Σύντομα (20/04/16)

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπερφορολόγηση πλήττει τον ελληνικό τουρισμό

Χάνει τη μάχη της ανταγωνιστικότητας ο ελληνικός τουρισμός σε σχέση με άλλους προορισμούς, λόγω της υπερφορολόγησης του τομέα. Σχετική ανάλυση για το θέμα έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας χθες στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ). Η χώρα μας, βάσει των στοιχείων που παρέθεσε, έχει τους υψηλότερους φόρους σε επίπεδο επενδύσεων και λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων, σε σχέση με την Κύπρο –που βρίσκεται στην καλύτερη θέση–, την Κροατία, την Τουρκία, την Ισπανία και την Ιταλία. Ενδεικτικά, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρθηκε στον διπλασιασμό πέρυσι του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, μία εξέλιξη που απέφερε αύξηση των εισπράξεων μόλις 12 εκατ. ευρώ, δηλαδή ούτε ένα τοις χιλίοις. Θετικά σχολιάστηκε, κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης του ΣΤΕΚ, η εξαγγελία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για σύσταση υφυπουργείου Τουρισμού τον Ιανουάριο του 2017.

Eurobank: μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα «egg»

Τις 1.800 έφτασαν οι ομάδες νέων, από 18 έως και 44 ετών, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον 4ο κύκλο του Προγράμματος Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας «egg», που σχεδίασε και υλοποιεί η Eurobank με το Corallia. Οι 293 ομάδες, μεταξύ αυτών, κατέθεσαν ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Η διαδικασία αξιολόγησης, βάσει της οποίας θα επιλεγούν οι 30 καλύτερες ομάδες, έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου. Οι ομάδες που θα επιλεγούν θα εγκατασταθούν για έναν χρόνο στο πλήρως εξοπλισμένο κτήριο του «egg» και θα απολαμβάνουν υποστηρικτικές υπηρεσίες, ουσιαστική επιχειρηματική κατάρτιση και πρόσβαση σε ένα δίκτυο διακεκριμένων μεντόρων, με σκοπό να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχείρηση. Οι ιδέες που προτάθηκαν προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, το ηλεκτρονικό επιχειρείν, οι αναδυόμενες τεχνολογίες και εφαρμογές Internet of Things, η βιοτεχνολογία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η πολιτιστική βιομηχανία, οι υπηρεσίες υγείας, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Επαγγελματίας της χρονιάς για το 2015 (Professional of the Year 2016), στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Βραβείων Αριστείας στα Logistics, αναδείχθηκε ο κ. Μιχάλης Ζιγλής, επικεφαλής του τομέα εφοδιαστικής αλυσίδας και σέρβις για την Dixons Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Κωτσόβολος. Τα βραβεία απονεμήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζιγλής είχε διακριθεί και εντός συνόρων τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Αριστείας στα Logistics διοργανώνει και απονέμει o Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Logistics, ο οποίος αποτελεί τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οργανισμό, με παρουσία και δράσεις σε 30 κράτη. Το εν λόγω βραβείο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στον χώρο των Logistics, διεθνώς.

Διεθνές συνέδριο για το προσφυγικό

Με πρωτοβουλία της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, με θέμα «Ανθρώπινες ροές και ο κόσμος μας: Μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα;». Tο συνέδριο θα εγκαινιαστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και, εν συνεχεία, θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργος Ντάσης. Επίσης θα τοποθετηθούν πρέσβεις ξένων χωρών, εκπρόσωποι των εργαζομένων και των παραγωγικών τάξεων, και άλλοι φορείς.

Η Ελληνική Υφαντουργία ζητεί στήριξη από τράπεζες

Συνεχίζονται και κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στήριξης του εισηγμένου ομίλου της Ελληνικής Υφαντουργίας με τις πιστώτριες τράπεζες. Στόχος είναι η υπογραφή οριστικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανεισμού και χρηματοδότησης του ομίλου, οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, σύμφωνα με τη διοίκηση. Η συνεχιζόμενη εύθραυστη οικονομική κατάσταση, συνδυαστικά με όλους τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που υπάρχουν, καθώς και η διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής υφασμάτων denim του ομίλου, καθιστούν επιφυλακτική τη διοίκηση για αισιόδοξη πρόβλεψη στο 2016. Ωστόσο υπάρχει η προσδοκία για σύντομη ολοκλήρωση της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας με τις τράπεζες για αναδιάρθρωση δανεισμού της μητρικής και στήριξη με κεφάλαια κίνησης των θυγατρικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή