Αρνίσιες σεφταλιές

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: περίπου 40΄, Αναμονή: 2 ώρες, Ψήσιμο: 25΄- 40΄ 

Στην Κύπρο φτιάχνουν τις σεφταλιές με χοιρινό κιμά. Με αρνίσιο όμως έχουν άλλη γεύση, πιο ταιριαστή αυτή την εποχή. Δοκιμάστε τες στο γιορτινό τραπέζι της Λαμπρής, αξίζει τον κόπο. Αν έχετε αναμμένη φωτιά, τις ψήνετε στη σχάρα, διαφορετικά βάλτε μια σχάρα σε ταψάκι και ψήστε τες στο φούρνο. Η μπόλια θα λιώσει στο ψήσιμο και τα μπιφτεκάκια θα μείνουν ζουμερά.

Υλικά για περίπου 18 – 20 κομμάτια

  • 1½ κιλό κιμάς από αρνίσιο μπούτι
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • τα φύλλα από 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 κουτ. σούπας μπαχάρι, σε σκόνη (εναλλακτικά βάζουμε κανέλα, σε σκόνη)
  • 2 αρνίσιες μπόλιες

Διαδικασία

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις μπόλιες. Τα ζυμώνουμε να ενωθούν καλά. Αν το μείγμα είναι σφιχτό, το ραντίζουμε με λίγο κρασί (ή νερό) και ζυμώνουμε ξανά.

Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (μπορούμε να το βάλουμε και από το προηγούμενο βράδυ). Επίσης, βάζουμε τις μπόλιες σε λεκάνη με χλιαρό νερό για να μαλακώσουν και να μπορούμε να τις ανοίξουμε χωρίς να κοπούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Πλάθουμε μικρά μπιφτέκια σε οβάλ σχήμα. Στραγγίζουμε καλά την μπόλια και κόβουμε κομμάτια διπλάσια σε μέγεθος από τα μπιφτέκια. Τυλίγουμε με κάθε κομμάτι μπόλιας ένα μπιφτέκι και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Αν ψήσουμε τις σεφταλιές σε ψησταριά, τις βάζουμε σε διπλή σχάρα (αυτή που κλείνει) και τις ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το λίπος και να ροδίσουν απέξω ομοιόμορφα, για περίπου 25 λεπτά.

Εναλλακτικά, τις ψήνουμε στη δεύτερη σκάλα του φούρνου (στον αέρα ή στις αντιστάσεις) για περίπου 35 – 40 λεπτά. Σε αυτή την περίπτωση, θα στερεώσουμε ένα ταψάκι με λίγο νερό κάτω από τη σχάρα, ώστε να πέφτουν μέσα τα λίπη και να μη λερωθεί ο φούρνος.

Σερβίρουμε τις σεφταλιές ζεστές μαζί με ραπανάκια και φρέσκα κρεμμυδάκια.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή