Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 40΄, Ψήσιμο: 15΄
Υλικά (για 24 πιτάκια)
- 12 φύλλα κρούστας
- 15 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 2 μάτσα μάραθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
- 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα με ένα πιρούνι
- 200 γρ. μυζήθρα μαλακή, ανάλατη, χοντροθρυμματισμένη
- 1 – 2 κουτ. σούπας μαυροκούκι (μοιάζει με το μαυροσούσαμο και το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα. εναλλακτικά, βάζουμε την ίδια ποσότητα σε σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς άλλη λιπαρή ουσία, για περίπου 2 – 3 λεπτά)
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 70 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μάραθο για περίπου 6 – 8 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να κρυώσουν. Ρίχνουμε τα αυγά, το τυρί και ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Σε μια λεία επιφάνεια απλώνουμε τα φύλλα και τα αλείφουμε ένα-ένα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Παίρνουμε ένα λαδωμένο φύλλο, σκορπίζουμε λίγο μαυροκούκι και το καλύπτουμε με ένα άλλο φύλλο. Κόβουμε σε 4 μακριές λωρίδες, κατά μήκος της μακριάς πλευράς τους. Στην άκρη κάθε διπλής λωρίδας βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και τυλίγουμε το κάθε πιτάκι σε τρίγωνο.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία έως ότου ετοιμάσουμε περίπου 24 πιτάκια και τελειώσουν τα υλικά. Λαδώνουμε ελαφρώς 2 μεγάλα ταψιά του φούρνου και αραδιάζουμε μέσα τα πιτάκια σε μία στρώση.
Τα αλείφουμε με επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν. Αν κινδυνεύουν να «αρπάξουν» προτού ολοκληρωθεί το ψήσιμό τους, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr