Οξύνονται οι αντιδράσεις στην Ειδομένη

Οξύνονται οι αντιδράσεις στην Ειδομένη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύφλεκτη η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς τα σύνορα παραμένουν κλειστά, οι πρόσφυγες δεν αποχωρούν και οι αντιδράσεις από όλες τις πλευρές οξύνονται. Σύμφωνα με το συντονιστικό κυβερνητικό όργανο, στην Ειδομένη χθες βρίσκονταν 11.269 άτομα, ενώ ακόμα 1.264 πρόσφυγες και μετανάστες ήταν πέριξ του βενζινάδικου στο Πολύκαστρο.

Την Πέμπτη εκδηλώθηκε στην Ειδομένη διαμαρτυρία εναντίον των κλειστών συνόρων, με κινητοποίηση κυρίως μικρών παιδιών και γυναικών που πλησίασαν τα συρματοπλέγματα και τον αστυνομικό κλοιό προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ. Η διαμαρτυρία ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη και επικράτησε ένταση, καθώς οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. εμπόδισαν κάθε πέρασμα προς τα σύνορα. Μικρή ομάδα από γυναικόπαιδα πέρασε από αφύλακτα σημεία της περίφραξης γύρω από τις σιδηροδρομικές γραμμές και κάθισε πάνω στις ράγες, μπροστά στη σιδερένια πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Σε εκκρεμότητα παρέμενε μέχρι αργά χθες το απόγευμα η εγκατάσταση 178 Σύρων προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά Ιωαννίνων, καθώς οι πρόσφυγες αρνούνταν να μπουν σε αυτό, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ κακές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Οι πρόσφυγες, που σε μεγάλο βαθμό αποτελούνται από οικογένειες, προερχόμενοι από το κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης Καβάλας, έφτασαν στον Κατσικά με τρία ναυλωμένα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Καβάλας. Φτάνοντας στο κέντρο την Πέμπτη το απόγευμα, και αφού είδαν την κατάσταση του χώρου και ενημερώθηκαν και από ομοεθνείς τους που διαβιούν εκεί, άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα, αρνούμενοι να βγουν από τα λεωφορεία και να εγκατασταθούν.

Οι περισσότεροι πέρασαν το βράδυ μέσα στα λεωφορεία, ενώ ορισμένοι άναψαν φωτιές και έμειναν στο ύπαιθρο. Η ένταση συνεχίστηκε και χθες, καθώς οι πρόσφυγες αρνούνταν να μπουν στο κέντρο. Μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχε ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα γίνει.

Την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο σημειώνει και ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος τόνισε πως «είναι καθαρή ευθύνη της κυβέρνησης να επιλύσει τα προβλήματα. Ο δήμος και όσοι άλλοι φορείς συνδράμουμε στο προσφυγικό πρόβλημα δρούμε επικουρικά», σημείωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Μπέγκας σημείωσε πως παρότι ο δήμος είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, συνδράμει με τις υπηρεσίες του για λόγους ανθρωπιστικούς και υπευθυνότητας. Επίσης, υπογράμμισε πως απαιτείται η επίλυση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας του καταυλισμού, για την προστασία των προσφύγων και των κατοίκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή