Το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

Το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμετακίνητο στη θέση του για λήψη ισχυρών μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παραμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τον εκπρόσωπό του Τζέρι Ράις να δηλώνει χθες ότι θα πρέπει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων, να δοθεί μεγάλη περίοδος χάριτος και να μειωθούν τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα. Παρεμβάσεις με τις οποίες, προς το παρόν, διαφωνεί η Ευρωζώνη και ειδικά στην έκταση που τις ζητεί το Ταμείο. Παράλληλα, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ περιμένει και από την Αθήνα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμο να υπογράψει νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα, αλλά μόνον αν τηρηθούν οι προϋποθέσεις που έχει θέσει για ελάφρυνση του χρέους και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ σε ένα γενικό πλαίσιο ρύθμισης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι υπάρχει μεν πρόοδος σε ένα πακέτο μέτρων για το πρόγραμμα, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται για τα δημοσιονομικά μέτρα και το χρέος. «Οπως είπαμε, είναι κομβικό το πρόγραμμα να δουλεύει σε δύο σκέλη: ισχυρά μέτρα και ανακούφιση χρέους», ανέφερε και επανέλαβε ότι το Ταμείο θεωρεί εξαιρετικά φιλόδοξο τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, καθώς και το να διατηρηθεί σε αυτό το ύψος για πολλά χρόνια. Οπως δήλωσε, κάτι τέτοιο «θα απαιτήσει μεγάλη λιτότητα και δεν θέλουμε περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα. Ειδικά δεν θέλουμε το βάρος να πέσει στους περισσότερο φτωχούς και ευάλωτους».

Στο πλαίσιο αυτό, αφού καλωσόρισε την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, υποστήριξε πως το Ταμείο δεν έχει ολοκληρώσει την ανάλυση για το χρέος (DSA), αλλά έχει απλώς ανταλλάξει κάποιες πρώτες απόψεις επί τη βάσει προκαταρκτικών στοιχείων με τους εταίρους σχετικά με τα γενικότερα κριτήρια αξιολόγησης. Σημείωσε, δε, ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς «κούρεμα». Για να συμβεί αυτό, όμως, απαιτούνται μεγάλες επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων, μεγαλύτερη περίοδος χάριτος για την καταβολή τόκων και κεφαλαίου, καθώς και χαμηλά επιτόκια. Θέματα για τα οποία η Ευρωζώνη έχει δηλώσει την αντίθεσή της –τουλάχιστον στην έκταση που τα ζητεί το ΔΝΤ–, με αποτέλεσμα να παραμένει η μεγάλη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαίου.

Σχετικά με το σενάριο επαναγοράς μέρους των δανείων που έχει διαθέσει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ο κ. Ράις επισήμανε ότι δεν γνωρίζει να γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Πρόσθεσε, όμως, πως η αγορά ακριβότερου χρέους με χρήση φθηνότερων κεφαλαίων είναι κάτι που θα βοηθούσε στη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, ο κ. Ράις υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ταμείο θα εκπροσωπηθεί στο Eurogroup της 24ης Μαίου από τον κ. Τόμσεν και όχι από την επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Τρίτη αναμένει να εξετασθεί το πακέτο των μέτρων που νομοθέτησε η κυβέρνηση, καθώς και οι παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του χρέους. Σημείωσε, επίσης, πως το Ταμείο είναι έτοιμο να παρουσιάσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση, αρκεί να είναι αξιόπιστες οι πολιτικές για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις. Πάντως αρνήθηκε ότι το ΔΝΤ τηρεί σκληρή στάση επειδή θέλει να αποχωρήσει από την Ελλάδα και επισήμανε ότι είναι έτοιμο να καταθέσει την πρότασή του για πρόγραμμα όταν καλυφθούν οι απαιτήσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή