Οι μονάδες του ΠΕΔΥ καταρρέουν

Οι μονάδες του ΠΕΔΥ καταρρέουν

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως πρότινος στην Ξάνθη είχαν μείνει μόλις δύο γιατροί από τους 20 που είχε συνολικά το πολυϊατρείο πριν από την ένταξή του στο ΠΕΔΥ. Ειδικότητες αυτών που έμειναν; Eνας οδοντίατρος και ένας ακτινολόγος.

Ολη η Κέρκυρα δεν έχει οφθαλμίατρο. Σε 23 νομούς της χώρας δεν υπάρχει παιδίατρος ούτε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ούτε στις μονάδες του ΠΕΔΥ, που σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να απευθύνονται σε ιδιώτη γιατρό για τα προβλήματα υγείας των παιδιών τους.

Στη Μυτιλήνη από τους 40 γιατρούς της μονάδας, μετά τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, έμειναν μόλις 5. Εκτοτε η μονάδα ενισχύθηκε με «ενέσεις προσωπικού» από άλλες μονάδες υγείας και σήμερα έχει 15 γιατρούς.

Αλλωστε, είναι το μοναδικό από τα πρώην ιατρεία του ΕΟΠΥΥ με 24ωρη λειτουργία και παράλληλα καλείται να αντιμετωπίσει και το «κύμα» των προσφύγων που έφταναν και συνεχίζουν να φτάνουν στο νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο ιατρείο αντιμετωπίζονται τουλάχιστον 30-40 περιστατικά που αφορούν πρόσφυγες σε καθημερινή βάση, που εκτός από ιατρική φροντίδα χρειάζονται και εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Το θετικό είναι ότι η συγκεκριμένη μονάδα έχει ένα απόλυτα λειτουργικό εργαστήριο. Δεν ισχύει το ίδιο για την πλειονότητα των εργαστηρίων των μονάδων πρώην ΕΟΠΥΥ – νυν ΠΕΔΥ. Τα μισά εργαστήρια έχουν κλείσει και όσα λειτουργούν κάνουν ελάχιστες εξετάσεις.

Την αγωνία τους για το μέλλον των μονάδων υγείας ΠΕΔΥ εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι των γιατρών των μονάδων, που δηλώνουν ότι «ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους» για δυναμική αντίδραση. Οπως ανέφεραν, οι μονάδες καταρρέουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, και επιπλέον καλούνται να σηκώσουν το βάρος περίθαλψης άνω των δύο εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών και των χιλιάδων προσφύγων. Μεταξύ άλλων, ζητούν να στελεχωθούν άμεσα με ιατρικό και λοιπό προσωπικό οι μονάδες, ενώ απορρίπτουν το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τη δημιουργία ιατρείων γειτονιάς, που όπως λένε, παραπέμπουν στις ανάγκες της δεκαετίας του ’40 και του ’50.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Παναγιώτη Ψυχάρη, από τους 5.500 γιατρούς που υπηρετούσαν στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, περίπου 3.000 απολύθηκαν κατά τη μετάβαση των ιατρείων στο ΠΕΔΥ και 300 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί. Ως αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης των γιατρών είναι και το σταδιακό κλείσιμο-συγχώνευση των μονάδων: σχεδόν τέσσερις στις δέκα μονάδες έκλεισαν και από 350 σήμερα λειτουργούν 220. Από τους 2.200 γιατρούς που έμειναν στις μονάδες, σχεδόν οι μισοί εργάζονται με ασφαλιστικά – δικαστικά μέτρα, διατηρώντας το ιατρείο τους, αλλιώς ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς να είχαν επίσης αποχωρήσει. Για όσους παρέμειναν στο ΠΕΔΥ, περίπου δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του νέου συστήματος, ακόμα δεν έχει γίνει πράξη η μισθολογική και βαθμολογική εξομοίωσή τους με αυτούς του ΕΣΥ. «Οι υπόλοιποι 3.000 που απολύθηκαν περιμένουν εδώ και 15 μήνες τη “δικαίωση” από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», τόνισε ο κ. Ψυχάρης, υπενθυμίζοντας ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ του 2014, όταν ήταν αντιπολίτευση, με την οποία δεσμευόταν ότι από τις πρώτες πράξεις που θα έκανε όταν θα γινόταν κυβέρνηση θα ήταν η επαναλειτουργία όλων των πολυϊατρείων με όλους τους γιατρούς.

Καταλήγοντας, ο κ. Ψυχάρης αναφέρθηκε στην επικείμενη –σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο– αξιολόγηση των μονάδων Υγείας, ανά ειδικότητα γιατρών και ανά περιφέρεια. «Ενα σύστημα που έχει αφεθεί στο έλεος της μιζέριας, δεν περιμένουμε να αξιολογηθεί θετικά. Το ενδεχόμενο αρνητικής αξιολόγησης θα σημάνει την πλήρη εκχώρηση της υγείας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή