Αρωματικά τσουρέκια

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προετοιμασία: 35΄, Αναμονή: περίπου 3 ώρες, Ψήσιμο: 35΄-40΄

Υλικά (για 4 τσουρέκια)

  • 400 γρ. γάλα
  • 15 γρ. μαγιά νωπή
  • 1½ κιλό αλεύρι για τσουρέκια
  • 300 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά + 1 κρόκος, για άλειμμα
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο
  • λίγο αλάτι
  • 2-3 κουτ. σούπας σουσάμι, για πασπάλισμα

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το μισό από το γάλα (200 γρ.) μέχρι να γίνει χλιαρό, όχι καυτό, και διαλύουμε εκεί τη μαγιά, ανακατεύοντας με ένα πιρούνι, αυγοδάρτη ή με τα δάχτυλά μας.

Οταν διαλυθεί η μαγιά, προσθέτουμε περίπου 10 κουτ. σούπας από το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε έναν χυλό. Τον σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και τον αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1½ ώρα. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη, σε μεσαία ταχύτητα, για 4-5 λεπτά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και τα αυγά. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά. Σταματάμε το μίξερ και, αν έχουμε, αλλάζουμε το σύρμα με το φτερό ή τον γάντζο. Ενσωματώνουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά και το αλάτι και ξεκινάμε το μίξερ. Μετά προσθέτουμε και τη μαγιά. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια. Οταν η ζύμη γίνει μαλακή και ελαστική, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).

Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισομεγέθη μέρη. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε ό,τι σχήμα θέλουμε (πλεξούδες, σαλιγκάρια, μπάλες κ.λπ.). Χτυπάμε σε ένα πιατάκι με ένα πιρούνι τον κρόκο μαζί με 4 κουτ. σούπας νερό και αλείφουμε με αυτό την επιφάνεια των τσουρεκιών, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν, για 15-20 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και βάζουμε τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε ντύσει με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή