Αρνί στο φούρνο με πατάτες, ρίγανη, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού

Αρνί στο φούρνο με πατάτες, ρίγανη, θυμάρι και ξύσμα λεμονιού

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εύκολο / Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: περίπου 2½ ώρες 

Υλικά για 6 άτομα

  • 4 κιλά αρνί, κατά προτίμηση σπάλα και μπούτι, κομμένο σε μερίδες και καλά πλυμένο
  • 1½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
  • 5 σκελίδες σκόρδου (ή όσο σκόρδο θέλουμε και αντέχουμε), καθαρισμένες και κομμένες σε φετάκια
  • τα φυλλαράκια από 7 – 8 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένα, ή 3 κουτ. σούπας ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση πικάντικη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
  • χυμός από 2 λεμόνια (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στη λειτουργία του αέρα.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο με το ξύσμα λεμονιού και τη μισή ποσότητα από το θυμάρι.

Σε μια μεγάλη γάστρα ή σε ταψί βάζουμε το αρνί και με ένα μικρό και μυτερό μαχαιράκι ανοίγουμε μικρές σχισμές στο κρέας και μπήγουμε μέσα τα φετάκια σκόρδου με το ξύσμα και το θυμάρι.

Βάζουμε στη γάστρα και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη μουστάρδα, το λεμόνι και το κρασί και περιχύνουμε το φαγητό.

Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι ή, αν έχουμε χρησιμοποιήσει ταψί, με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο θυμάρι, ανακατεύουμε απαλά τις πατάτες, γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου άλλα 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και οι πατάτες και το αρνί.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή