Οι Εργατικοί τάσσονται κατά του Brexit

Οι Εργατικοί τάσσονται κατά του Brexit

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο επικεφαλής των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απηύθυνε χθες έκκληση στους Βρετανούς να παραμείνουν στην Ε.Ε. «με όλα τα ελαττώματά της». «Δεν το λέμε με μισή καρδιά», είπε ο Κόρμπιν, ο οποίος το 1975 είχε ψηφίσει κατά της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ. «Μια ψήφος υπέρ της παραμονής είναι προς το συμφέρον των ανθρώπων αυτής της χώρας».

Η Ντάουνινγκ Στριτ καλωσόρισε την τοποθέτηση του επικεφαλής των Εργατικών, στον οποίο προσβλέπει για βοήθεια στο δημοψήφισμα, ιδίως μετά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει προσφάτως ο πρωθυπουργός Κάμερον. Η εμπλοκή του Κάμερον στα Panama Papers οδήγησε σε πτώση της δημοτικότητας του Βρετανού πρωθυπουργού –του επιφανέστερου εκπροσώπου της εκστρατείας για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.– κατά 8 μονάδες.

«Προκειμένου να κερδίσει η κυβέρνηση αυτό το δημοψήφισμα, είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν οι Εργατικοί, για να στείλουν τους ψηφοφόρους τους στην κάλπη», είπε η αναλύτρια Σάρα Χόμπολτ.

Ο Κάμερον συχνά παρουσιάζει τον Κόρμπιν ως «ακροαριστερό», αλλά, στην περίπτωση αυτή, ο ηγέτης των Εργατικών τήρησε σαφείς αποστάσεις από τον αριστερό ευρωσκεπτικισμό, που απορρίπτει την Ε.Ε. ως οντότητα η οποία είναι αδύνατο να μεταρρυθμιστεί.

«Παραμένω πολύ επικριτικός σε θέματα όπως η έλλειψη δημοκρατίας και η θεσμική πίεση για απορρύθμιση και ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε ο Κόρμπιν. «Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Αλλά αυτή η αλλαγή μπορεί να προκύψει μόνο αν συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας». O Τζέρεμι Κόρμπιν υποστήριξε ότι η εκστρατεία της κυβέρνησης για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. «θα έπρεπε να είναι πιο ισορροπημένη», μετά την κατακραυγή που προκάλεσε το περιεχόμενο του επίσημου δεκαεξασέλιδου φυλλαδίου υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., το οποίο εστάλη σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας με κόστος 9 εκατ. στερλινών.

Παράλληλα, στις Βρυξέλλες προκηρύχθηκε χθες διαγωνισμός για τη μεγαλύτερη επικοινωνιακή εκστρατεία στην ιστορία της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι διαθέτει 30 εκατ. ευρώ για «επικοινωνιακά events», μεταξύ αυτών «διαλόγους πολιτών, μεγάλα συνέδρια, εκθέσεις ή διαδικτυακές εκδηλώσεις».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή