Η αστυνομική παρουσία στην Ειδομένη απέτρεψε νέο «ξεσηκωμό»

Η αστυνομική παρουσία στην Ειδομένη απέτρεψε νέο «ξεσηκωμό»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ελέγχους και προσαγωγές νεαρών τόσο περιμετρικά όσο και εντός του αυτοσχέδιου καταυλισμού μεταναστών στην Ειδομένη προχώρησε χθες η ΕΛ.ΑΣ., σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ανεξέλεγκτη δράση «αλληλέγγυων» και ακτιβιστών, που έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο.

Συνολικά, προσήχθησαν από αστυνομικούς 16 άτομα, από τα οποία ένα συνελήφθη. Πρόκειται για έναν 23χρονο Γερμανό, ο οποίος είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι. Αντίθετα, οι υπόλοιποι 15 προσαχθέντες αφέθησαν ελεύθεροι. Από αυτούς, 13 ήταν αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων, όπως Γερμανοί, Σουηδοί, Τσέχοι, Αυστριακοί και Βρετανοί, και μόλις δύο Ελληνες. Πρόκειται, σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, για νεαρούς αντιεξουσιαστές από τη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, ένας Σύρος υπήκοος εντοπίστηκε εντός του καταυλισμού και προσήχθη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διεξάγεται για να βρεθούν οι υποκινητές των πρόσφατων «εφόδων» στον φράχτη. Εξετάστηκε από αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, ενώ, βάσει επιβεβαιωμένων πληροφοριών, στον καταυλισμό βρέθηκαν χθες και εισαγγελείς από το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα μάλιστα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τρεις Βρετανούς ακτιβιστές ως υπαίτιους για τα γεγονότα της περασμένης Κυριακής που προκάλεσαν τη βίαιη αντίδραση της αστυνομίας των Σκοπίων.

Πάντως, παρά την αστυνομική ενεργοποίηση, η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει έκρυθμη, καθώς στην περιοχή διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και πιο συγκεκριμένα 11.194 στον καταυλισμό της Ειδομένης και 1.237 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν χθες τους πρόσφυγες να εκδηλώνουν νέα κίνηση προς τα σύνορα με την ΠΓΔΜ (ενθαρρυμένοι από διάφορες φήμες), τελικά δεν παρατηρήθηκε κάτι, ίσως και λόγω της αυξημένης αστυνομικής παρουσίας.

Επίσης, μετά τη συνειδητοποίηση από σημαντικό μέρος των προσφύγων και μεταναστών πως δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν τα σύνορα, παρατηρείται αυξημένη διάθεση για μετακίνηση από την Ειδομένη σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας. Χθες, από το πρωί μέχρι το απόγευμα είχαν αναχωρήσει έξι λεωφορεία για την Πέτρα Ολύμπου όπου μεταφέρονται Γεζίντι από το Βόρειο Ιράκ, ένα για την Αλεξάνδρεια Ημαθίας κι ένα για τα Γιαννιτσά, ενώ αρκετοί ακόμη πρόσφυγες αναμενόταν να αναχωρήσουν ώς αργά το βράδυ. Ακόμα τέσσερα πούλμαν είχαν αναχωρήσει τη Δευτέρα για κέντρα φιλοξενίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερη σημασία για τη συγκατάθεση των προσφύγων στη μεταφορά τους έχει η κατάσταση που επικρατεί και η φήμη που ακολουθεί το κέντρο στο οποίο πρόκειται να μεταφερθούν. Επίσης, προτιμούν να πηγαίνουν σε κέντρα με ομοεθνείς τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή