Ανοιχτή επιστολή – απάντηση Φαμπρ προς Ελληνες καλλιτέχνες με αιχμές κατά Τσίπρα και Μπαλτά

Ανοιχτή επιστολή – απάντηση Φαμπρ προς Ελληνες καλλιτέχνες με αιχμές κατά Τσίπρα και Μπαλτά

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθιά απογοητευμένος από τον χαρακτηρισμό του ως «persona non grata» δηλώνει ο Βέλγος καλλιτέχνης Γιαν Φαμπρ στη μακροσκελή ανοιχτή επιστολή του προς τους Eλληνες καλλιτέχνες, ενώ αποδίδει ευθύνες για το επικοινωνιακό φιάσκο της συνέντευξης τύπου, αλλά και τη μη πρόσληψη Έλληνα καλλιτεχνικού επιμελητή για την επιλογή των φετινών ελληνικών παραγωγών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ και στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Ελπίζουμε ότι κανένας καλλιτέχνης, πουθενά στον κόσμο, δεν θα χαρακτηριστεί ποτέ ‘Persona Non Grata’. Αυτή η δήλωση εναντίον οποιουδήποτε καλλιτέχνη είναι επικίνδυνη και αντιδραστική — και πλήττει την τέχνη στον ίδιο της τον πυρήνα», σημειώνει ο κ. Φαμπρ και η ομάδα του που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή.

Παρακάτω ο κ. Φαμπρ παραθέτει τους λόγους για τους οποίους δέχθηκε τη θέση του «καλλιτεχνικού επιμελητή» από τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και τονίζει ότι λόγω της μη εξοικείωσης του με το ελληνικό καλλιτεχνικό τοπίο «ζητήσαμε αμέσως έναν Έλληνα καλλιτεχνικό επιμελητή για την επιλογή ελληνικών παραστάσεων για το φεστιβάλ του 2016, που θα μελετούσε τις υποβληθείσες προτάσεις και θα μας παρουσίαζε μια πρώτη επιλογή», κάτι που όπως υποστηρίζει απορρίφθηκε από το νέο ΔΣ του Φεστιβάλ λόγω περιορισμένου χρόνου. «Μας προξενεί τρομερή έκπληξη ότι εκείνο που μάς παρουσιαζόταν ως ‘αδύνατο’ έγινε ξαφνικά ένα από τα κύρια σημεία του προγράμματος του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου», σημειώνει.

Επισημαίνει ακόμη ότι την τρέχουσα εβδομάδα ήταν προγραμματισμένη η δημοσίευση «ανοιχτών προσκλήσεων» για Έλληνες συνεπιμελητές του Φεστιβάλ για τις επόμενες διοργανώσεις, υπεραμύνεται της επιλογής του να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από το Βέλγιο και τονίζει ότι σέβεται βαθύτατα την Ελλάδα και τον Ελληνικό πολιτισμό. Αναφέρεται στους Έλληνες εικαστικούς που θα συμμετείχαν στην έκθεση των δύο μουσείων σύγχρονης τέχνης (Ελλάδας – Αμβέρσας), όπως τους Γιώργο Λάππα, Ελένη Μυλωνά, Ρένα Παπασπύρου κ.ά., αλλά και στις συζητήσεις που είχε η ομάδα του με Έλληνες καλλιτέχνες και επιμελητές, όπως την Ηλιάνα Φωκιανάκη, τον Χρήστο Χρυσόπουλο, τη Μαρία Τσάγκαρη.

Δηλώνει λυπημένος που στη συνέντευξη τύπου για το Φεστιβάλ δεν είχαν προσκληθεί καλλιτέχνες και τονίζει πως οι διοργανωτές – το υπουργείο Πολιτισμού και το ΔΣ του Φεστιβάλ – αντέγραψαν της δικές τους προτάσεις «χωρίς άλλη πλαισίωση της πρόσκλησής τους και του συνολικού σχεδίου για το Φεστιβάλ» και εκτιμά πως «η εδραιωμένη αντίληψη του Φεστιβάλ ως μηχανισμού επιδότησης θα έπρεπε να αλλάξει». Ως προς τις πολιτικές πιέσεις που δέχθηκε αργότερα από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά για να συμπεριλάβει περισσότερους Έλληνες καλλιτέχνες στη φετινή διοργάνωση η απάντηση του ήταν: «Τους είπα ότι η επιμέλεια είναι και αυτή μια καλλιτεχνική πράξη που, σε αντίθεση με την πολιτική, γίνεται χωρίς συμβιβασμούς».

Τέλος καλεί τους Έλληνες καλλιτέχνες να σκεφτούν ένα μακρόπνοο όραμα για τον ελληνικό πολιτισμό και την πολιτιστική πολιτική αντί να επιτίθενται ενός ξένου φιλοξενούμενου και καταλήγει λέγοντας ότι «ανοίξατε τα στόματά σας σχετικά με τον διορισμό και το επιμελητικό μου πρόγραμμα —τα ανοίξατε δυνατά, με πάθος και όλοι μαζί. Κρατήστε τα ανοιχτά: ας είναι αυτή η αρχή και όχι το τέλος. Αλλά μην ξεχάσετε να ανοίξετε επίσης τα αυτιά και τα μάτια σας».

Ολόκληρη η επιστολή: http://us4.campaign-archive1.com/?u=66f70b9202e3612f601729153&id=99673d00d5

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή