Και νέες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη

Και νέες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικαστικό μας σύστημα, που ταλανίζεται τα τελευταία χρόνια από παθογένειες και δυσλειτουργίες, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις δημόσιες καταγγελίες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος ενέπλεξε έως και την πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η καταγγελία προκάλεσε αίσθηση, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν είχε δημόσια συμβεί κάτι ανάλογο. Τα καταγγελλόμενα από τον επιχειρηματία, ο οποίος έχει δικαστικές εκκρεμότητες, αναμένεται να διερευνηθούν αρμοδίως από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, αφού ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Η πρόεδρος έκανε λόγο για «αθλιότητες», αναφερόμενη στις καταγγελίες, ενώ στην αναφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παρατίθενται λεπτομέρειες για τα περί απόπειρας δωροδοκίας που ο κ. Βγενόπουλος διατείνεται ότι υπήρξε αποδέκτης. Η αναφορά, η οποία αρχικά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, λόγω της κορυφαίας θέσης στη δικαστική ιεραρχία της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου και αναμένεται η έναρξη προκαταρκτικής έρευνας.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, που έχει κατά νόμο αρμοδιότητα πειθαρχικού ελέγχου των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, αναμένει τις ενέργειες της Δικαιοσύνης και μελετά το όλο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, δικαστές και εισαγγελείς εμφανίζονται βαθύτατα προβληματισμένοι για τις συνέπειες που έχουν –και θα έχουν– για τη δικαιοσύνη και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό, τα όσα ελέχθησαν. Προβληματισμένοι είναι και οι ανώτατοι δικαστές στον Αρειο Πάγο, ενώ η ίδια η πρόεδρος, Βασιλική Θάνου, διαμηνύει προς όλους πως «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».

Η διερεύνηση των καταγγελλομένων πρόκειται να τεθεί σε έρευνα την επόμενη εβδομάδα, την οποία πιθανότητα θα αναλάβει ένας από τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι οποίοι από την αρχή της τρέχουσας δικαστικής χρονιάς έχουν κληρωθεί για έρευνες θεμάτων που σχετίζονται με πάσης φύσεως παραβάσεις από δικαστικούς λειτουργούς. Δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, τόνιζαν στην «Κ», πως η εν λόγω έρευνα πρέπει να «τρέξει» γρήγορα, καθώς, όπως υποστήριζαν, «δεν μπορεί να αιωρείται για καιρό, μια τόσο βαριά κατηγορία κατά του κορυφαίου θεσμικού παράγοντα της ποινικής και της πολιτικής δικαιοσύνης».

Το κλίμα έντονου προβληματισμού και παγωμάρας που επικρατεί μέσα στη Δικαιοσύνη επιτείνει ο φόβος δικαστών και εισαγγελέων για μεθόδους στοχοποίησης κάποιων από εμπλεκόμενους σε ποινικές υποθέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και για τον λόγο αυτό αξιώνουν «εδώ και τώρα» τα καταγγελλόμενα Βγενόπουλου να εκκαθαριστούν, ενώ οι ψίθυροι και οι σπερμολογίες οργιάζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή