Ιστορική επίσκεψη Κέρι στο μνημείο της Χιροσίμα

Ιστορική επίσκεψη Κέρι στο μνημείο της Χιροσίμα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ένας Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το μνημείο της Χιροσίμα, εκφράζοντας τη «βαθιά συγκίνησή του» και καλώντας τον πρόεδρο της χώρας του, Μπαράκ Ομπάμα, να ακολουθήσει το παράδειγμά του. Το μνημείο της Χιροσίμα «μάς υπενθυμίζει με σκληρό και πιεστικό τρόπο το καθήκον μας όχι μόνο να εξαλείψουμε την απειλή των πυρηνικών όπλων, αλλά και να αφιερώσουμε όλη μας την ενέργεια στις προσπάθειες αποτροπής του ίδιου του πολέμου», έγραψε ο Τζον Κέρι στο βιβλίο των επισκεπτών.

Αν και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ζήτησε συγγνώμη για την αμερικανική ατομική βόμβα που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου του 1945, ήταν η πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που ένας τόσο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος επισκέφθηκε τη μαρτυρική πόλη. «Αν και θα επανεξετάσουμε το παρελθόν και θα τιμήσουμε τα θύματα, αυτό το ταξίδι δεν αφορά το παρελθόν. Αφορά το παρόν και το μέλλον», δήλωσε ο Τζον Κέρι στον Ιάπωνα ομόλογό του Φούμιο Κισίντα. Λίγες ώρες αργότερα, εξομολογήθηκε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν ότι «το στομάχι του έγινε κόμπος» από τα εκθέματα του μνημείου της Χιροσίμα, τα οποία μαρτυρούν την «απίστευτη κόλαση» της ατομικής βόμβας, που κόστισε τη ζωή 140.000 ανθρώπων.

Ο Τζον Κέρι συνοδευόταν από τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), οι οποίοι ολοκλήρωσαν χθες τη διήμερη σύνοδό τους στην ιαπωνική πόλη.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον έλεγαν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί και αυτός τη Χιροσίμα –κάτι που θα αποτελούσε κίνηση μεγάλου συμβολικού βάρους– τον επόμενο μήνα, οπότε θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία για την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής του G7.

Η επιλογή της Χιροσίμα για τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του G7 αναδεικνύει την απόφαση των χωρών αυτών να επαναφέρουν με εμφατικό τρόπο στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα του ελέγχου των πυρηνικών όπλων. Οι εκπρόσωποι των επτά ισχυρών βιομηχανικών κρατών υπέγραψαν δύο κείμενα εναντίον της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένης της «Διακήρυξης της Χιροσίμα». Στη διακήρυξη σημειώνεται ότι ο έλεγχος και η μείωση των πυρηνικών αποθεμάτων αποκτούν ακόμη πιο επείγοντα χαρακτήρα λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης, από πλευράς ασφαλείας, σε χώρες όπως η Συρία και η Ουκρανία, αλλά και εξαιτίας των «προκλήσεων» από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας. Οι επτά υπουργοί Εξωτερικών επεξεργάστηκαν επίσης «σχέδιο δράσης» για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, το οποίο θα κληθούν να συζητήσουν οι ηγέτες των χωρών τους κατά τη σύνοδο κορυφής του επόμενου μήνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και στην επίλυση του συριακού προβλήματος.

Παρότι δεν συμμετέχει στις συνόδους του G7, η Κίνα έριξε τη σκιά της στο διήμερο της Χιροσίμα. Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Εξωτερικών εκφράζουν «ανησυχία για την κατάσταση στις θάλασσες της Νότιας και της Ανατολικής Κίνας», όπου η ένταση ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα λόγω εδαφικών διαφορών, κυρίως μεταξύ της Κίνας και γειτόνων της. Το ανακοινωθέν δεν κατονομάζει την Κίνα, αλλά εκφράζει «ισχυρή αντίθεση σε κάθε μονομερή πράξη εκφοβισμού, προκλήσεων και αλλαγής του στάτους κβο». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ αρκέστηκε να δηλώσει ότι, «αν το G7 επιθυμεί να συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή κοινότητα, οφείλει να επιδεικνύει αντικειμενικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή