Οπισθεν ολοταχώς για το Μπιτς Βόλεϊ

Οπισθεν ολοταχώς για το Μπιτς Βόλεϊ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύνθημά μας, η προχειρότητα. Μια ομάδα 16 βουλευτών της κυβέρνησης αποφασίζει να καταθέσει σε ένα –άσχετο– σχέδιο νόμου τροπολογία που επηρεάζει το μέλλον μιας υπό ανάπλαση περιοχής. Η τροπολογία γίνεται δεκτή, χωρίς να ερωτηθεί κανείς από τους βασικούς εμπλεκoμένους, χωρίς να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίζεται και η υπόθεση γίνεται αίφνης γνωστή. Και τελικά χθες, ύστερα από πλήθος διαμαρτυριών και παρεμβάσεων, δίνεται από την κυβέρνηση η υπόσχεση ότι η ρύθμιση θα αποσυρθεί – για την ακρίβεια, ότι θα αντικατασταθεί.

Η μετατροπή δύο βοηθητικών κτιρίων στο Μπιτς Βόλεϊ (στον βασανισμένο από δεκάδες κακές επιλογές φαληρικό όρμο) σε δικαστικές αίθουσες είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πρόχειρου, επιδερμικού τρόπου με τον οποίο ρυθμίζονται σοβαρά ζητήματα, μέσω τροπολογιών. Το ίδιο το περιεχόμενο της ρύθμισης (που είχε καλό σκοπό, την εξεύρεση χώρου για την πραγματοποίηση μεγάλων δικών) είναι αρκετό για να πείσει ακόμα και… ερασιτέχνη για την άγνοια του νομοθέτη: Η ρύθμιση τροποποιεί τον νόμο του 2013, με τον οποίο ορίστηκε η κρατική εταιρεία «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.», ως υπεύθυνη για τη διαχείριση (μεταξύ άλλων) του φαληρικού όρμου. Μόνο που η «Παράκτιο Μέτωπο» δεν υπάρχει πια, αφού καταργήθηκε τον Μάρτιο του 2015 (ν. 4321). Επιπλέον, για την περιγραφή των κτιρίων γίνεται αναφορά σε λάθος προεδρικό διάταγμα (εκείνο του 2002, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν το καθεστώς της περιοχής τροποποιήθηκε με νέο π.δ. τον Δεκέμβριο του 2013). Τέλος, μεταφέρει μια νέα χρήση (δικαστήρια) σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί «πόλος αναψυχής» από το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, το 2014 (και εξειδικευτεί με το π.δ. του 2013), χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά ή να τροποποιούνται οι χρήσεις γης.

Ολες αυτές οι προφανείς, νομικές «τρύπες» θα είχαν ασφαλώς επισημανθεί από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, αν η ρύθμιση περιλαμβανόταν στον βασικό κορμό κάποιου νόμου. Σύμφωνα με την αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Βουλής έκθεση, «το φερόμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο αποτελείται από πέντε κεφάλαια και 46 άρθρα», μόνο που κατέληξε… με 81 άρθρα!

Εν πάση περιπτώσει, η ρύθμιση ψηφίστηκε. Το Σάββατο το πληροφορήθηκαν η Περιφέρεια Αττικής, που στις 15 Μαρτίου ανέλαβε από τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Υποδομών και Οικονομικών την ευθύνη για το σχεδιαζόμενο έργο (ανάπλασης των 600 στρεμμάτων της παραλιακής ζώνης), και οι δήμοι Καλλιθέας και Μοσχάτου-Ταύρου, στα όρια των οποίων υπάγεται διοικητικά. Οι δύο δήμοι συγκάλεσαν εκτάκτως δημοτικά συμβούλια την Κυριακή και τη Δευτέρα και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την εξέλιξη. Παράλληλα, η Περιφέρεια ξεκίνησε επαφές με κυβερνητικά στελέχη, με σκοπό να εξηγήσει… τα προφανή.

Τελικά, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Οπως ανακοινώθηκε, η ρύθμιση πρόκειται να αποσυρθεί: Για τις σημαντικές δίκες θα χρησιμοποιηθεί χώρος που ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο Ρουφ. «Η κυβέρνηση αμέσως κατάλαβε ότι εδώ δεν έχουμε ένα ψευτοδίλημμα μεταξύ της ανάγκης εύρεσης δικαστικών αιθουσών για την απόδοση Δικαιοσύνης και ενός συγκροτημένου αναπτυξιακού σχεδίου», σχολίασε η κ. Δούρου. Η τροποποίηση της ρύθμισης θα γίνει τάχιστα. Κατά πληροφορίες, θα ενταχθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, που θα κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο δεκαήμερο.

Τέλος καλό, όλα καλά; Ας ελπίσουμε ότι ο χώρος που επελέγη στο Ρουφ για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών… είναι όντως κατάλληλος και διαθέσιμος, καθώς η περίπτωση της δίκης της Χρυσής Αυγής απέδειξε πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη εξεύρεσής του. Κατά δεύτερον, ας ελπίσουμε ότι ο πολύπαθος φαληρικός όρμος θα βρει κάποια στιγμή την τύχη που του αξίζει. Η ευκαιρία χάθηκε ήδη πολλές φορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή