Ουάσιγκτον προς Αθήνα: Το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε μέρος της λύσης

Ουάσιγκτον προς Αθήνα: Το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε μέρος της λύσης

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το ΔΝΤ είναι οπωσδήποτε μέρος της λύσης» διαμηνύει προς την Αθήνα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Μπάιντεν, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την Δευτέρα.

Ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια της "Κ" στην Ουάσινγκτον, Κατερίνα Σώκου, για τη διαπραγμάτευση και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Μπάιντεν επισήμανε την ανάγκη παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επικοινωνεί συνεχώς με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για να επιτευχθεί αυτό.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Τσίπρα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος τόνισε την σημασία που αποδίδει στην τήρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των δεσμεύσεών της για την διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

« Ο αντιπρόεδρος… υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να εκπληρώσει την δέσμευση της να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας μέσω ελάφρυνσης χρέους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως τονίζεται, ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συμφώνησαν στην ανάγκη να συνεχιστεί η πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

Οι δύο ηγέτες επίσης τόνισαν πως έχει σημασία η Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί να εργαστούν εποικοδομητικά «για να ολοκληρώσουν έγκαιρα την πρώτη αξιολόγηση προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας».

Παράλληλα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στις περαιτέρω προσπάθειες προώθησης για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης που βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που εγείρει η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, καθώς η Ελλάδα ξεκινά σήμερα την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», υπογραμμίζεται.

Ο Μπάιντεν και ο Τσίπρας συζήτησαν το θέμα των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, όπως και τις ενέργειες που θα αναληφθούν βάσει της συμφωνίας που υπέγραψαν η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση τον προηγούμενο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή