Ο Τσίπρας ζητεί παρέμβαση Ολάντ

Ο Τσίπρας ζητεί παρέμβαση Ολάντ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας από την Ελλάδα και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το ταχύτερο, ει δυνατόν ώς την επόμενη εβδομάδα, κατέληξαν οι κ. Φρανσουά Ολάντ και Αλ. Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι για περίπου μία ώρα. Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους από τη συνάντηση, καθώς, όπως έλεγαν, υπήρχε «πλήρης κατανόηση των ελληνικών θέσεων» και κοινή εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Τσίπρα, στη μιας ώρας συνάντησή του με τον κ. Ολάντ, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά των θεσμών, ιδίως κατά του ΔΝΤ, και πρακτικά αμφισβήτησε την αρμοδιότητα των εκπροσώπων των δανειστών να επεμβαίνουν σε στοιχεία του ελληνικού προγράμματος, όπως η φορολογία. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε στον κ. Ολάντ ότι η αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει προ καιρού και απέδωσε τις καθυστερήσεις στις διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στους θεσμούς. Είπε, επίσης, ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και επισήμανε πως κάθε καθυστέρηση που σημειώνεται προκαλεί πρόσθετο κόστος στην ήδη επιβαρυμένη ελληνική οικονομία, αλλά επηρεάζει αρνητικά και την Ευρώπη, στην οποία προκαλεί αστάθεια.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας ζήτησε να ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι τελικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι καλύτερες, ως εκ τούτου είναι περιττή η λήψη πρόσθετων μέτρων από εκείνα που προβλέπει η συμφωνία. Εφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα το γεγονός ότι ακόμη και το ΔΝΤ το οποίο προέβλεπε ύφεση 2,3%, αναθεώρησε τις προβλέψεις του για το 2016 σε μόλις 0,2%. Ως προς τα νομοσχέδια (φορολικό-ασφαλιστικό) που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει, ο κ. Τσίπρας είπε στον πρόεδρο της Γαλλίας, ότι αποτελεί δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα κατανεμηθούν τα βάρη.

Χθες το μεσημέρι, από το Μαξίμου άφηναν αιχμές για την αντιπολιτευτική στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα της αξιολόγησης. Με non paper κατηγόρησαν τη Ν.Δ. ότι «πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας». Από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι τα μέτρα τα οποία καταγγέλλει η Ν.Δ. τα έχει ήδη ψηφίσει και κατηγορούν το κόμμα ότι «παίζει κλεφτοπόλεμο εκ του ασφαλούς». Ζητούν από τη Ν.Δ. να διευκρινίσει «αν επιθυμεί ή όχι να κλείσει η αξιολόγηση». Αλλά και να λάβει θέση για το μείγμα των μέτρων που από το Μαξίμου θεωρείται ως δίκαιο για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, καθώς «επιβαρύνονται τα υψηλά εισοδήματα».

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα υπερασπίζονται τα νομοθετήματα που δρομολογεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, προχωρώντας σε τρεις παρατηρήσεις: Πρώτον, και οι δύο νόμοι κινούνται «αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς». Δεύτερον, τα δύο νομοθετήματα υπόκεινται σε αλλαγές, τόσο κατά τη διαβούλευση, όσο και κατά τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο που, προφανώς, μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω παρατηρήσεις μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τρίτον, τα δύο νομοθετήματα κατατέθηκαν, όπως λένε στο Μαξίμου, για να επισπευσθεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή