Το απόλυτο θαύμα του σύγχρονου ποδοσφαίρου

Το απόλυτο θαύμα του σύγχρονου ποδοσφαίρου

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ποδοσφαιρικό θαύμα ολοκληρώθηκε. Η επαρχιακή ομάδα της Κεντρικής Αγγλίας Λέστερ Σίτι, η ομάδα με το τρίτο μικρότερο μπάτζετ της Πρέμιερ Λιγκ, πήρε προχθές το βράδυ το… δώρο της Τσέλσι, που ήρθε ισόπαλη στο λονδρέζικο ντέρμπι με τη δεύτερη στη βαθμολογία Τότεναμ και στέφθηκε πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην 132χρονη ιστορία της, έχοντας επτά βαθμούς προβάδισμα δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος. Η κατάκτηση και μαθηματικά από τη Λέστερ του ακριβότερου πρωταθλήματος στον κόσμο, αυτού της Πρέμιερ Λιγκ, θεωρείται ακόμη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική έκπληξη και από την κατάκτηση του Euro 2004 στην Πορτογαλία από την Εθνική Ελλάδος: η τελευταία είχε απόδοση από τα γραφεία στοιχημάτων 250/1, αντί του ιλιγγιώδους 5.000/1 για τις «Αλεπούδες» από το Λέστερ.

Το κατόρθωμα της ομάδας αυτής, που έχει από το καλοκαίρι προπονητή τον αποτυχημένο στην Εθνική Ελλάδος Κλάουντιο Ρανιέρι, γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εάν αναλογιστεί κανείς, πέρα από τα οικονομικά και αγωνιστικά μεγαθήρια που είχε απέναντί της, το γεγονός ότι μόλις και μετά βίας απέφυγε πέρυσι τον υποβιβασμό στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της Αγγλίας. Φέτος, όμως, στηριζόμενη σε έναν κορμό παικτών που έφτιαξαν μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης, εκμεταλλεύθηκε την αστάθεια των μεγάλων ομάδων της χώρας και με θαυμαστή σταθερότητα πήρε από τον Ιανουάριο κεφάλι στην κούρσα και έκοψε με διαφορά πρώτη το νήμα το βράδυ της Δευτέρας.

Γνωστή στους πολλούς στην Ελλάδα από το… στοίχημα, αλλά και από το πέρασμα από την ομάδα του Θοδωρή Ζαγοράκη από το 1998 έως το 2000, η έως πέρυσι άσημη Λέστερ Σίτι εδρεύει σε μια σχετικά άχρωμη βιομηχανική πόλη στην κεντρική Αγγλία, που θεωρείται το αστικό κέντρο με το μεγαλύτερο ποσοστό Ινδοπακιστανών στη χώρα. Η πόλη αυτή των 330.000 κατοίκων ξεχύθηκε στους δρόμους προχθές το βράδυ για να πανηγυρίσει το… «χάπι εντ» ενός αληθινού παραμυθιού, το οποίο ήδη μάλιστα αποτελεί σενάριο κινηματογραφικής ταινίας που ετοιμάζεται.

Ιδιοκτήτης των «Αλεπούδων» είναι μια αμφιλεγόμενη επιχειρηματική προσωπικότητα από την Ταϊλάνδη, ο Βισάι Σριβανταναπράμπα, που υπόσχεται να διατηρήσει τον κορμό της ομάδας, αν και μέχρι τώρα κάθε άλλο παρά έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, όπως άλλοι Ασιάτες επενδυτές στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Χθες ήταν στο προπονητήριο της ομάδας και μοίραζε συγχαρητήρια, την ώρα που οι παίκτες συνέχιζαν το τρελό πάρτι που είχε στηθεί από το προηγούμενο βράδυ, όταν στο σπίτι του αρχισκόρερ Τζέιμι Βάρντι είχαν παρακολουθήσει τη μαθηματική κατάκτηση του τίτλου με την ισοπαλία της Τσέλσι με την Τότεναμ.

Μάλιστα, ήταν η ίδια η Τότεναμ που έσπευσε πρώτη να συγχαρεί τη Λέστερ για το κατόρθωμά της προχθές το βράδυ, ενώ ο βρετανικός και ο διεθνής Τύπος παραληρούσαν για την εκπλήρωση του πόθου πολλών ουδέτερων και ρομαντικών φιλάθλων ανά τον κόσμο: «Η Λέστερ κατόρθωσε το ακατόρθωτο», σχολίασε το γαλλικό περιοδικό «Φρανς Φουτμπόλ». Οι «Τάιμς του Λονδίνου» έκαναν λόγο για «παραμυθένιο φινάλε της πρωταθλήτριας Λέστερ» και η «Ντέιλι Εξπρές» τόνισε ότι «οι “Αλεπούδες” «έγραψαν το σπουδαιότερο παραμύθι στην ιστορία του ποδοσφαίρου».

Τα οφέλη, βεβαίως, από την κατάκτηση του τίτλου στην Αγγλία δεν εξαντλούνται στα αγωνιστικά, όπως η απ’ ευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ως επικεφαλής ομίλου, αλλά επεκτείνονται στον οικονομικό τομέα. Σύμφωνα με ειδικούς του αθλητικού μάρκετινγκ, τα κέρδη της ομάδας, που κάποτε ανέδειξε τον Γκάρι Λίνεκερ, από τη φετινή κατάκτηση του πρωταθλήματος θα κυμανθούν μεταξύ 190 και 315 εκατ. ευρώ. Αυτά περιλαμβάνουν το μπόνους κατάκτησης τίτλου, τα έσοδα που αναμένονται από το Τσάμπιονς Λιγκ 2016-17, καθώς και τα αυξημένα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και διαφημίσεις. Λέγεται μάλιστα ότι στην Ιταλία, πατρίδα του κ. Ρανιέρι, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός τηλεθεατών που παρακολουθούν τη Λέστερ. Η δε πόλη του Λέστερ αναμένει επιπλέον κέρδη, λόγω τουρισμού και προβολής, της τάξης των 62 εκατ. ευρώ ετησίως.

Απομένει πλέον και το πάρτι της απονομής του τίτλου στη Λέστερ, με τη γνωστή περιφορά του τροπαίου στους δρόμους πάνω σε ανοιχτό λεωφορείο, όταν και αναμένεται να κατεβούν όλοι στους δρόμους για το καμάρι της πόλης. Λογικά, δεν θα αργήσει κάποια από τις πλατείες του Λέστερ να ονομαστεί πλατεία Κλάουντιο Ρανιέρι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή