Στο 35% ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια

Στο 35% ο φόρος στα τυχερά παιχνίδια

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή εφαρμογής του τέλος των 0,05 ευρώ ανά στήλη στα παίγνια του ΟΠΑΠ αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Νέα ρύθμιση που εισήλθε στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό καταργεί τις σχετικές διατάξεις του ν. 4346/2015 και, αντί επιβολής τέλους ανά στήλη παιγνίου, αυξάνεται ο φόρος επί των καθαρών εσόδων του ΟΠΑΠ από 30% σε 35%. Mε βάση τη νέα διάταξη, η νέα φορολογία ισχύει για όλα τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται στην Ελλάδα. Ετσι περιλαμβάνει, εκτός από τον ΟΠΑΠ, και τα λαχεία και τους προσωρινά αδειοδοτημένους παρόχους τυχερών παιγνίων, μέσω Διαδικτύου. «Για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) επί του μεικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας», αναφέρει το σχετικό εδάφιο.

Η αλλαγή πλεύσης του ελληνικού Δημοσίου μέσα σε μερικούς μήνες σίγουρα συνιστά δικαίωση των επιλογών του ΟΠΑΠ, ενώ επιπλέον επιβεβαιώνεται γι’ άλλη μια φορά ότι οι κυβερνήσεις λαμβάνουν φορολογικά μέτρα «ελαφρά τη καρδία». Η νέα ρύθμιση σίγουρα επιβαρύνει περαιτέρω την κερδοφορία του ομίλου, αλλά σίγουρα δεν είναι εξοντωτική, όπως το φορολογικό τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη. Mε βάση τα αποτελέσματα του 2015, ο φόρος επί των παιγνίων του ΟΠΑΠ ανήλθε σε 420 εκατ. ευρώ, ενώ, με βάση τον νέο συντελεστή που επιβάλλεται τώρα, θα είχε διαμορφωθεί σε 490 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αντίστοιχος συντελεστής φόρου εφαρμόζεται υπό προϋποθέσεις και στα VLTs. Επιπλέον, σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο φόρος επί των παιγνίων έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016 και αποδίδεται στο Δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή