Σταδιακό «ξεπάγωμα» προσλήψεων από 2017

Σταδιακό «ξεπάγωμα» προσλήψεων από 2017

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξεπαγώνουν» σταδιακά από το 2017 μέχρι και το 2020 οι προσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες ωστόσο για φέτος θα παραμείνουν σταθερές στον κανόνα 1/5, δηλαδή 1 πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς οι εταίροι ζητούν μείωση του δημοσιονομικού κόστους.

Παρά τις πιέσεις αλλά και τις κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης, κατά τη συνάντησή τους με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη, οι θεσμοί φαίνεται ότι «έβαλαν φρένο» τουλάχιστον για φέτος στα σχέδια για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων. Ωστόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι για το 2016 υπάρχει η δυνατότητα περίπου 6.500 προσλήψεων από προηγούμενα έτη, οι οποίες δεν έγιναν, ενώ στον συνολικό αριθμό των προσλήψεων δεν θα συνυπολογιστούν οι περίπου 1.500 υπάλληλοι που επαναπροσλήφθηκαν βάσει αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.

Απαντώντας στην κυβέρνηση, η οποία έθεσε ζήτημα αυξημένων αναγκών στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, οι θεσμοί συμφώνησαν να υπάρξει «παράθυρο», δηλαδή οι συγκεκριμένες προσλήψεις είτε να μη συνυπολογιστούν στον συνολικό αριθμό είτε να υπάρξει πρόβλεψη για ξεχωριστό κονδύλι. Μάλιστα, ο κ. Βερναρδάκης φέρεται να επικαλέστηκε ευρωπαϊκές οδηγίες, οι οποίες αφήνουν περιθώρια προσλήψεων. Χαρακτηριστική είναι αυτή που αφορά στους γιατρούς, καθώς προβλέπει ότι το ωράριο εργασίας τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 45 ώρες την εβδομάδα, ενώ στην Ελλάδα μαζί με τις εφημερίες αγγίζουν τις 75 ώρες. Ως προς την αναλογία προσλήψεων αποχωρήσεων, από το 2017 θα βαίνει μειούμενη. Του χρόνου οι προσλήψεις θα γίνουν σε αναλογία 1 προς 4 αποχωρήσεις, το 2018 1 προς 3 αποχωρήσεις κ.ο.κ.

Ως προς το ζήτημα των μισθολογικών απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, οι θεσμοί εμφανίστηκαν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι και ζήτησαν περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού κόστους, καθώς και σύνδεση των προαγωγών των υπαλλήλων με την αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά φέρεται να αντέτεινε ότι το νέο μισθολόγιο μόλις ψηφίστηκε και οι ζητούμενες «περικοπές» μπορούν να γίνουν από αλλού. Ως προς τη σύνδεση προαγωγών – αξιολόγησης, ο κ. Βερναρδάκης φέρεται να υπογράμμισε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, καθώς δεν είναι δυνατή η άμεση μετάβαση από την προτέρα κατάσταση.

Το θέμα του μισθολογίου πάντως παραμένει «ανοιχτό», όπως επίσης και το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων που θα συζητηθούν στη δεύτερη αξιολόγηση. Βάσει μνημονίου τα ειδικά μισθολόγια θα πρέπει να περικοπούν από το 2017 και τα σχετικά νομοθετήματα θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Η κυβέρνηση, πάντως, φέρεται να δήλωσε στους θεσμούς πως το πρώτο προσχέδιο είναι έτοιμο και αφορά τον εξορθολογισμό του μισθολογίου των πανεπιστημιακών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή