Οι ΗΠΑ στηρίζουν το ΔΝΤ και ζητούν «περισσότερη δουλειά» από τους Ελληνες

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το ΔΝΤ και ζητούν «περισσότερη δουλειά» από τους Ελληνες

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την υποστήριξη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς διαπραγματεύεται με τη Γερμανία και την Ελλάδα για την ικανοποίηση των προϋποθέσεων συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, εξέφρασε στο Κογκρέσο ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Νέιθαν Σιτς. Κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ο κ. Σιτς τόνισε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να κάνουν οι Ελληνες, ενώ εκτίμησε ότι η διαρροή της υποκλοπής δεν έγινε από το ΔΝΤ. Παράλληλα, τόνισε ότι το αμερικανικό υπουργείο υποστηρίζει τον διεθνή οργανισμό στο αίτημά του για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με τον κ. Σιτς, στο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ «παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΝΤ, Ελλήνων και Ευρωπαίων, τουλάχιστον σε καθημερινό επίπεδο». Οπως τόνισε, «το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συμμετάσχει σε ένα ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση μόνο αν είναι πεπεισμένο ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι στιβαρό και οι ελληνικές αρχές το πιστεύουν. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση, ότι το πρόγραμμα θα είναι αξιόλογο. Οι Ελληνες έχουν κάνει πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουν και είναι σημαντικό να την κάνουν». Οσο για τη δεύτερη προϋπόθεση του ΔΝΤ, που «ζητεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα και να συμμετάσχει μόνο αν υπάρχει σημαντική ελάφρυνση του χρέους», όπως τόνισε «υποστηρίζεται πάρα πολύ από το υπ. Οικονομικών». Ερωτώμενος σχετικά, είπε ότι αν δεν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει με χρηματοδότηση στο πρόγραμμα.

Ο κ. Σιτς εξήγησε τις πρόσφατες αλλαγές στο καταστατικό του Ταμείου, οι οποίες δεν του επιτρέπουν πλέον να δώσει χρήματα στην Ελλάδα χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, όπως το 2010, αλλά ζητεί στοιχεία ότι το πρόγραμμα θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους για να συμμετάσχει. Πρόσθεσε δε ότι «υπάρχουν και ζητήματα διακυβέρνησης: αν η χώρα ακολουθήσει το πρόγραμμα και αν οι δεσμεύσεις της είναι αξιόπιστες».

Ερωτώμενος για την ένταση στη σχέση του ΔΝΤ με την Ελλάδα και ιδιαίτερα για την υποκλοπή της συνομιλίας των στελεχών του διεθνούς οργανισμού, είπε ότι «η συζήτηση ήταν ιδιωτική και οπωσδήποτε έπρεπε να παραμείνει ιδιωτική», ενώ πρόσθεσε ότι, ως μέτοχος του διεθνούς οργανισμού, «οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται γι’ αυτό». Ο κ. Σιτς τόνισε ότι δεν γνωρίζει πώς έχει χειρισθεί το θέμα εσωτερικά το ΔΝΤ, αλλά συμμερίσθηκε «την εκτίμηση του Τύπου» ότι η πηγή της διαρροής δεν ήταν το ΔΝΤ. Επί της ερμηνείας της τηλεφωνικής συνομιλίας, εκτίμησε ότι «το ΔΝΤ υπογράμμιζε σε αυτήν τη σημασία, πρώτον, να συνεχίσουν οι Ελληνες την εφαρμογή του προγράμματος και, δεύτερον, ότι για να υπάρξει η ελάφρυνση, οι γερμανικές αρχές είναι εκείνες που είναι περισσότερο απρόθυμες να το θέσουν στο τραπέζι. Αυτά είναι τα δύο μέρη με τα οποία διαπραγματεύεται το ΔΝΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή