Kea Run 2016

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Δήμος Κέας και η Κοινωφελής επιχείρηση Δήμου Κέας συνδιοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά αγώνα δρόμου με την ονομασία KEARUN την Κυριακή 22 Μαΐου 2016.

Συνολικά θα διεξαχθούν τρεις αγώνες δρόμου αποστάσεως 10χλμ., 5 χλμ., για όλους και 600μ. για παιδιά. Ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στην Κορησσία. Οι αγώνες KEARUN γίνονται εις μνήμη του Κείου δρομέα Ανδρέα Παούρη.

Ο Ανδρέας Παούρης γεννήθηκε στην Κέα το 1903. Ήταν δημιούργημα του στρατιωτικού αθλητισμού και ανακαλύφθηκε στους ναυτικούς αγώνες του 1924 στον Πόρο, όπου τερμάτισε πρώτος στο Μαραθώνιο δρόμο.

Το 1928 ήταν για τον Ανδρέα Παούρη το θριαμβευτικότερο έτος της αθλητικής του σταδιοδρομίας. Έγραψε το όνομά του στον πίνακα των ρέκορντμαν των 1.500μ. με χρόνο 4.18.4, και παράλληλα ανεδείχθη πανελληνιονίκης στα 10.000μ. Επίσης το 1928 έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Άμστερνταμ. Ήταν κατ’εξοχήν εγκεφαλικός αθλητής του δρόμου όσο λίγοι στο είδος του.

Το 1936 επελέγη ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα έφερνε την ιερή φλόγα στην Ακρόπολη των Αθηνών για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου. Το γεγονός αυτό ήταν η μεγαλύτερη τιμή, που μπορούσε να γίνει σε έναν αθλητή, αξιολογώντας την αθλητική του επίδοση σε συνδυασμό με την ηθική του. Ο Ανδρέας Παούρης ασχολήθηκε με την έρευνα της ιστορίας του αθλητισμού μας και πρωτοτύπησε στην συγγραφή και δημοσίευση της εξέλιξης και της ιστορίας κάθε αγωνίσματος χωριστά.

Τέτοιες εργασίες δημοσιεύθηκαν κατά καιρούς στην εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», στο επίσημο δελτίου του ΣΕΓΑΣ, στη μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια του Αθλητισμού, στο περιοδικό «Τα Σπορ», στις ξενόγλωσσες εκδόσεις του ΣΕΓΑΣ, και στο Γερμανικό περιοδικό «LEICHTATHLETIK».

Την 1η Οκτωβρίου 1938 ανακηρύχθηκε ιδρυτικό μέλος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου και στη συνέχεια εξελέγη παμψηφεί ως αρχηγός του τμήματος κλασικού αθλητισμού του συλλόγου, θέση που διετήρησε επί μια εικοσαετία.

Ο Παούρης προσέφερε τις υπηρεσίες του στην επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και του ΣΕΓΑΣ, ενώ ήταν από τους πρώτους που ασχολήθηκε με στατιστικά στοιχεία του αθλητισμού στίβου.

Το 1970 έγινε πρόεδρος της στατιστικής επιτροπής του ΣΕΓΑΣ. Μέγιστη υπήρξε η στατιστική παρακαταθήκη, που άφησε για όλες τις επερχόμενες γενεές, από την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1986 μέχρι το θάνατό του το 1972. Το 1960 τιμήθηκε με τον «Χρυσούν Σταυρόν του Τάγματος του Φοίνικος» από τον Βασιλέα Παύλο για τις υπηρεσίες του στον Ελληνικό Αθλητισμό.

Ο Παούρης άφησε στην ιστορία του Ελληνικού Αθλητισμού τη δική του εποχή. Μετά τον θάνατο του, ο ΣΕΓΑΣ καθιέρωσε οι εαρινοί αγώνες στίβου, να ονομάζονται «ΠΑΟΥΡΕΙΑ» για να τιμήσει τη μνήμη του.

Ο Ανδρέας Παούρης υπήρξε υπόδειγμα αθλητή, πρωταθλητή, στατιστικολόγου μα πέρα και πάνω από όλα υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου. «Ανήρ πολλών αντάξιος άλλων».

https://el.wikipedia.org/wiki/Ανδρέας_Παούρης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή