Ισημερινός: Στους 413 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό

Ισημερινός: Στους 413 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεργεία διάσωσης από αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης έσπευσαν στον Ισημερινό, προκειμένου να βοηθήσουν τις εντατικές προσπάθειες των τοπικών αρχών για την ανεύρεση επιζώντων στις τουριστικές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό του περασμένου Σαββάτου.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού αναθεώρησε προς τα πάνω τον αριθμό των θυμάτων από τη σφοδρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, που κράτησε ένα ολόκληρο λεπτό. Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ασφάλειας Σέσαρ Νάβας, οι διαπιστωμένοι νεκροί ανέρχονταν χθες στους 413, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούσαν τις 2.070. Σύμφωνα με τον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό, περισσότεροι των 100.000 πολιτών του Ισημερινού χρειάζονται βοήθεια.

Ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές την Κυριακή, αφού επέστρεψε εσπευσμένα στη χώρα, διακόπτοντας επίσκεψή το στο Βατικανό. Στις πρώτες δηλώσεις μετά την περιοδεία του, προειδοποίησε τους ομοεθνείς του ότι «ο μακάβριος απολογισμός οπωσδήποτε θα ανεβεί πιθανώς σε σημαντικό βαθμό», καθώς πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Ο ηγέτης του Ισημερινού έκανε λόγο για τη χειρότερη τραγωδία που γνώρισε η χώρα του εδώ και 67 χρόνια – μια αναφορά σε σεισμό του 1949 που σκότωσε περίπου 5.000 ανθρώπους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Γκιγιόμ Λονγκ έκανε γνωστό ότι εξειδικευμένα σωστικά συνεργεία από το Μεξικό, το Περού, την Ισπανία, την Ελβετία και άλλες χώρες έσπευσαν να προσφέρουν τη βοήθειά τους, ενώ η Κούβα έστειλε πολυπληθή ομάδα γιατρών. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία έσπευδαν να συνδράμουν συγγενείς των αγνοουμένων, σκάβοντας ακόμη και με γυμνά χέρια μέσα στα ερείπια. Στο Πόρτο Βιέχο, μια πόλη που απέχει περί τα 15 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, ο σεισμός γκρέμισε τοίχους της φυλακής, με αποτέλεσμα να δραπετεύσουν περί τους 100 κρατούμενοι, αρκετοί εκ των οποίων συνελήφθησαν εκ νέου.

Η πρωτεύουσα Κίτο, η οποία απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού, δεν γνώρισε μεγάλες καταστροφές. Χωρίς σοβαρές ζημιές βγήκαν από τη δοκιμασία του Εγκέλαδου το ηλεκτρικό δίκτυο και οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.

Την ίδια ώρα, στην Ιαπωνία τα σωστικά συνεργεία έδιναν σκληρή μάχη με τον χρόνο στις προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων από τα ερείπια που άφησαν πίσω τους οι ισχυροί σεισμοί των τελευταίων ημερών, οι οποίοι έπληξαν το νησί Κιούσου, στο νότιο τμήμα του αρχιπελάγους. Τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 1.000 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 208 σοβαρά, από τις σεισμικές δονήσεις της τάξης των 7,3 Ρίχτερ που έπληξαν το νησί το βράδυ της Πέμπτης και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Πολλές βιομηχανίες γύρω από την πληγείσα πόλη Κουμαμότο, συμπεριλαμβανομένων των Toyota, Honda και Sony, διέκοψαν τη λειτουργία τους για λόγους ασφαλείας. Πάντως, η ιαπωνική επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα τρία πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται στην περιοχή είναι απολύτως ασφαλή. Η ανακοίνωση των Αρχών προκάλεσε ανακούφιση στους πολίτες, καθώς είναι ακόμη νωπές οι φρικτές αναμνήσεις από τον τρομακτικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το συνακόλουθο τσουνάμι που έπληξε το 2011 τη Φουκουσίμα, στη βόρεια Ιαπωνία, με αποτέλεσμα περίπου 20.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Οι σεισμοί στη νήσο Κιούσου έγιναν αισθητοί και στη χρηματαγορά του Τόκιο, όπου ο γενικός δείκτης υποχώρησε χθες κατά 3,4%. Την ίδια ώρα, αμερικανικά αεροσκάφη από τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ που φιλοξενούνται στην Ιαπωνία μετέφεραν στις πληγείσες περιοχές πόσιμο νερό, ψωμί, έτοιμο φαγητό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι παράλληλοι σεισμοί στον Ισημερινό και στην Ιαπωνία προκάλεσαν έντονη ανησυχία σε πολλές χώρες του Ειρηνικού. Ωστόσο, ειδικοί επιστήμονες βεβαιώνουν ότι οι σεισμοί στις δύο χώρες είναι αδύνατο να συνδέονται, καθώς οι εστίες τους απέχουν πάνω από 9.000 ναυτικά μίλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή