Vintage ορθοπεταλιές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορώντας ρούχα και αξεσουάρ εποχής, οι Ελληνες «Tweed Runners» ετοιμάζονται να βολτάρουν με τα παλιά τους ποδήλατα στις ανοιξιάτικες Σπέτσες.

Από μακριά οι δεκάδες ποδηλάτες που είναι παρατεταγμένοι στη γραμμή της εκκίνησης, έξω από το ιστορικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο» στις Σπέτσες, είναι σαν να το έσκασαν από γύρισμα του «Downton Abbey». Αντί για ποδηλατικά ρούχα από πολυεστερικά υλικά, κράνος και αθλητικά παπούτσια, φορούν παπιγιόν, σακάκι, φούστες και βρετανικό καπελίνο εποχής. Η προετοιμασία δεν περιλαμβάνει ζέσταμα και διατάσεις, αλλά… περιποίηση και καλλωπισμό: παραδοσιακό ξύρισμα και γυάλισμα παπουτσιών για τους άντρες και χτένισμα εποχής για τις γυναίκες.

Ντυμένοι στην τρίχα κι ενώ κάνουν πετάλι στα vintage ποδήλατά τους, δεν μοιάζουν με ποδηλάτες, αλλά με Βρετανούς που βγήκαν να πάρουν το τσάι τους. Αυτό άλλωστε θα γίνει όταν φτάσουν στο Παλιό Λιμάνι, λίγη ώρα μετά την έναρξη του «Tweed Run», που πραγματοποιείται φέτος για τρίτη χρονιά στις Σπέτσες,

το Σαββατοκύριακο 15-17 Απριλίου.

Η ιδέα, που ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια στο Λονδίνο, όταν κάποιοι νέοι από τη Σκωτία πήραν τα παλιά ποδήλατα των παππούδων τους και πήγαν μέχρι το Λονδίνο, εξαπλώθηκε από το Τόκιο μέχρι το Τορόντο και το 2014 ζωντάνεψε στις Σπέτσες, έπειτα από πρωτοβουλία του φορέα «Πρωτοβουλία Σπετσών», που ανακαίνισε και διαχειρίζεται το σπουδαίο κτίριο του ξενοδοχείου «Ποσειδώνιο»: «Αναγεννήσαμε το κτίριο και πλέον στόχος μας είναι να λειτουργήσει ο χώρος ως κέντρο θετικής ενέργειας και συσπείρωσης των ανθρώπων», αναφέρει ο Μανώλης Βορδώνης, πρόεδρος του φορέα. «Με διάθεση χαράς, παιχνιδιού και μασκαρέματος, οι συμμετέχοντες αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα με το κιλό από το Μοναστηράκι και παίρνουν τα παλιά ποδήλατά τους που συντηρούν ακόμα ή διακοσμούν τα καινούργια».

Vintage ορθοπεταλιές-1

Οι ποδηλάτες, ηλικίας από 15 έως 85 ετών, προέρχονται από την τοπική κοινωνία, αλλά και από την Αθήνα. «Ο ψαράς, ο κηπουρός, ο δικηγόρος, ο πρέσβης, ο καλλιτέχνης μασκαρεύονται και κάνουν βόλτες στο νησί, που μοσχοβολάει από τις ανθισμένες λεμονιές και πορτοκαλιές», σημειώνει ο κ. Βορδώνης.

Το πρόγραμμα του «Tweed Run», που πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ελληνικού Μουσείου Ποδηλάτου, περιλαμβάνει επίσης κυνήγι θησαυρού στα ολάνθιστα κτήματα της Αναργυρείου Σχολής, πικνίκ στον Φάρο, στάση για το κλασικό γλυκό υποβρύχιο και ρετρό συναυλία. Το στοίχημα δεν είναι ποιος θα τερματίσει πρώτος, αλλά ποιος έχει το καλύτερο ενδυματολογικό σύνολο. Οπως χαρακτηριστικά λέει ο Μανώλης Βορδώνης, «μέσα σε τρία χρόνια γίναμε μια μεγάλη ομάδα, την οποία ενώνει ένα κοινό όραμα: να ζωντανέψουμε το παραδοσιακό και να εμβολιάσουμε με αισιοδοξία τον κόσμο…».

Info: To «Τweed Run» πραγματοποιείται στις Σπέτσες από τις 15 έως τις 17 Απριλίου. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Travelworks Communications, Τ/210-92.22.525.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή