Αυστηρά διαβήματα προς Αγκυρα

Αυστηρά διαβήματα προς Αγκυρα

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο επικίνδυνων εικονικών αερομαχιών μετατράπηκε για ακόμη μία φορά ο εναέριος χώρος πάνω από τις Οινούσσες, μετά τις υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν πάνω από το ελληνικό νησί και χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τουρκικά F-16. Από την Αθήνα σημειώθηκαν έντονα διαβήματα και διαμαρτυρίες προς την Αγκυρα σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ένα ζεύγος τουρκικών οπλισμένων F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις από τις Οινούσσες έξι φορές: στις 08:33 (5.500 πόδια), στις 08:44 (22.500 πόδια), στις 08:54 (25.500 πόδια), στις 09:12 (30.000 πόδια), στις 09:24 (30.000 πόδια) και στις 09:30 (26.000 πόδια). Στις 08:44 και στις 08:54, σε ύψος μεταξύ 22.500 και 25.500 ποδών, τα τουρκικά ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες με τα δύο ελληνικά F-16 που απογειώθηκαν από τη Λήμνο για να κάνουν την προβλεπόμενη αναχαίτιση.

Από τη συχνότητα των παραβιάσεων και το γεγονός ότι τα αεροσκάφη πραγματοποιούσαν κύκλους και επέστρεφαν προκειμένου να πετάξουν πάνω από τις Οινούσσες (και τη νησίδα Παναγιά, που βρίσκεται ανατολικά των Οινουσσών) προκύπτει προφανώς το συμπέρασμα ότι η τουρκική επιθετικότητα είναι σχεδιασμένη και στοχευμένη ώστε να συντηρείται κλίμα πίεσης και έντασης πάνω από το Αιγαίο. Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (Οινούσσες και –τη Δευτέρα που πέρασε– Λέσβος) και οι επικίνδυνες εμπλοκές για τρεις συνεχόμενες ημέρες είναι καινοφανές φαινόμενο και παρακολουθείται με ψυχραιμία από τις Ενοπλες Δυνάμεις τόσο στην περιοχή όσο και σε επιτελικό επίπεδο στην Αθήνα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ. Αποστολάκης, σε εκδήλωση χθες το πρωί, λίγο μετά την καταγραφή των νέων περιστατικών πάνω από το Αιγαίο, μίλησε για την ανάγκη η Ελλάδα να διατηρήσει στάση «στρατηγικής ψυχραιμίας» απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ηταν, ωστόσο, μάλλον φειδωλός στις δηλώσεις του και περιορίστηκε στο να περιγράψει τη χθεσινή ως μια «δύσκολη ημέρα στο Αιγαίο για την Πολεμική Αεροπορία»· ωστόσο, προσέθεσε πως «είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις προκλήσεις και θα το ξεπεράσουμε». Την ίδια ώρα, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποιούσε τους διαύλους έντονης διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι έγιναν έκτακτα αυστηρά διαβήματα και εστάλησαν αυστηρά μηνύματα στην Αγκυρα. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι διαμηνύθηκε στους Τούρκους διπλωμάτες πως οι διαρκείς και επιθετικές πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά δημιουργούν κινδύνους πρόκλησης αεροπορικού ατυχήματος, υπονομεύουν το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και θεωρούνται αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή