Συνέχεια διαδηλώσεων στη Γαλλία

Συνέχεια διαδηλώσεων στη Γαλλία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ειδικές μονάδες της γαλλικής αστυνομίας κατάφεραν να απομακρύνουν εκατοντάδες καταληψίες από ένα κτίριο που είχαν καταλάβει κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων εναντίον της νέας μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας, που έχει βγάλει στους δρόμους χιλιάδες Γάλλους σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών τα ξημερώματα, χρησιμοποιώντας ένα όχημα-σκάλα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ώστε να εισέλθουν από τη στέγη στο δημόσιο κτίριο της Ρεν, στη δυτική Γαλλία, και να απομακρύνουν τους καταληψίες, πολλοί εκ των οποίων είχαν βρει καταφύγιο στη στέγη.

Μετά τα επεισόδια των τελευταίων ημερών, την Πέμπτη έγιναν 82 συλλήψεις. Πολλά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατηγόρησαν τους διαδηλωτές που εισέβαλαν στα κομματικά γραφεία και κάλυψαν τους τοίχους με αντικυβερνητικά γκράφιτι και συνθήματα.

Η οργή των διαδηλωτών στρέφεται κατά του κυβερνητικού σχεδίου, επειδή διευκολύνει τις απολύσεις αλλά και τις προσλήψεις. Πρόκειται για μία από τις πρωταρχικές πρωτοβουλίες του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που έρχεται σε κρίσιμη στιγμή, καθώς η δημοτικότητά του έχει πέσει στο ναδίρ, όσο ποτέ άλλοτε και μάλιστα λίγο καιρό πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2017.

Ακόμα και σήμερα τα πράγματα δεν φαίνεται να έχουν καταλαγιάσει και υπάρχει κάλεσμα για νέες διαδηλώσεις την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς και απεργίες των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, των λιμενεργατών, των οδηγών φορτηγών, των υπαλλήλων στα αεροδρόμια αλλά και στα διυλιστήρια.

«Η κυβέρνηση έχει την κοινή γνώμη απέναντί της, τα περισσότερα εργατικά συνδικάτα είναι απέναντί της, όπως άλλωστε είναι και τα κινήματα νεολαίας», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου GGT, Φιλίπ Μαρτίνεζ. Aλλοι εκπρόσωποι του συνδικάτου κάλεσαν σε κυλιόμενες απεργίες από το βράδυ της Δευτέρας.

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τρεις στους τέσσερις αντιτίθενται στην εργασιακή μεταρρύθμιση, η οποία δίνει στους εργοδότες τη δυνατότητα να μην καταβάλλουν τις αμοιβές που ορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά θα μπορούν να συνάπτουν ατομικές ή εταιρικές συμβάσεις.

Την τελευταία φορά που η Γαλλία αντιμετώπισε τόσο εκτεταμένες διαδηλώσεις ήταν το 2011, όταν τα εργατικά συνδικάτα προσπάθησαν και τελικά απέτυχαν να εξαναγκάσουν τον τότε πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να αποσύρει νόμο που προέβλεπε την επιμήκυνση της εργασιακής ζωής, προκειμένου να πάρει ο εργαζόμενος σύνταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Πέμπτης, ενώ το 2011 είχαν κατέβει στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Ομως και αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν δύσκολα, ώστε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, αναγκάστηκε να καταφύγει στο άρθρο 49-3 που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το Κοινοβούλιο. Με βάση αυτό το άρθρο, το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή