Σε εγρήγορση ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψηφοφορίας

Σε εγρήγορση ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψηφοφορίας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος ενός εσωτερικού «ατυχήματος», που θα μπορούσε κυριολεκτικά στο παραπέντε να ανατρέψει τα δεδομένα ομαλής ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, απασχολεί έντονα την κυβέρνηση. Η τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή, αυτή της προσεχούς εβδομάδας με το πακέτο των μέτρων που απαιτούνται για να κλείσει η διαπραγμάτευση, εξακολουθεί να θεωρείται υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ίσως αυτή τη φορά να υπάρξουν περισσότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα πρέπει να απαντηθούν πειστικά και έγκαιρα, σε σχέση με την ψηφοφορία για το επίσης δύσκολο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, που ψηφίστηκε χωρίς απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό την περασμένη Κυριακή. Η ανησυχία για την επικείμενη ψηφοφορία έχει διατυπωθεί και συζητηθεί σε κοινές συσκέψεις του πρωθυπουργικού επιτελείου με κομματικά στελέχη, προκειμένου να αποφασισθούν οι ενδεδειγμένοι χειρισμοί.

Σοβαρότητα

Χθες, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θέλησε να μεταφέρει και στα κομματικά όργανα τη φυγή προς τα εμπρός που συνειδητά η κυβέρνηση καλλιεργεί τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να ξεπερασθεί η συζήτηση για την υλοποίηση του δύσκολου πακέτου μέτρων. Και μίλησε για μετάβαση σε μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με το χρέος. Ζήτησε σχέδιο, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα και έθεσε ως προϋπόθεση την ανασυγκρότηση του κόμματος, με πρώτο σταθμό το συνέδριο, περί τα τέλη του Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέλυσε τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής,απάντησε στην κριτική ότι δεν μπορεί η θέσπισή του να συνοδευθεί από επιπλέον μέτρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο μηχανισμός θεσπίζεται μεν, αλλά δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί.

Η ψηφοφορία για τα μέτρα που εκκρεμούν εκτιμάται ότι έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη: οι ρυθμίσεις για ασφαλιστικό και φορολογικό συζητήθηκαν επί μακρόν, για περίπου πέντε μήνες, στη διάρκεια των οποίων υπήρχε μεγάλο περιθώριο να απαντηθούν οι όποιες ενστάσεις, να γίνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, να αναπτυχθεί επιχειρηματολογία έναντι πιθανών ενστάσεων. Τώρα αναμένεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, το οποίο εμπεριέχει δύσκολες επιμέρους ενότητες και η τελική μορφοποίησή του δεν είναι ακόμα έτοιμη. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε δημόσια διαφοροποίηση αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ, από τον βουλευτή Τρικάλων, Σάκη Παπαδόπουλο, ενώ γενικότερα η επιλογή να επιβληθούν νέοι έμμεσοι φόροι δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη ανησυχία για αντιδράσεις από την πλευρά των βουλευτών αφορά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα παραδέχονται ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις τάξεις των βουλευτών και αποτελεί πρόκληση να κατευνασθούν οι αντιδράσεις, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αγγίζει λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι διαφοροποιήσεις υπήρξαν για αποκρατικοποιήσεις που ήδη έχουν προχωρήσει, όπως για τα περιφερειακά αεροδρόμια και τον ΟΛΠ. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Π.Γ. ζητήθηκε να γίνει συζήτηση αναλυτική για τις αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο, με την επίκληση έλλειψης χρόνου, το θέμα παραπέμφθηκε να συζητηθεί διεξοδικά στην επόμενη συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή