Κλίμα σύγκρουσης με το Ταμείο από την πλευρά της κυβέρνησης

Κλίμα σύγκρουσης με το Ταμείο από την πλευρά της κυβέρνησης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόλυτα συγκρουσιακό πλαίσιο διαμορφώνεται στις σχέσεις της κυβέρνησης με το ΔΝΤ μετά τις αποκαλύψεις των διαλόγων μεταξύ των στελεχών του Tαμείου για το ελληνικό πρόγραμμα. Οι χθεσινές εξελίξεις δημιουργούν νέα δεδομένα και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τα επόμενα βήματα, ενώ σαφώς επηρεάζουν την πορεία της διαπραγμάτευσης και την αξιολόγηση, χωρίς ακόμη να είναι σαφές ποια θα είναι η συνέχεια.

Η αντίδραση η Αθήνας στη διαρροή των συνομιλιών, χθες, ήταν άμεση και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από σύσκεψη στο Μαξίμου με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, αποφάσισε να απευθύνει επιστολή προς την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητώντας εξηγήσεις για όσα έγιναν γνωστά, θέτοντας μάλιστα το ερώτημα αν όσα προκύπτουν από τη συνομιλία αποτελούν επίσημες θέσεις του Ταμείου.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε για τις εξελίξεις και για τις επόμενες κινήσεις του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ ζήτησε επικοινωνία με την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Ο κ. Παυλόπουλος στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό τάχθηκε υπέρ της ανάληψης από τον ESM του ρόλου του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι τα στελέχη του ESM διαθέτουν καλύτερη τεχνογνωσία.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε σε όλες τις επικοινωνίες του ότι η Αθήνα κινήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού και ότι δεν είναι δυνατόν να αφεθούν ορισμένοι να κάνουν παιχνίδια σε βάρος συνολικά της Ευρώπης.

Από το κυβερνητικό επιτελείο οι χθεσινές αποκαλύψεις θεωρούνται απόλυτη επιβεβαίωση του «σκοτεινού» ρόλου του κ. Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος για το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να κινείται εκτός πλαισίων και μένει να διευκρινισθεί αν υπηρετεί δική του, προσωπική, ατζέντα ή ευρύτερους σχεδιασμούς. Για την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα, οι διάλογοι είναι αποκαλυπτικοί σχεδιασμών για παιχνίδια με το βρετανικό δημοψήφισμα, αλλά και μιας σαφούς επίθεσης προς τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Μάλιστα, επικεντρώνοντας την κριτική τους στον κ. Τόμσεν, επισημαίνουν ότι από τα λεγόμενά του δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου η Ευρώπη και το τι βιώνει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της πίεσης από το προσφυγικό.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η εικόνα που μεταφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η κ. Βελκουλέσκου, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ήταν σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος, δεν διατύπωσε τις απαιτήσεις και τις αξιώσεις που εμφανίζεται να εγείρει ο κ. Τόμσεν, με κυβερνητικά στελέχη να διατυπώνουν την εκτίμηση ότι πιθανότατα και αυτή πιέζεται από τον προϊστάμενό της να προσχωρήσει σε θέσεις που δεν συμμερίζεται.

Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε και τον κ. Μητσοτάκη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να επιφυλάσσεται. «Γαλάζια» στελέχη, πάντως, που έχουν διαχειριστεί διαπραγματεύσεις και κατά το παρελθόν, κάνουν λόγο για «δραματοποίηση» εκ μέρους της κυβέρνησης της κατάστασης, ενώ αναδεικνύουν και μια πραγματικότητα, ότι, δηλαδή, η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την αξιολόγηση καθιστά τη χώρα έκθετη σε ακραίες πιέσεις.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, τους οποίους ενημέρωσε επίσης για την επιστολή προς την κ. Λαγκάρντ.

Κοινή είναι πάντως η αίσθηση της δραματοποίησης της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή