Επενδύει στην όξυνση ο κ. Τσίπρας

Επενδύει στην όξυνση ο κ. Τσίπρας

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Στροφή της κυβέρνησης, έστω και πρόσκαιρα, στην εσωτερική πολιτική σκηνή σηματοδοτεί η επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την επίσκεψή του σε Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες. Στην ατζέντα της σημερινής ημέρας κυριαρχεί η αναμενόμενη σε υψηλούς τόνους συζήτηση στη Βουλή, επί της προτάσεως για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και επιχειρήσεων μέσων μαζικής ενημέρωσης, που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εμφανισθεί καταγγελτικός για πρακτικές που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν και τις οποίες θα περιγράψει, για άλλη μια φορά, ως το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύχθηκαν φαινόμενα διαπλοκής και αλληλεξαρτήσεων. Η επιλογή του χρόνου να ανοίξει το θέμα καθόλου τυχαία δεν είναι, καθώς η προοπτική ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης φορτίζει αρνητικά το περιβάλλον υπό την προοπτική ψήφισης ενός δύσκολου πακέτου μέτρων, εν όψει της οποίας καθίσταται ζητούμενο η συσπείρωση των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης, την οποία διευκολύνει μια μετωπική σύγκρουση στη Βουλή. Ενδεικτική του κλίματος ανησυχίας μεταξύ των βουλευτών ως προς το ποια θα είναι τελικά η σύνθεση των μέτρων που θα κληθούν να ψηφίσουν είναι η χθεσινή αρχική δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου, σε ραδιοφωνικό σταθμό των Τρικάλων (Λέσχη 97,6), ότι «υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης. Δεν αντέχεται ΦΠΑ στο 24%». Μετά τον σάλο που προκάλεσαν τα όσα είπε, ο βουλευτής επανήλθε με διορθωτική δήλωση, στην οποία διαβεβαιώνει ότι θα είναι ο τελευταίος που θα δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, την οποία στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις.

Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης και εν όψει της επανάληψης των συζητήσεων τη Δευτέρα, συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι, πέραν των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός με τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι και τον Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο, αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, πιθανώς και με την κ. Αγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Τσίπρας, σε άρθρο του στους Financial Times, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα θέτει τις βάσεις για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη αυτή τη στιγμή, εμφανίζεται βέβαιος ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συμφωνία και εκφράζει απορία για την επιμονή του ΔΝΤ για αλλαγή στον σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων, όπως λέει. Η κυβέρνηση, πάντως, καθιστά σαφές ότι στην τελική ευθεία πριν από την αξιολόγηση επενδύει σε «πολιτική λύση». Σε αυτή τη γραμμή ο κ. Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει από το Παρίσι, εξέφρασε μέσω Twitter την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον κ. Ολάντ, για να προσθέσει ότι «το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι υπόθεση των τεχνοκρατών». Μετά τη συνάντηση με τον κ. Σουλτς, ο πρωθυπουργός επανήλθε διαδικτυακά, για να αναφέρει ότι «το δικαίωμα των εκλεγμένων κυβερνήσεων να επιλέγουν τα μέσα εκπλήρωσης συμφωνημένων στόχων είναι ζήτημα δημοκρατίας και κυριαρχίας».

Στην ανακοίνωσή του για τη συνάντηση, ο κ. Σουλτς εμφανίσθηκε ισορροπημένος ανάμεσα στις δύο πλευρές, καλώντας την κυβέρνηση και τους θεσμούς να παραμείνουν στα συμφωνηθέντα τον Ιούλιο και «να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο».

 

Αναλυτικά οι τρεις αναρτήσεις του πρωθυπουργού στο twitter:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή