Η διαφωνία για το πακέτο των προληπτικών μέτρων

Η διαφωνία για το πακέτο των προληπτικών μέτρων

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν το Washington Group οριστικοποιούσε την απόφασή του να νομοθετήσει η Ελλάδα επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. τα οποία θα εφάρμοζε αν αυτό απαιτούνταν τα επόμενα χρόνια, κανείς δεν περίμενε ότι λίγες ημέρες αργότερα η λύση αυτή θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα αντί να επιλύσει τα υφιστάμενα.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η μεγάλη και πλέον η μοναδική διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για να κλείσει η αξιολόγηση είναι το πακέτο των προληπτικών μέτρων. Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νέο πακέτο μέτρων, έστω κι αν αυτά θα έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Οπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, κάτι τέτοιο έχει εκτός από πολιτικά προβλήματα και νομικά. Και παραπέμπουν στις δηλώσεις του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου ότι στο ελληνικό δίκαιο δεν προβλέπεται η ψήφιση ενός νόμου υπό την αίρεση της εφαρμογής του. Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα έχει προτείνει τη θέσπιση ενός μηχανισμού διόρθωσης των αποκλίσεων μέσω κυρίως περικοπής δαπανών στους κωδικούς του προϋπολογισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών, όμως, θα έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί κάποιους κωδικούς και να προσδιορίζει ισοδύναμα μέτρα ακόμα και από το σκέλος των φόρων. Επίσης, η λήψη των μέτρων θα γίνεται μετά την επικύρωση των αποκλίσεων από τη Eurostat. Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν θέλει να νομοθετήσει ούτε να προσδιορίσει συγκεκριμένα μέτρα. Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές θέλουν τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. να νομοθετηθούν τώρα, ενώ ειδικά το ΔΝΤ δεν ικανοποιείται από την πρόταση για λήψη των μέτρων μετά την επικύρωση πιθανών αποκλίσεων από τη Eurostat. Επίσης, το κουαρτέτο θα προτιμούσε τα μέτρα να αφορούν μόνο αυτόματες περικοπές δαπανών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για μισθούς και συντάξεις, χωρίς να προσδιορίζει ο εκάστοτε υπουργός το μείγμα των παρεμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή