Οι οffshore του Μέσι και του Πλατινί

Οι οffshore του Μέσι και του Πλατινί

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανέγγιχτο και τον χώρο του ποδοσφαίρου οι ηχηρές αποκαλύψεις από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά, αφού στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα με έκνομες δραστηριότητες που διέρρευσαν από δημοσιογραφική έρευνα την Κυριακή περιλαμβάνονται κορυφαία ονόματα του χώρου, όπως αυτά του Μισέλ Πλατινί, του Λιονέλ Μέσι και πολλών άλλων.

Οι αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι ο Λιονέλ Μέσι και ο πατέρας του και μάνατζέρ του, Χόρχε Μέσι, είχαν παραχωρήσει τα δικαιώματα της εικόνας του παίκτη της Μπαρτσελόνα σε offshore εταιρείες στο Μπελίζ και στην Ουρουγουάη, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής φόρου στην Ισπανία.

Πατέρας και υιός Μέσι έχουν ήδη κατηγορίες σε βάρος τους για αποφυγή δήλωσης εσόδων 4,16 εκατομμυρίων ευρώ και θα περάσουν τον Μάιο από δίκη στην Ισπανία.

Ο έκπτωτος πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί φέρεται να στράφηκε στο δικηγορικό γραφείο στον Παναμά ζητώντας βοήθεια στη διαχείριση μιας offshore εταιρείας στη χώρα, η οποία ιδρύθηκε το 2007. Ο Μισέλ Πλατινί απειλεί με αγωγή για τις αποκαλύψεις, διαψεύδοντάς τες.

Ηθικό θέμα εγείρεται και για τον Χουάν Πέδρο Δαμιάνι, εκ των μελών της επιτροπής Δεοντολογίας της FIFA, που ανέλαβε την εκκαθάριση της διεθνούς ομοσπονδίας από τη διαφθορά. Δικηγορικό γραφείο που ανήκει στον Χουάν Πέδρο Δαμιάνι φέρεται να έχει εργαστεί υπέρ μιας εκ των offshore εταιρειών που συνδέονται με τον Εουχένιο Φιγερέδο, πρώην αντιπρόεδρο της FIFA, που κατηγορείται για απάτη και «ξέπλυμα» χρήματος.

Υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον στις αποκαλύψεις, αφού μεταξύ των ποδοσφαιριστών που θα πληρώνονταν μέσω offshore εταιρειών στην Κεντρική Αμερική φέρονται, βάσει των εγγράφων, να είναι και οι πρώην παίκτες του Ολυμπιακού Ντάρκο Κοβάσεβιτς και Γκάμπριελ Σούρερ, στο διάστημα κατά το οποίο ανήκαν στη Ρεάλ Σοσιεδάδ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή