Γενεύη by locals

6' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις κάτοικοι μας συστήνουν τα αγαπημένα τους μέρη στην κοσμοπολίτικη ελβετική πόλη.

CINEMA BIO

47, Rue St-Joseph

T/+41223015443

Οταν ήμουν παιδί, τα απογεύματα του Σαββάτου οι γονείς μου με άφηναν στην είσοδο του κινηματογράφου -που τότε λεγόταν ΒΙΟ72- με τις εξής οδηγίες: «Τρέξε. Θα έρθουμε να σε πάρουμε όταν τελειώσει η ταινία. Μην πειράζεις την αδερφή σου». Γι’ αυτούς ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα, για μένα όμως ήταν μια μαγική εμπειρία κάθε φορά. Στα χρόνια που πέρασαν, το αγαπημένο σινεμά των παιδικών μου χρόνων έκλεισε, παραλίγο να γίνει κατάστημα αλυσίδας φαστ φουντ, αλλά ευτυχώς σώθηκε χάρη στις αντιδράσεις των κατοίκων και άνοιξε ξανά ως Cinema BIO. Σήμερα, στην όμορφη βεράντα του λειτουργεί και καφέ, που σερβίρει τοπικές μπίρες, αναψυκτικά, καλό καφέ και κλασικά πιάτα της κουζίνας της Γενεύης. Οι παιδικές προβολές του Σαββάτου παραμένουν εξαιρετικά δημοφιλείς, ενώ οι γονείς, ενόσω οι πιτσιρικάδες βλέπουν ταινία, μπορούν να βολτάρουν στην αγορά του Place du Marché.

AndrAs Barta


BONGO JOE RECORDS

9, Place des Augustins

Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο 11.00-19.00, Πέμπτη 11.00-21.00

Ενας καλός φίλος, λάτρης των δίσκων βινυλίου, ήταν αυτός που για πρώτη φορά μού μίλησε για το «Bongo Joe», το διαμαντάκι της γειτονιάς Augustins, ένα μπαρ και κατάστημα δίσκων μαζί. Θυμάμαι να του κρατώ συντροφιά τα απογεύματα της Πέμπτης, όσο έψαχνε στα ράφια για άλλο ένα ξεχωριστό άλμπουμ μπλουζ, σόουλ ή φανκ μουσικής για τη συλλογή του. Μου άρεσε η ατμόσφαιρα του «Bongo Joe», που σου έδινε την αίσθηση ότι είσαι στο σπίτι ενός φίλου απολαμβάνοντας την μπίρα σου. Είναι μικρό μαγαζί (έχει μόνο τρία τραπέζια στο εσωτερικό του) και ίσως γι’ αυτό είναι τόσο ζεστό και φιλικό. Τις ηλιόλουστες μέρες η βεράντα είναι τέλεια και, αν είστε τυχεροί, μπορεί να παρακολουθήσετε και κάποια από τις συναυλίες νέων καλλιτεχνών που συχνά φιλοξενούνται εκεί.

Anna-Lena Schluchter


CAFÉ LIVRESSE

5, Rue Vignier

T/+41223208057

Δευτέρα 13.00-00.00, Τρίτη-Πέμπτη 09.00-24.00, Παρασκευή 09.00-01.00, Σάββατο 10.00-01.00

Ενα καφέ-βιβλιοπωλείο που θα λατρέψετε. Στο Café Livresse θα μπορούσατε να περάσετε ολόκληρη τη μέρα σας χωρίς να το μετανιώσετε στιγμή. Συχνά μου αρέσει να μένω εκεί για ώρες, πίνοντας ζεστό καφέ ή σοκολάτα, κάνοντας κάποια εργασία για το πανεπιστήμιο ή απλώς διαβάζοντας ένα από τα δεκάδες βιβλία που θα βρω στα ράφια του. Οποιος θέλει αγοράζει κιόλας – εγώ το κάνω πάντα τα Χριστούγεννα παίρνοντας δώρα για τους φίλους μου. Το εσωτερικό του είναι ευχάριστο, χαλαρό, λίγο τεμπέλικο και πολύ φιλικό, ειδικά όταν η θερμοκρασία στην πόλη είναι χαμηλή. Τα βράδια σερβίρει καλή μπίρα -πρέπει να δοκιμάσετε αυτή με το τζίντζερ- και κρασί συνοδεία ευχάριστης μουσικής. Τα βράδια του καλοκαιριού προτιμήστε να καθίσετε έξω.

Anna-Lena Schluchter


BATEAU LAVOIR

Promenade des Lavandières

T/+41223213878

Δευτέρα-Πέμπτη 11.00-00.00, Παρασκευή 11.00-02.00, Σάββατο 17.00-02.00

Ενα μικρό εστιατόριο με κοινωνικό πρόσωπο. Το Le Bateau Lavoir υποστηρίζεται από μια οργάνωση που βοηθά εφήβους και νεαρούς ενηλίκους με προβλήματα επανένταξης στην κοινωνία, προσφέροντάς τους απασχόληση και εργασία. Σερβίρει, όμως, και πολύ καλό -ιδιαίτερο και οικονομικό- φαγητό. Για μεσημεριανό μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πιάτα ημέρας, ενώ το βράδυ θα βρείτε τάπας και αλμυρές πίτες. Η θέα του στον ποταμό Ροδανό είναι υπέροχη, ενώ ο εσωτερικός του χώρος προσφέρει μια αίσθηση χαλαρότητας και άνεσης. Το προσωπικό είναι ικανό, ευγενικό και φυσικά νεαρό σε ηλικία. Ιδανική στάση για όσους επισκέπτονται το κέντρο της Γενεύης λόγω της εγγύτητάς του στον σιδηροδρομικό σταθμό και στην παλιά πόλη.

Diana Orduna


ZOE LIVE BAR

23, Rue Ferdinand Hodler

T/+41791954398

Τρίτη, Τετάρτη 19.00-02.00, Πέμπτη-Σάββατο 21.00-04.00

Είναι το αγαπημένο μου μέρος για μια διασκεδαστική βραδιά γεμάτη ξέφρενο χορό, καλά ποτά και εκπληκτική μουσική. Συνήθως στο Zoe Live Bar φιλοξενούνται συγκροτήματα, ενώ τελευταία τις Τρίτες έχει καθιερωθεί διαγωνισμός τραγουδιού. Εξαιρετικοί είναι επίσης οι DJ του: οι μουσικές επιλογές τους είναι τόσο… απολαυστικές όσο τα κοκτέιλ και τα σφηνάκια του μαγαζιού. Το συγκεκριμένο μπαρ έχει καθιερώσει και ένα δικό του, αρκετά ιδιαίτερο, σύστημα σε ό,τι αφορά το λογαριασμό. Ο πελάτης εφοδιάζεται στην είσοδο με μια κάρτα με την οποία παραγγέλνει το ποτό του. Αργότερα, πριν φύγει, η κάρτα σκανάρεται και βγαίνει αυτόματα ο λογαριασμός. Κάποιες μέρες υπάρχει μίνιμουμ κατανάλωση.

Diana Orduna


FLEURS DE MARIE

8, Rue de la Faucille Grottes

Τρίτη-Σάββατο 08.00-14.00, Κυριακή 10.00-14.00

Αν ψάχνετε στη Γενεύη το ιδανικό μέρος για brunch, κατευθυνθείτε στο Fleurs de Marie. Μου το σύστησε ένας φίλος, γιατί και αυτό -όπως πολλά καταπληκτικά μέρη στη Γενεύη- βρίσκεται «κρυμμένο», μακριά από τους πολύβουους εμπορικούς δρόμους. Εγινα φανατική θαμώνας από την πρώτη φορά που το επισκέφτηκα. Παρότι απολαμβάνω το κλασικό πιάτο με τα αυγά και το ζαμπόν, ό,τι και αν φάτε να ξέρετε πως θα βιώσετε μια εξαιρετική, αξέχαστη γευστική εμπειρία, που ξεκινά με μια τεράστια συλλογή από σπιτικές μαρμελάδες με νοστιμότατο ψωμί, συνεχίζεται με ποικιλία τυριών και καταλήγει σε μια επιλογή μεταξύ πολλών κις που σερβίρονται με σαλάτα. Τελευταίο έρχεται και το… καλύτερο: τάρτες και επιδόρπια. Οι ιδιοκτήτες είναι φιλικοί, η ατμόσφαιρα ευχάριστη και χαλαρή και το φαγητό απίθανο. Οι τιμές είναι προσιτές, ενώ τα προϊόντα και οι πρώτες ύλες πάντα εποχής. Μην ξεχάσετε να κλείσετε τραπέζι και να έχετε μαζί σας μετρητά, γιατί δεν δέχονται κάρτες.

Anna-Lena Schluchter


LE BAL DES CRÉATEURS

25, Rue de l’Arquebuse

T/+41223200055

Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 10.00-19.00, Πέμπτη 10.00-21.00, Σάββατο 09.00-18.00

Λατρεύω τα μέρη όπου μπορεί κανείς να συνδυάσει διάφορες δραστηριότητες, π.χ. ψώνια και καφέ ή μαθήματα μαγειρικής και φαγητό. Το Le Βal des Créateurs είναι ένα concept store που φιλοξενεί χώρο περιποίησης και ομορφιάς, μπαρ και μπουτίκ. Το ανακάλυψα τυχαία περνώντας απέξω και εντυπωσιάστηκα από τη βιτρίνα του. Διαβαίνοντας το κατώφλι του, το σίγουρο είναι πως δεν θα ξέρετε τι εκπλήξεις σάς περιμένουν μέσα: πρωτότυπα περιοδικά να ξεφυλλίσετε, κεριά να σας χαλαρώσουν, είδη μακιγιάζ να σας καλλωπίσουν και να σας ανεβάσουν τη διάθεση. Η ευγενική υπάλληλος στην υποδοχή θα σας καλωσορίσει και θα σας κατευθύνει ανάλογα με τις υπηρεσίες που αναζητάτε. Το κομμωτήριο βρίσκεται στην πίσω πλευρά, ενώ η μπουτίκ με τα ρούχα και τα αξεσουάρ στο κέντρο του καταστήματος. Στο μπαρ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αφρώδες τσάι, κρασί, σαμπάνια και πολλά είδη καφέ.

Diana Orduna


LA PETITE REINE

Place Montbrillant

T/+41792402333

Δευτέρα, Τρίτη 11.00-00.00, Τετάρτη, Πέμπτη 11.00-01.00, Παρασκευή 11.00-02.00, Σάββατο 17.00-02.00

Ακριβώς πίσω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης βρίσκεται αυτό το μικρό καφέ-μπαρ με την ηλιόλουστη -όταν το επιτρέπει ο καιρός- αυλή. Είναι «φωλιασμένο» ανάμεσα σε ένα πάρκινγκ και ένα κατάστημα ενοικίασης ποδηλάτων (άλλωστε, petite reine σημαίνει ποδήλατο στα Γαλλικά). Δεν υπάρχει ιδανικότερο μέρος για να γνωρίσεις ανθρώπους και να κάνεις φίλους. Σερβίρει τοπικές μπίρες, σνακ και γευστικά κοκτέιλ. Στο ίδιο κτίριο φιλοξενούνται διάφορα δρώμενα, συναυλίες, εκθέσεις, DJs.

AndrΑs Barta


LES ENFANTS TERRIBLES

24, Rue Prévost-Martin

T/+41223218510

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-21.00, Σάββατο 10.00-18.00

Θα σας εξομολογηθώ κάτι. Δεν έχω επισκεφθεί ποτέ το Les Enfants Terribles συντροφιά με περισσότερα από δύο άτομα. Οχι λόγω έλλειψης χώρου, αλλά γιατί, όπως τα καλά κρυμμένα μυστικά, θέλω να το μοιράζομαι με λίγους ανθρώπους. Πριν πάω για πρώτη φορά με τον καλύτερό μου φίλο, δεν είχα ακούσει ποτέ γι’ αυτό. Βρίσκεται στην καρδιά της γειτονιάς Plainpalais και το εξωτερικό του δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Στο εσωτερικό όμως συνυπάρχουν μια μπουτίκ διακόσμησης εσωτερικού χώρου, ένα καφέ-μπαρ, ένα εργαστήριο, ένα οινοποιείο και ένα κομμωτήριο. Επίσης, συχνά πραγματοποιούνται εδώ επιδείξεις μόδας και συναυλίες. Κλείνει νωρίς το βράδυ, οπότε προτιμήστε το για καφέ, ένα ήσυχο γεύμα ή σαββατιάτικο brunch. Οι τιμές είναι λίγο «τσουχτερές», αλλά τα φαγητά και τα ποτά εκπληκτικά (σπιτικές σφολιάτες, κις, κέικ, μπέργκερ, φρεσκοστυμμένοι χυμοί φρούτων, ωραιότατο κρασί).

AndrΑs Barta


BAR DU NORD

66, Rue Ancienne

Τ/+41223423820

Δευτέρα-Πέμπτη 17.00-01.00, Παρασκευή 17.00-02.00, Σάββατο 21.00-02.00

Είναι ο παράδεισος του ουίσκι. Σε αυτό ειδικεύεται το Bar du Nord και μάλιστα διαθέτει περισσότερες από 500 διαφορετικές ετικέτες: πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή στην Ελβετία. Το άνοιξε το 1975 ο πατέρας του τωρινού ιδιοκτήτη, ο οποίος σήμερα ζει σε ένα διαμέρισμα πάνω από το μπαρ. Από τότε το μαγαζί διατηρεί εμβληματική θέση στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Οι θαμώνες του είναι στην πλειονότητά τους ντόπιοι, που το επισκέπτονται χρόνια και γνωρίζουν ο ένας τον άλλο. Αυτές οι γνωστές φυσιογνωμίες, η vintage επίπλωση και η απαλή τζαζ μουσική που γεμίζει το χώρο δίνουν την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει σε μια άλλη εποχή.

AndrΑs Barta

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

(Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή