Συνεδριάζει η Γερουσία για την παραπομπή της Ρούσεφ

Συνεδριάζει η Γερουσία για την παραπομπή της Ρούσεφ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πιο κρίσιμη περίοδο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, εισέρχεται σήμερα η Βραζιλία, καθώς η Γερουσία συνεδριάζει για να αποφασίσει την παραπομπή σε δίκη της εκλεγμένης προέδρου, Ντίλμα Ρούσεφ. Η απόφαση θα ληφθεί με απλή πλειοψηφία και αναμένεται να υιοθετηθεί η πρόταση για παραπομπή, κάτι που θα σημάνει αυτομάτως την προσωρινή καθαίρεση της Ρούσεφ για περίοδο 180 ημερών, εν αναμονή της τελικής κρίσης των γερουσιαστών. Η πρόεδρος της Βραζιλίας κατηγορείται ότι παραποίησε στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για να διευκολύνει την επανεκλογή της, στην τελευταία προεδρική αναμέτρηση.

Η προοπτική καθαίρεσης της Ρούσεφ και τερματισμού 13 χρόνων διακυβέρνησης από το αριστερόστροφο Κόμμα Εργατών του πρώην προέδρου και μέντορα της Ρούσεφ, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έχει πυροδοτήσει ατμόσφαιρα οξείας πολιτικής πόλωσης στον γίγαντα της Λατινικής Αμερικής. Το Κόμμα Εργατών και τα κυριότερα συνδικάτα καλούν σήμερα σε γενική απεργία για να μην περάσει το «πραξικόπημα», όπως καταγγέλλουν, εναντίον της Δημοκρατίας. Οπαδοί της Ρούσεφ άρχισαν να κατεβαίνουν από χθες το πρωί στους δρόμους, δημιουργώντας οδοφράγματα με φλεγόμενα ελαστικά και παραλύοντας την κυκλοφορία στο Σάο Πάολο, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια και σε άλλα αστικά κέντρα.

Σε περίπτωση καθαίρεσης της Ρούσεφ, καθήκοντα προέδρου θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Μισέλ Τεμέρ. Παλιός σύμμαχος και τωρινός αντίπαλος της Ρούσεφ, ο Τεμέρ έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει πολιτική «οικονομικής ανόρθωσης» για να αντιμετωπίσει τη δεινή ύφεση που πλήττει τη χώρα, με επώδυνα μέτρα λιτότητας, αναφορικά με την περικοπή δημοσίων δαπανών, τη μεταρρύθμιση στο φορολογικό και αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Σε αντίθεση με τη Ρούσεφ, η οποία δεν εμπλέκεται προσωπικά στα σκάνδαλα διαφθοράς που συγκλονίζουν το πολιτικό σύστημα της χώρας, ο Τεμέρ κατηγορείται για εμπλοκή στο «σκάνδαλο των σκανδάλων» γύρω από την πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περίπου το 60% των Βραζιλιάνων επιθυμεί την αποχώρηση της Ρούσεφ, ενώ παρεμφερές ποσοστό επιθυμεί την αποχώρηση και του Τεμέρ, ο οποίος υποστηρίζεται μόλις από το 1% έως 2% των ερωτηθέντων.

Το τελευταίο 48ωρο, το πολιτικό σύστημα της Βραζιλίας άγγιξε το ναδίρ της αξιοπιστίας του με τις τραγελαφικές εξελίξεις γύρω από την παραπομπή της Ρούσεφ. Ο πρόεδρος της Βουλής, Βαλντίρ Μαρανιάου, ανέστειλε προσωρινά τη διαδικασία καθαίρεσης, υποστηρίζοντας ότι η σχετική απόφαση της 17ης Απριλίου ήταν άκυρη για διαδικαστικούς λόγους. Ωστόσο ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρενάν Καλιέριος, δήλωσε ότι θα προχωρήσει ούτως ή άλλως τη διαδικασία της καθαίρεσης. Λίγες ώρες αργότερα, ο Μαρανιάου υπαναχώρησε από την προηγούμενη θέση του, χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει τους λόγους της μεταστροφής του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή