Το παρασκήνιο της συμφωνίας στην Ουάσιγκτον

Το παρασκήνιο της συμφωνίας στην Ουάσιγκτον

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σειρά από παρασκηνιακές συναντήσεις, που εξελίχθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην Ουάσιγκτον μεταξύ των θεσμών, είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα ικανοποιούσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και λύση στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα. Η «Κ» παρουσιάζει το παρασκήνιο των συναντήσεων και πώς από την αναμονή για κάποια πρόοδο στο θέμα του χρέους, η ελληνική πλευρά έφυγε με τη δέσμευση να βρει πάνω από 3 δισ. περαιτέρω μέτρα.

Από την προηγούμενη Πέμπτη το απόγευμα και πριν καλά καλά φτάσει η ελληνική αποστολή στα αρχηγεία του ΔΝΤ, ήταν ξεκάθαρο ότι «η συζήτηση για το χρέος δεν θα γίνει εδώ», όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ» εκείνη την ημέρα. Βασικό μέλημα όλων των πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος που βρίσκονταν στην αμερικανική πρωτεύουσα ήταν «να υπάρξει συμφωνία στα δημοσιονομικά», όπως τόνιζε ο ίδιος αξιωματούχος, θέλοντας να δείξει ότι αυτή θα είναι η βασική εξέλιξη των συζητήσεων, καθώς χωρίς μία τέτοια συμφωνία οι διαπραγματεύσεις δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

Παρασκευή πρωί και ήταν πλέον γνωστό ανάμεσα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η χρυσή τομή που θα επέτρεπε και το ΔΝΤ να συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα ίσως και να έχει βρεθεί. Την είχαν θέσει επίσημα πλέον Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και δεν ήταν κάτι καινούργιο. Τα «contingecy measures» ή «μέτρα σε αναμονή» θα μπορούσαν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό των διαφορετικών δημοσιονομικών προβλέψεων ανάμεσα στην Ευρ. Επιτροπή και το ΔΝΤ, αλλά και με τη γερμανική συγκατάθεση.

Το πρόβλημα βρισκόταν στο ότι το ΔΝΤ δεν συμφωνούσε πως τα μέτρα αξίας 2,5%-3% του ΑΕΠ (ίσα με 5,4 δισ. ευρώ) τα οποία έχει συμφωνήσει η Αθήνα με την Ευρ. Επιτροπή θα έχουν το αποτέλεσμα του 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Το ΔΝΤ υποστήριζε ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν ως αποτέλεσμα μόλις 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, πολύ μακριά από το 3,5% που είναι συμφωνημένο από τον περασμένο Ιούλιο.

Ετσι ως συμβιβαστική λύση βρέθηκε πάλι στο τραπέζι μία παλιά πρόταση που υπήρχε στο γνωστό σε όλους πλέον mail Χαρδούβελη. Τότε, τον Δεκέμβριο του 2014, η ελληνική πλευρά ήταν αυτή που είχε προτείνει να δεσμευθεί σε μέτρα που θα έπαιρνε χωρίς όμως να τα νομοθετήσει, αν δεν κατάφερνε να πιάσει τους στόχους που τις είχαν θέσει οι εταίροι της. Την πρόταση αυτή την είχε απορρίψει το ΔΝΤ, καθώς δεν δεχόταν να γίνει χωρίς τη νομοθέτηση των μέτρων.

Την Παρασκευή το βράδυ, βασικοί πρωταγωνιστές, όπως η Κ. Λαγκάρντ, Γ. Ντάισελμπλουμ, Β. Σόιμπλε, Τ. Βίζερ, βρίσκονται μυστικά για την πιο σημαντική συνάντηση ίσως της περασμένης εβδομάδας όσον αφορά την Ελλάδα. Τα μέλη του γνωστού πλέον Washingtοn Group, που έχουν πάρει κατά καιρούς από τη δημιουργία του το 2011 τις πιο σημαντικές αποφάσεις, αποφάσισαν τότε και τον τρόπο που θα λυνόταν το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.

Συμφωνούν κατ’ αρχάς μεταξύ τους ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πάρει πάνω από 3 δισ. επιπλέον μέτρα (2% του ΑΕΠ) από αυτά που ήδη γνωρίζουμε και συζητιούνται με τους θεσμούς (δηλαδή τα 5,4 δισ.). Αυτά όμως τα περαιτέρω μέτρα θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να τα νομοθετήσει και να τα εφαρμόσει μόνο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί. Πάλι το ΔΝΤ είναι κάθετο ότι η Ελλάδα πρέπει να τα νομοθετήσει ούτως ή άλλως και όχι απλά να δεσμευθεί.

Η ελληνική πλευρά, με τον κ. Τσακαλώτο την ίδια μέρα είχε ολοκληρώσει ένα κύκλο συναντήσεων με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν, την κ. Λαγκάρντ, τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Λιου, τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των μέτρων σε αναμονή συζητείται πολύ γενικά και αδρά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κ. Λαγκάρντ όπου το αναφέρει ο Π. Τόμσεν που είναι παρών. Ομως, ο κ. Τσακαλώτος μπορεί και να είχε ενημερωθεί και απευθείας από τον κ. Ντάισελμπλουμ την Παρασκευή το πρωί, καθώς είχε μία συνάντηση «τεσσάρων ματιών» όπως ανέφεραν στην Ουάσιγκτον τις απόλυτα προσωπικές συναντήσεις.

Εφόσον δεν υπάρχει πλέον η διχογνωμία των θεσμών, τώρα η ελληνική πλευρά, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα πρέπει να αφοσιωθεί να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της, ενώ αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μόνο όταν υπάρχει συμφωνία σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή