Διαγραφή των μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής αποφάσισε η Lafarge

Διαγραφή των μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής αποφάσισε η Lafarge

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη διαγραφή των κοινών μετοχών της ΑΓΕΤ Ηρακλής από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την υποβολή σχετικής αίτησης στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση του μοναδικού μετόχου της εισηγμένης της μητρικής Lafarge που έχει συγκεντρώσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία είναι η 3η παλαιότερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο (εισήχθη στις 6 Ιουνίου 1919), ενώ προηγήθηκαν η Εθνική Τράπεζα (22 Φεβρουαρίου 1905) και ο Τιτάνας (22 Φεβρουαρίου 1912).

Πρόκειται για την 11η μετοχή που διαγράφεται στη διάρκεια του 2016. Εχουν προηγηθεί η Μαξίμ Περτσινίδης (ημερομηνία διαγραφής 18/1/2016) και ακολούθησαν στις 26 Φεβρουαρίου 2016 οι εξής εισηγμένες: Κλωνατέξ, Proton Bank, Τεγόπουλος, Αγροτική Τράπεζα, Avenir, Φίντεξπορτ, Sprider Stores, Nutriart και ΕΛΒΑΛ.

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής προστέθηκε στη μακρά λίστα των θυγατρικών πολυεθνικών που εγκαταλείπουν το Χρηματιστήριο από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Τα παραδείγματα των Παπαστράτος – Philip Morris, Vodafone – Panafon – Vodafone UΚ, Κωτσόβολος – Dixons, Interamerican – Eureko, Παυλίδης – Kraft Foods, Χάλυψ – Ciments Francais, Ρόκας – Iberdrola, Φοίνιξ – Groupama, ΑΒ Βασιλόπουλος – Delhaize, Δέλτα Παγωτού – Nestle, Credit Agricole – Εμπορική κ.ά., στο παρελθόν, είναι ενδεικτικά. Αν και οι αξίες στα χρηματιστήρια μεταβάλλονται ραγδαία, το βέβαιον είναι ότι εταιρείες όπως η Ελαΐς, η Παπαστράτος, Panafon, Interamerican, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γερμανός, Βαρυτίνης, Cosmote, αποτελούν παραδείγματα που διά της απουσίας τους κατέστησαν φτωχότερη την ελληνική αγορά.

Ταυτόχρονα, η απαξίωση του χρηματιστηριακού θεσμού με όσα δραματικά συνέβησαν το καλοκαίρι του 1999 και η αδυναμία άντλησης φθηνών κεφαλαίων μέσω του Χ.Α., λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, είχαν οδηγήσει στο αρνητικό ρεκόρ να μην έχει πραγματοποιηθεί καμία νέα εισαγωγή από το 2010 μέχρι και το 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή