάγκη η Ε.Ε., για να μη διαμελισθεί στα εξ ων συνετέθη.

Η Ευρώπη της Montan Union εξελίχθη σε μια ένωση όμορων χωρών και συγγενών σε πολιτιστικό επίπεδο κρατών των 350 εκατομμυρίων περίπου, με σχεδόν κοινά ήθη και έθιμα, τρόπο σκέψεως, παροιμίες και παιδεία, γεγονός που επιβάλλεται να μας ενώνει. Το κοινό απώτερο συμφέρον αυτού του κόσμου, όσο δύσκολο και να είναι, είναι τεράστιο μπροστά στο διαφορετικό γλωσσικό ιδίωμα ή όποιο άλλο ιστορικό γεγονός που ενδέχεται να μας χωρίζει.

Εάν μας επιβληθεί ο διαφαινόμενος εξ Ανατολών θρησκευτικός πόλεμος, με την Ευρώπη κατατεμαχισμένη και αντιμαχομένη, θα αποδυναμώνεται η πρόοδος και η εξέλιξη των επιστημών και της κοινωνίας με αποτέλεσμα να καταστούμε, στο κοντινό μέλλον, η εύκολη λεία κάθε κακού.

Είναι γι’ αυτό επιτακτική ανάγκη να συγκροτηθεί μια κεντρική υπερευρωπαϊκή υπηρεσία συνδεδεμένη online με όλες τις αντίστοιχες περιφερειακές για τον ενδελεχή έλεγχο και καταγραφή όλων των μεταναστών/προσφύγων κάτω από την ομπρέλα μιας ενιαίας εξωτερικής πολιτικής που θα επικουρείται από το αντίστοιχο ενιαίο στράτευμα για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της Eνωσης.

Η Ευρώπη χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ έναν ηγέτη με πραγματικές πανανθρώπινες φιλοδοξίες για να μας οδηγήσει στο βέλτιστο κράτος δικαίου σύμφωνα με τις επικρατούσες συνθήκες. Εκτός του ηγετικού ταλάντου απαιτείται τόλμη και απάρνηση του πολιτικού κόστους. Να ακούει όχι να υπακούει στους συμβουλάτορες, να παραδειγματίζεται από την Ιστορία, αλλά να ενεργεί σύμφωνα με την κραυγή της συνείδησής του αφουγκραζόμενος το «καλό κ’ αγαθό».

Η ιστορία των ευρωπαϊκών κρατών είναι συνδεδεμένη με αυτή των γειτόνων τους, με ένδοξες και λιγότερο ένδοξες σελίδες. Οι αντιθέσεις και τα κοινά χαρακτηριστικά ως και συμφέροντα των πόλεων-κρατών ήταν ανάλογες, όχι μόνο στον αρχαίο ελληνικό χώρο αλλά και στον νεότερο βορειοευρωπαϊκό, όπως, π.χ., της σημερινής Ομοσπονδιακής Γερμανίας προ του Βίσμαρκ, αλλά και των πόλεων-κρατών της Ιταλικής χερσονήσου προ του Τζουζέπε Ματσίνι και του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, μόνο που σε αμφότερες τις περιπτώσεις κατόρθωσαν να ενώσουν τους μέχρι τότε σκληρά αντιτιθεμένους πληθυσμούς παραμερίζοντας τις όποιες αντιπαλότητες. Γιατί όχι και στην Ενωμένη Ευρώπη.

Μια Ενωμένη Ευρώπη θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις μελλοντικές απαιτήσεις της επιστήμης και του εμπορίου για να μη συνθλιβεί ανάμεσα στις συμπληγάδες πέτρες που λέγονται Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και Κίνα.

Ας μην επιτρέψουμε το μεταναστευτικό να γίνει ο Εφιάλτης της Ευρώπης.

Στελιος Ιδομ. Κογχυλακης

ΙΙ

Κύριε διευθυντά
Η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό είναι, χωρίς αμφιβολία, θετικό βήμα, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία, η οποία δεν διακρίνεται για τη συνέπειά της στην τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των όρων των περιλαμβανομένων στις διάφορες διακρατικές συμφωνίες, θα σεβαστεί αυτήν τη φορά όσα έχουν συμφωνηθεί. Γι’ αυτόν το λόγο διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς τη συμπεριφορά της Τουρκίας, λόγω του γνωστού της παρελθόντος.

Βέβαια, τα ανταλλάγματα που πήρε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως τα 3 δισ. ευρώ, η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, το άνοιγμα του κεφαλαίου 33, κ.ά., όπως επίσης και η επιθυμία της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ε.Ε., συντηρούν την ελπίδα ότι αυτή τη φορά η γειτονική χωρα θα τηρήσει, κατ’ ανάγκην, τα συμφωνηθέντα.

Αλλά ενώ η συμφωνία με την Τουρκία έκλεισε με ομόφωνη απόφαση και των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. για το θέμα της υποχρεωτικής φιλοξενίας των προσφύγων, πολλοί αρνήθηκαν να δεσμευτούν, αντιπροτείνοντας η φιλοξενία να λειτουργήσει σε «εθελοντική» βάση!

Oμως αυτή η απόφαση των «28» δεν λύνει το πρόβλημα. Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν το ενδεχόμενο αύξησης των ροών των προσφύγων που δικαιούνται ασύλου, πέραν του αριθμού των 72.000 για τη φιλοξενία των οποίων έχουν δεσμευθεί οι Ευρωπαίοι, τότε τα πράγματα για μας γίνονται πολύ δύσκολα, αφού θα είναι εντελώς αδύνατο να σηκώσουμε το βάρος όλων αυτών των δύστυχων συνανθρώπων μας που θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, με όλες τις συνέπειες και τους κινδύνους που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Κατόπιν αυτών, ας μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε για τη συμφωνία! Ας έχουμε, προς το παρόν, συγκρατημένη αισιοδοξία, ως προς την εφαρμογή και τα αποτελέσματά της, γιατί ο δρόμος ειναι ακόμα μακρύς.

Ηλιας Μαλεβιτης Δικηγόρος, πρ. βουλευτής

ΙΙΙ

Kύριε διευθυντά
Δυόμισι εκατομμύρια σηκώνουμε σήμερα στους ώμους τα χρέη των υπολοίπων. Μέχρι πόσοι μπορεί να προβλεφθούν οι πρόσφυγες; Ας πούμε 2,5 εκατομμύρια;

Ενα ευφάνταστο λοιπόν σχέδιο για όσους γλιτώνουν τον θάνατο:

Αμεση οργάνωση και υπεύθυνη περιεκτική καταγραφή, κι ένα χαρτί στον καθένα, και τα 2,5 εκατομμύρια από μας, να φιλοξενήσουμε για ένα μήνα, λες κι ήταν συγγενείς από την επαρχία, με δικά μας έξοδα όλους αυτούς με τα παιδάκια που κάνουν πλούσια τις μέρες αυτές τα κανάλια με τη σπαραξικάρδια τηλεόραση. Ναι, ένα μήνα φιλοξενίας ο καθένας μας για καθένα τους, ένα ο καθένας, κι αν βάλετε στα προγράμματα παραμέτρους εισοδήματός μας και οικονομικής δυνατότητάς μας, όποιος θέλει, εθελοντικά, ας φιλοξενήσει και περισσότερους. Στον μήνα αυτό, ο κάθε πρόσφυγας, να κάνει ό,τι μπορεί, επικοινωνία με δικούς του, Γερμανία, Φινλανδία, Αυστρία ή όπου αλλού θέλει να πάει. Τα βρίσκουμε αργότερα τι μας χρωστούν για το Ιντερνετ, αν δεν έχουν. Με δικά τους έξοδα να βγάλουν το εισιτήριο, τρένο, αεροπλάνο, καράβι, ό,τι θέλουν.

Να πάνε με τα παιδάκια τους και τα λίγα που κουβαλάνε, ανθρώπινα. Πολλοί θα έχουν ήδη υποθέτω κομποδέματα και συγγενείς εκεί. Οσο για μας, όλα τα κανάλια να το διαλαλήσουν σε όλη την υφήλιο τι Φιλόξενοι και τι μεγάλο Φιλότιμο ακόμη έχουμε, τι ειρηνική, όμορφη κι ηλιόλουστη χώρα που είμαστε, με πολύ «τσίπουρο». Οχι πια Hotspots στρατόπεδα ντροπής και κατάντιας! Φιλοξενία, ανθρωπιά, καινούργιους φίλους για μια ζωή, να μας ακολουθούν τα χαμόγελα των μικρών τους, να πάει ο Τουρισμός μας «τούρμπο», χώρα του ήλιου και της ανθρωπιάς! Η Κουντουρά, κι η Κεφαλογιάννη έχουν κι οι δυο φωτογένεια! Κι ο Αβραμόπουλος να σιγοντάρει. Σχέδιο μεγάλο, τρελό κι ευφάνταστο, του ελληνικού DNA. Είμαι κουρασμένος με Μέρκελ, Ολάντ, Ερντογάν, Πούτιν, Ομπάμα, ΝΑΤΟ, με τους πάντες. Κι αν υπάρξει ανώτερη βία, να μπουν δικλίδες ασφαλείας στους δυο-τρεις μήνες για όσους χρειαστεί.

Ολο και κάπου μπορούμε να στριμώξουμε ο καθένας μας τον αναλογούντα του. Να χαμογελάσουμε ξανά! Να φύγει ο φόβος! Κι αν δώσουν φοροαπαλλαγές για τα έξοδα, ευπρόσδεκτες θα είναι. Κι οι πολιτικοί να διαπραγματευτούν το χρέος απερίσπαστοι για ευνοϊκότερα. Οι πρόσφυγες, σαν παν όπου θέλουν και βρουν δουλειές δεν θα ξεχάσουν. Στον μήνα, δίμηνο-τρίμηνο το πολύ, εμείς τελειώνουμε. Σιγά μπας και δεν μπορούμε τα 2,5 εκατομμύρια να φιλοξενήσουμε άλλα τόσα από έναν ο καθένας μας για ένα μήνα σπίτι μας και τους ελάχιστους που τυχόν θα βγούνε σκάρτοι...

Αντωνης Κ. Αντωνιαδης - Αρχιτέκτων/ Πολεοδόμος/ συνταξιούχος Υδρα

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ