Πλάθοντας και αναπλάθοντας την Αγγελική

Πλάθοντας και αναπλάθοντας την Αγγελική

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι η Αγγελική. Παιδί της Λωζάννης. Της Συνθήκης της Λωζάννης. Είμαι πολλά πράγματα», λέει επί σκηνής η «Αγγελική» και ξεκινάει η απίστευτη αλλά πραγματική ιστορία της Αγγελικής Ματθαίου. Η εξιστόρηση των γεγονότων που σημάδεψαν και καθόρισαν τη ζωή της εξάχρονης Αγγελικής από τις Νέες Φώκαιες της Σμύρνης αρχίζει από την Καταστροφή του 1922 και συνεχίζεται μέσα από ένα επικίνδυνο και γεμάτο κακουχίες ταξίδι στα βάθη της Τουρκίας, για να καταλήξει στο Ρέθυμνο της Κρήτης έχοντας χάσει όλη της οικογένεια.

Τα σώματα των τριών ηθοποιών (Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Γιάννης Κουκουράκης) πλάθονται και αναπλάθονται όσο εναλλάσσονται οι σκηνές, οι κινήσεις και η μίμησή τους δημιουργούν έναν ολόκληρο κόσμο μέσα στον οποίο κινείται και μεγαλώνει η Αγγελική. Σε έναν πολύ μικρό σκηνικό χώρο οι ηθοποιοί χρησιμοποιούν απλά μέσα, τα οποία στα χέρια τους αλλάζουν μορφή και χρήση και γίνονται άλογα, τρένα, πλοία, βασανιστήρια, δωμάτια σπιτιών, βουνά και κρυψώνες, αλλάζουν την ταυτότητα των πρωταγωνιστών, οι οποίοι κινούνται ασταμάτητα για περισσότερο από μία ώρα. Η ίδια η ιστορία ενισχύεται από την κινησιολογία των ηθοποιών, η κουκλοπαικτική είναι μια ευχάριστη έκπληξη που βοηθάει στην εξέλιξη της υπόθεσης και προσθέτει έναν ακόμη χαρακτήρα στο έργο, ενώ οι αρκετές δόσεις χιούμορ αποφορτίζουν την ατμόσφαιρα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η ομάδα Killing the Fly (Κ. Δαμβόγλου, R. Beer) είχε πολυετή συνεργασία με τους Complicite και τον μετρ του σωματικού θεάτρου Σάιμον Μακ Μπέρνι. Το ταξίδι της Αγγελικής έχει κατ’ αναλογία προεκτάσεις στο προσφυγικό ζήτημα, κάτι το οποίο γίνεται σαφές από την πρώτη κιόλας στιγμή. Σκηνοθεσία: Κ. Δαμβόγλου, R. Beer, J. Arbert.

​​«Αγγελική» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, Τετάρτη έως Σάββατο στις 9.15 μ.μ. και Κυριακή στις 7 μ.μ., έως τις 29 Μαΐου, τηλ. 210-92.12.900.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή