Αλλα 339 άτομα έφθασαν χθες στα ελληνικά νησιά

Αλλα 339 άτομα έφθασαν χθες στα ελληνικά νησιά

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγαν λίγοι, ήρθαν όμως περισσότεροι, ενώ παραμένουν χιλιάδες σε οργανωμένους αλλά και σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Χθες, 202 άτομα από Λέσβο και Χίο επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Μαρτίου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Ωστόσο, μόλις το προηγούμενο 24ωρο έφθασαν στα ελληνικά νησιά 339 από τα τουρκικά παράλια. Συνολικά, 52.451 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων επισήμως οι 4.725 στον Πειραιά και πάνω από 11.000 στην Ειδομένη. Η απομάκρυνσή τους από τα δύο σημεία αποτελεί τώρα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπευθύνων· ωστόσο, ο στόχος δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Χαρακτηριστικά, χθες το βράδυ στον Πειραιά σημειώθηκαν και πάλι μικρής έκτασης επεισόδια κατά το βραδινό συσσίτιο εθελοντικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας δήλωσε χθες ότι έως το Πάσχα θα έχει αδειάσει το λιμάνι, ενώ ο εκπρόσωπος για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, τονίζοντας ότι ο Πειραιάς θα αδειάσει έως το τέλος της εβδομάδας.

Πάντως, η προσπάθεια μέσα στο Σαββατοκύριακο να μεταφερθούν στον Ελαιώνα κάποιοι από εκείνους που βρίσκονται στο λιμάνι έπεσε στο κενό. Επίσης, δύο πούλμαν που έφθασαν χθες το πρωί έφυγαν τελικά χωρίς επιβάτες. Οπως αναφέρει εθελόντρια που βρίσκεται στον Πειραιά, η φήμη ότι η μεταφορά σε χώρο φιλοξενίας είναι το πρώτο βήμα για την επαναπροώθηση λειτουργεί αποτρεπτικά.

Η προώθηση του σχεδίου μεταφοράς των μεταναστών από την Ειδομένη και τον Πειραιά βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την ολοκλήρωση του κέντρου φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά το επόμενο δεκαπενθήμερο. Βέβαια, σύμφωνα με πληροφορίες, η χωρητικότητά του νέου κέντρου δεν θα ξεπερνά τις 3.000 άτομα.

Συνθήκες έντασης επικρατούν και στα νησιά, ειδικά μετά την επαναπροώθηση χθες 202 ατόμων. Ο κ. Βίτσας ευχήθηκε «να προχωρήσει η εφαρμογή της συμφωνίας με καθωσπρέπει τρόπο. Αυτό θα δημιουργήσει μια κατάσταση που θα διακόψει τις προσφυγικές και τις μεταναστευτικές ροές. Γι’ αυτό, άλλωστε, έγινε και η συμφωνία», παραδέχθηκε.

Σε Χίο και Λέσβο

Στη Χίο, από τους 600 μετανάστες και πρόσφυγες που έφυγαν την προηγούμενη Παρασκευή από την κλειστή εγκατάσταση του hotspot (εγκαταστάσεις ΒΙΑΛ), ανοίγοντας τρύπα στο συρματόπλεγμα, χθες ορισμένοι μεταφέρθηκαν στη Σούδα (σε άλλη εγκατάσταση του δήμου), ενώ περίπου 150 άτομα παραμένουν στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν την προσέγγιση του πλοίου της γραμμής. Στη Σούδα, η δομή είναι ανοικτή, γεγονός που δημιουργεί κίνητρο «απόδρασης». Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς χθες δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης που έχει υπογράψει ο δήμος με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την παραχώρηση του χώρου, καθώς δεν τηρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Προκαταρκτική εξέταση διέταξε χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με την αντίδραση αστυνομικών των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια επεισοδίων με κατοίκους της Χίου και τον τραυματισμό τριών ατόμων που διαμαρτύρονταν για τη μεταφορά μεταναστών στα Ταμπάκικα το βράδυ της Κυριακής. Στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου, όπου παραμένουν 3.353 άτομα, οι περισσότεροι (περίπου 2.800) έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου προκειμένου να μην επαναπροωθηθούν στην Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή