Οι απρόβλεπτοι μοναχικοί «λύκοι» της Ειδομένης

Οι απρόβλεπτοι μοναχικοί «λύκοι» της Ειδομένης

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι νέα παιδιά που ταξίδεψαν μόνα τους, χωρίς γυναίκες, μωρά, μανάδες και παππούδες, που θα λειτουργούσαν σαν βαρίδια στον μακρύ και δύσκολο δρόμο προς τη «Γη της Επαγγελίας», εν προκειμένω τη Γερμανία ή κάποια σκανδιναβική χώρα. Εφτασαν με μύριους κόπους και κινδύνους στην Ελλάδα, από το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Υποσαχάρια Αφρική, τις χώρες του Μαγκρέμπ, ξοδεύοντας ό,τι είχαν και δεν είχαν, αλλά εγκλωβίστηκαν στην Ειδομένη.

Μοιάζουν με θηρία σε κλουβί. Δεν είναι πρόσφυγες για να ελπίζουν ότι μπορεί κάποια στιγμή να τους δοθούν χαρτιά για να αναχωρήσουν νόμιμα από την Ελλάδα. Ούτε κουβαλούν μαζί τους οικογένειες ώστε να αναγκαστούν να επιστρέψουν στα ενδότερα και να εγκατασταθούν σε κάποιο από τα κέντρα φιλοξενίας για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Είναι παράνομοι μετανάστες που βλέπουν μόνο μπροστά τους τον αγκαθωτό φράχτη, έτοιμοι με κάθε ευκαιρία να «χιμήξουν» για να τον γκρεμίσουν και να τρέξουν προς την ελευθερία. Ομάδες εξ αυτών ήταν, κυρίως, εκείνες που πρωτοστάτησαν στις έως τώρα εφόδους δυναμικής εισβολής στο έδαφος της FYROM. Κάποιος τους αποκάλεσε «μοναχικούς λύκους της Ειδομένης», καθώς η συμπεριφορά τους, εκρηκτική και απρόβλεπτη συνήθως, υπαγορεύεται από το ένστικτο της δικής τους προσωπικής επιβίωσης. Δεν έχουν να ρισκάρουν τη ζωή παιδιών ή γονιών, παρά μόνο τη δική τους, και δεν διστάζουν να το κάνουν.

Ετσι ή αλλιώς θεωρούν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αδιανόητο να επιστρέψουν εκεί απ’ όπου έφυγαν. Οπότε περιμένουν βιώνοντας άθλιες συνθήκες, μήπως και συμβεί κάτι και ανοίξουν τα σύνορα. Αυτή την ελπίδα φροντίζουν να τους τροφοδοτούν κάποιοι επιτήδειοι που αλωνίζουν στον καταυλισμό, είτε για να τους χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο υλοποίησης πολιτικών κατάργησης των ανά τον πλανήτη συνόρων είτε, άλλοι, υποσχόμενοι να τους βγάλουν από την Ελλάδα εφόσον δεν τους έχουν σωθεί τα χρήματα και μπορούν να πληρώσουν καλά.

Κυκλώματα

Οσοι βιώνουν από κοντά το δράμα της Ειδομένης ξέρουν πως η δράση των κυκλωμάτων έχει αρχίσει υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας με τη μεταφορά προσφυγικών οικογενειών αλλά και μεμονωμένων μεταναστών προς την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, έναντι μερικών χιλιάδων ευρώ. Το κόμιστρο είναι ευθέως ανάλογο του κινδύνου, που εμφανίζεται αυξημένος πλέον στα βόρεια σύνορα μετά και την αυστηροποίηση των μέτρων φρούρησης από τους γείτονες. Παράλληλα, όσο περνάει ο καιρός και δεν δίνεται λύση στην Ειδομένη, το αδιέξοδο μεγαλώνει και η ατμόσφαιρα πυρακτώνεται. Τώρα οι πάντες προσεύχονται να ξεπεράσει τον κίνδυνο ο Αφγανός που τραυματίστηκε βαρύτατα σε ατύχημα με όχημα της ΕΛ.ΑΣ., φοβούμενοι ότι ενδεχόμενος θάνατός του μπορεί να λειτουργήσει όπως η σπίθα στο μπαρούτι.

Εκείνο όμως που «σκοτώνει» τους περίπου 15.000 «ένοικους» του καταυλισμού είναι η απουσία προοπτικής. Και επ’ αυτού δεν διαφαίνεται λύση. Ο χειμώνας βγήκε (ευτυχώς) ανώδυνα για τους εγκλωβισμένους στο διάσελο, όμως το καλοκαίρι αναμένεται δύσκολο. Με τις πρώτες ζέστες άρχισαν οι λιποθυμίες στις σκηνές-θερμοκήπια, η ψώρα σαρώνει, οι καιρικές συνθήκες για εξάπλωση επιδημιών σε λίγο θα είναι ιδανικές, φίδια έκαναν ήδη την εμφάνισή τους. Και ο υδράργυρος δεν έχει σκαρφαλώσει ακόμα. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας δεν φαίνεται να αποδίδουν τα προσδοκώμενα. Κάποιες οικογένειες που, έχοντας φτάσει στα όρια της αντοχή τους, μπορεί να αποφασίζουν να επιστρέψουν με λεωφορεία στα ενδότερα δεν είναι κίνηση ικανή να επιφέρει την αποσυμφόρηση, καθώς μάλιστα τις νύχτες καταφθάνουν πεζή μέσω χωραφιών και άλλοι μεμονωμένοι νεαροί μετανάστες που καταλύουν στον καταυλισμό αποφασισμένοι να μείνουν εκεί με κάθε τίμημα.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμα και αν δεχθούν να φύγουν οι οικογένειες, είναι χιλιάδες οι μετανάστες –όσοι εντρυφούν στα της Ειδομένης υποστηρίζουν ότι οι τελευταίοι αποτελούν πλέον πλειοψηφία– που δεν θα δεχθούν επ’ ουδενί να αποχωρήσουν ειρηνικά.

Σενάρια, επομένως, περί βίαιης απομάκρυνσης των εγκλωβισμένων υπό αυτές τις συνθήκες τοποθετούνται στη σφαίρα του παραλόγου, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος λουτρού αίματος και ως εκ τούτου στο σίριαλ της Ειδομένης ίσως να δούμε πολλά ακόμα επεισόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή