Στο στόχαστρο οι «αλληλέγγυοι»

Στο στόχαστρο οι «αλληλέγγυοι»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι προσαγωγές «αλληλέγγυων» και ακτιβιστών στον καταυλισμό της Ειδομένης από κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Κιλκίς. Προσήχθησαν οκτώ άτομα από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, εκ των οποίων επτά συνελήφθησαν. Εκτός από τους Ισπανούς στους συλληφθέντες υπάρχει μία υπήκοος Γερμανίας, 24 ετών, κατηγορείται ότι κατείχε παράνομα ένα σπρέι πιπεριού, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος τριών Νορβηγών και μιας Βρετανίδας, καθώς στην κατοχή τους είχαν ασυρμάτους, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, οι ασύρματοι που κατείχαν ήταν συντονισμένοι στη συχνότητα της ΕΛ.ΑΣ. Φέρονται να ανήκουν σε «ανεξάρτητη» μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία πάντως το προηγούμενο διάστημα είχε διευκρινίσει με μήνυμά της στο Διαδίκτυο, το οποίο συνυπέγραφαν 17 ακόμα αντίστοιχες ομάδες εθελοντών, ότι δεν συμμετείχε και δεν στήριζε πρόσφατες διαμαρτυρίες μεταναστών κατά μήκος των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων.

Επισήμως, οι έλεγχοι περιμετρικά του καταυλισμού είναι δειγματοληπτικοί· ωστόσο, αρμόδια αστυνομική πηγή είπε χθες στην «Κ» ότι επικεντρώνονται σε αλλοδαπούς και Ελληνες ακτιβιστές που οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν θεωρήσει υπόπτους για υποκίνηση των πρόσφατων επεισοδίων στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Την Τρίτη, εξάλλου, η αστυνομία προσήγαγε 16 νεαρούς, ανάμεσα στους οποίους Ελληνες και Δυτικοευρωπαίους αντιεξουσιαστές, ενώ ένας 23χρονος Γερμανός συνελήφθη για κατοχή μαχαιριού. Χθες, μάλιστα, αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ανακοίνωση που υπογράφουν ομάδες «αλληλεγγύης», οι οποίες καταγγέλλουν πως ορισμένοι από τους προσαχθέντες κρατήθηκαν παράτυπα σε αστυνομικές υπηρεσίες του Κιλκίς.

Στο μεταξύ, κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαίωσε χθες στην «Κ» πληροφορία σύμφωνα με την οποία διοργανωτές της «εφόδου» της περασμένης Κυριακής στον «φράχτη» ήταν Βρετανοί ακτιβιστές. Αποκάλυψε ότι τα στοιχεία ταυτότητάς τους είναι γνωστά στις Αρχές, ωστόσο διευκρίνισε ότι η εμπλοκή τους στην υπόθεση προκύπτει από πληροφορίες και όχι από ένορκες καταθέσεις, προϋπόθεση για την ποινική δίωξή τους.

Χθες, αυστηρό διάβημα σε Αυστρία, Κροατία, Σερβία και Τσεχία έκανε το υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή ισχυρισμούς της ΠΓΔΜ ότι μεταξύ των αστυνομικών που προέβησαν σε υπερβολική χρήση βίας κατά μεταναστών –την Κυριακή– στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο υπήρχαν άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας των τεσσάρων κρατών.

Και χθες το μεσημέρι σημειώθηκαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια κοντά στον φράχτη. Λίγο πριν από τη 1 μ.μ. ομάδα περίπου 50 – 60 μεταναστών κινήθηκε προς τον φράχτη πετώντας πέτρες προς τους άνδρες της αστυνομίας των Σκοπίων, οι οποίοι απήντησαν με χρήση δακρυγόνων. Προτού τα επεισόδια γενικευτούν, διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν μεταξύ των αλλοδαπών και του φράχτη με συνέπεια η ένταση να εκτονωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή